Un om simplu, cu părul cărunt și ochii albaștri. Așa l-am cunoscut pe Constantin Popescu sau Costi, cum îi spune toată lumea. De 14 ani este mai mult decât profesor pentru cei care îi trec pragul. Până acum, 806 la număr. Face meditații gratuite la geografie și nu cere nimic, doar ca elevii lui să aibă rezultate bune.
În anul 2002 a aflat că este bolnav de cancer. Medicii i-au mai dat de trăit doar șase luni, însă nu s-a lăsat învins și, cu optimism și încredere, a mers mai departe. Așa și-a dat seama că asta trebuie să facă, să ajute necondiționat, și a început să ofere meditații gratuite la geografie.
“Medicii mi-au spus că 50 la sută contează tratamentul și 50 la sută optimismul. Am acceptat să fiu cobaiul medicului de la Târgu Mureș, tot ce apărea pe piață să testeze pe mine, ca să nu mă coste bani pentru că nu aveam de unde. Atunci mi-am găsit refugiul în copii, făcând meditații, ca să nu fiu singur acasă”, mărturisește Constantin Popescu.
Locuința sa de 19 m pătrați - o garsonieră repartizată de primărie - a început să devină sală de clasă pentru toți cei care vor să învețe. Ușa sa a fost deschisă pentru oricine și prin ei a uitat de toate probleme.
“Mi-am găsit refugiu în copii, să nu mă gândesc la problemele mele de sănătate. Și prin ei m-am salvat. După ce m-am făcut bine, deși mai merg la controale, cred că nu era cinstit să schimb lucrurile, adică să încep să iau bani. Am zis că dacă mi-a dat Dumnezeu un har, să îl duc mai departe”, își amintește dascălul.
Nu numai lecții de geografie
Constantin Popescu predă cu pasiune și cu convingerea că informația transmisă de el este înțeleasă de elevi. Mărturisește că secretul său este că nu oferă „numai lecții de geografie, ci și lecții de viață“.A știut să îi asculte pe fiecare în parte, le-a dat un sfat și i-a motivat. Le știe tuturor poveștile, le păstrează secretele și ține minte exact și banca în care au stat. Face meditații în fiecare zi, iar seara, după ce copii pleacă, se apucă să facă curățenie.
”Când ajuți trebuie să o faci necondiționat și să nu le îngrădești libertatea. Ei văd că au libertatea totală, după care vine și respectul. Am vrut un an de zile să le fiu și dascăl și psiholog și părinte”.
Cu toate astea trebuie să își păstreze și autoritatea, făcând asta în stilul caracteristic. Are o lingură de lemn cu care îi mai atenționează, și, astfel, le recapătă atenția și o dată cu asta și răspunsurile corecte. “Până în aprilie vorbesc eu, apoi e rândul lor. Am o lingură de lemn cu care îi mai atenționez, i-am pus să se semneze pe ea. Și fetele și băieții o văd ca o glumă, dar când ridic lingura dau răspunsul corect”.
“Le-am plătit banchetul”
Înainte de susținerea examenului, dascălul îi strânge pe toți într-un amfiteatru unde face recapitularea finală. Cum nu ar avea loc să îi strângă pe toți la el acasă, se întâlnesc acolo, unde le mai este explicată încă o dată materia. Nici în ziua examenului Costi nu se poate despărți de copiii lui. Îi așteaptă în curtea școlii până termină și niciunul nu iese mai repede de două ore. După, se strâng cu toții la o terasă, pentru corectură și ultimele sfaturi. “După ce ies de la examen ne întâlnim pe terasă. Rezervăm tot locul și începem să facem corectarea, să vedem o notă provizorie. Le corectez la sânge și dacă notele nu coincid, facem contestație”, spune profesorul.
De doi ani, Constantin Popescu este nevoit să le ceară elevilor zece lei pe lună pentru a putea să le multiplice testele, asta din cauză că i-a fost tăiat din salariu.
”Nu mă mai descurcam, mi-au tăiat din salariu. Din banii care îmi rămân, s-a nimerit ca în fiecare an sau la doi ani să am câte un copil orfan de părinți și atunci le-am cumpărat un costum și le-am plătit banchetul, cu condiția să meargă mai departe la facultate. Și în ziua de azi îi urmăresc”.
Relația cu elevii
Relația cu elevii se păstrează și la mulți ani după. Copii îl vizitează des, iar de sărbători casa îi devine neîncăpătoare. În ajunul Crăciunului îi trec pragul peste 300 de persoane care vin să îl colinde și să le mai spună o vorbă bună. Nu doar sărbătorile reprezintă un motiv de a se vedea. Aceștia se întâlnesc destul de des și la cafea, iar dascălul merge cu drag și la nunțile lor.
“Eu sunt fericit când mă întâlnesc cu copiii după 14 ani, merg la nunțile lor. Am spus da la toate invitațiile făcute de foștii mei elevi. Eu cred că sunt singurul dascăl care se duce la proprii lui elevi la nuntă. S-au păstrat legături de 14 ani”, povestește dascălul.
Cei care au făcut meditații la Constantin Popescu au luat cu toții note peste nouă la examenul de bacalaureat. Anul acesta a ajutat 60 de copii. Zece dintre ei au terminat cu medii de zece.
“Nu m-am gândit niciodată să mă opresc, chiar dacă au fost perioade când m-au supărat. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu aproape de oameni, să îi înțeleg în profunzime și să pot acolo unde au ei golurile să le completez eu. Și să nu îi las să se prăbușească”, Constantin Popescu, dascăl
foto arhiva personală
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 38306
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 5 ore
Ilarie
Acum 6 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan