Sâmbătă,
25.09.2021
Acum
0°C

Dani Natea, despre sacrificiile și experiența participării la JO Rio: “Am avut unghii date peste cap, umeri săriți, degete rupte, dar nu m-am plâns”

Dani Natea, despre sacrificiile și experiența participării la JO Rio: “Am avut unghii date peste cap, umeri săriți, degete rupte, dar nu m-am plâns”

A trecut mai bine de o săptămână de la înfrângerea din optimile Jocurilor Olimpice de la Rio, iar cicatricea de pe suflet nu i s-a închis nici măcar un centimetru. Numele lui Tangriev, singurul care l-a bătut pe marele Teddy Riner în ultimii opt ani, încă îi mai transformă nopţile în zile, invadându-i mintea şi încreţindu-i fruntea. Cu mina îngândurată şi abătută, judokanul Dani Natea mai are puterea să clipească vesel doar atunci când aude de Tokyo 2020, olimpiadă pentru care a început deja pregătirea. 

Rep.: Cu ce lucruri pozitive rămâi de la prima ta olimpiadă?

Dani Natea: Nu prea am cu ce gânduri pozitive să rămân… decât că Olimpiada este un concurs ca toate altele, că nu trebuie să avem emoţii distructive. Acum sunt cu gândul la Tokyo 2020. Îmi doresc mult să aduc o medalie olimpică pentru sibieni şi români.

dani natea

Rep.: Cum te-ai simţit în toată perioada asta în Brazilia, în satul olimpic? Cum ţi s-au părut oamenii de acolo?

D.N.: A fost o perioda destul de frumoasă. După concurs am avut timp să merg să vizitez şi chiar mi s-a părut foarte interesantă  Brazilia ca ţară. Plus de asta, chiar şi oameni sunt ok. Am fost şi în favele şi pot să zic că este ceva de neînchipuit, dar cred că fiecare persoană de acolo are o poveste interesantă.

natea

Rep.: Spuneai că nu rămâi cu niciun gând pozitiv, pentru că ţi-ai dorit să iei o medalie. Dar ce n-a funcţionat cu uzbekul, care e singurul care l-a învins pe marele Teddy Riner, în ultimii opt? Ştiai de la început că va face un meci defensiv şi va încerca să profite de orice greşeală a ta?

D.N.: Da, ştiam că o să fie un meci dificil şi că toţi aşteaptă să mă prindă pe pas greşit, ca să poată să facă un atac sau contraatac. Plus de asta, el ţinea o priză mai veche, pe care acuma nu mai ai voie să o foloseşti. I-am arătat de două ori arbitrului, dar nu s-a văzut interesat să îl penalizeze.

Rep.: După ce a reuşit să puncteze, uzbekul a fugit tot meciul de ţine. Cât de frustrant a fost pentru ţine, de acolo din meci? Pentru că pentru noi, din faţă televizorului, a fost un real chin să vedem cum trec secundele…

D.N.: Da, aşa este, foarte mulţi în ziua de azi fac anti-judo, adică iau un punct după care efectiv fug până la terminarea timpului...  Este extrem de urat. Eu mereu am fost învăţat să stau la bătaie... Niciodată nu am fugit şi nu o să fug, de asta mulţi spun că, atunci când câştig sau când pierd, este la fel de spectaculos.

Rep.: Dar tu simţeai că îţi scapă meciul printre degete când vedeai că fuge? Adică ţi-a trecut prin cap că vei pierde? Ippon-ul practic a venit după ce ai riscat totul şi ai încercat să-l ataci nepregătit, pentru că efecitv mai erau mai puţin de 50 de secunde din meci.

D.N.: Iniţial am zis că mai este timp să recuperez, dar când am văzut că doar fuge, mi-a trecut prin cap că o să pierd şi mi-am spus că nu se poate şi a trebuit să mă risc.

Rep.: Te-am văzut foarte afectat după ce s-a încheiat meciul. Ce ai simţit imediat după şi cum ai încercat să uiţi de amărăciune?

D.N.: Nu prea am cum să uit... până nu mă deconectez puţin, îmi este destul de greu.

dani natea

Rep.: Dar ce ai făcut fix după meci, să-ţi mai revină moralul?

D.N.: Am stat supărat vreo două zile, după care am mers la antrenament şi am zis că nu am nevoie de pauză, că trebuie să iau medalie la Olimpiadă şi o să merg în continuare fără pauză. S-ar putea ca pe data de 20 septembrie să merg şi la un Grand Prix în Croaţia.

Rep.: Am văzut pe Facebook pozele acelea pe care le-a postat prietena ta cu gleznele tale umflate şi bandajate. La ce dureri este supus un judoka în timpul perioadelor de pregătire? Lumea nu cunoaşte lucrurile acestea, ci vede doar produsul final, evoluţia ta din meci.

D.N.: Da, aşa este, mulţi spun că ce e chiar aşa... mergi acolo te trânteşti şi gata... Dacă judo ar fi aşa simplu cred că ar face mult mai multă lume. În primul rând, mereu aveam unghiile date peste cap sau se rupeau din carne. Asta e prima problemă care se poate vedea şi în majoritatea pozelor când mă lupt. Mereu lovituri la antrenament, la concurs, degete rupte, picioare rupte, umeri săriţi... Nu este un sport uşor.  În judo ai nevoie de tehnică, rezistenţă, forţă, gândire bună, de multe ori trebuie să iei decizii în fracţiune de secundă că să nu cazi greşit.

14088801_1400385776644863_1028938990_n

Rep.: Practic de aici a plecat şi mesajul tău de pe Facebook, de acum trei zile… Te-au afectat vorbele unora care au spus că ai venit la Rio “să te plimbi”?

D.N.: Nu că m-au afectat, că nu îi iau în seamă, dar să nu creadă că e aşa simplu... ei stau în spatele telefonului, respectiv calculatorului, şi scriu despre toţi sportivii că am venit aici să ne plimbăm. Dar anii de muncă în spate nu se văd sau celalalte rezultate… De ce nu au spus aşa şi la Masters, unde au fost primii 16 din lume şi am ieşit campion? Acolo l-am bătut pe actualul vicecampion olimpic, japonezul, şi actualul medaliat cu bronz, israelianul.

Rep.: Cât de mult te motivează pentru Tokyo faptul că nu ai reuşit la Rio ceea ce ţi-ai propus, şi care ar fi obiectivele tale în următoarea perioadă?

D.N.: Următorul obiectiv, pentru mine, este următorul ciclu olimpic, dar până atunci o să mai fie campionate europene, mondiale, plus alte Grand Prix-uri, Grand Slam-uri ...

natea

Rep.: Vei veni la Cupa Temerarul, organizată la Sibiu de primul tău antrenor?

D.N.: Da, o să vin la Cupa Temerarul, şi am vrut să îi fac o surpriză fostului meu antrenor. O să aduc cei mai titraţi judokani din ţară, pe fiecare categorie câte unu sau doi, plus un sportiv din Armenia.

Rep.: Mulţumesc pentru timpul acordat şi multă baftă!

D.N.: Mulţumesc şi eu.

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus