Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

“Am mâncat măr cu piper”. Aventură culinară în Piața Cibin

“Am mâncat măr cu piper”. Aventură culinară în Piața Cibin

Rețete vechi de sute de ani, degustări de fructe proaspete ale producătorilor locali și poveşti despre istoria Pieței Cibin. De asta au avut parte sibienii care și-au făcut astăzi cumpărăturile în piață. Unii au mâncat măr cu piper, alții au făcut schimb de rețete, iar gospodinele și-au umplut plasele cu produse pentru a face pregătirile de iarnă.

Prima zi de de toamnă a fost una specială în Piața Cibin. De cum intrai, nu conta pe care parte, erai întâmpinat de un grup de tineri zâmbitori care te invitau să cunoști istoria locului și să-ți spună poveștile Sibiului transformate în rețete și evenimente culinare.

După ce au luat la pas piața pentru a compara prețurile și pentru a alege cele mai bune produse, oamenii puteau face un popas la micul stand amenajat de voluntarii din cadrul festivalului Transilvania Gastronomică. Prima zi tematică a fost dedicată fructelor și dulceții. În timp ce degustau din fructele de sezon, presărate cu puțin piper de către ajutorul de bucătar, voluntarii le prezentau istoria locului.

 ”Aici a fost la un moment dat un depozit pentru lemne, au fost făcute nişte canele micuţe pe care se aduceau lemne de la Gura Râului. Piaţa apare efectiv înainte de Al Doilea Război Mondial”, povesteşte Georgiana, unul dintre voluntari.
În plus, tinerii au oferit şi un mic ghid culinar cu o serie de rețete, compot de piersici sau prune, heciumpeci, hibiză cu prune pocănite, marmeladă, vechi de sute de ani.

“Nu credeam că o să mânânc desertul în Piața Cibin”

Oamenii începeau să se apropie curioși. Un domn cu părul cărunt, mâncând dintr-un cârnat a zis că vrea și el un măr, că merge în combinație cu afumătura cărnii. Spune că mai cumpără produse de la producătorii locali, că sunt bune, dar nu ține atât de mult cont, mâncare să fie. Cu cârnatul într-o mână și fericit că a primit mărul ne-a spus, în semn de mulțumire: “ O să cumpăr mai des de la piață”.

14215283_1205534169496834_2133311871_o

Un alt domn se uita cu jind la fructele de pe masă. După câteva minute s-a apropiat și le-a mărturisit voluntarilor că nu cumpără de la producătorii locali: “Sunt scumpe domne, să le spuneți să mai lase din preț”, spune bărbatul.

Doamna Elena, expertă în dulcețuri, compoturi și zacuscă, a analizat cu grijă ghidul cu rețete primit și ne-a împărtășit o serie de mici secrete. Este de loc de lângă Câmpina și de 10 ani trăiește în Sibiu, dar cu toate astea nu a renunțat la rețetele tradiționale, de acasă.

“Mi-am luat gogoșarii să îi coc pentru zacuscă, că am așa o rețetă mai specială, cu mai mult gogoșar și ardei decât vinete, toate coapte foarte bine. Și e important să nu exagerăm cu uleiul.  E mai plăcută și la gust. Nu mă gândeam că o să mânânc desertul în piață. Foarte bun mărul cu piper, îi evidențiază aromele”, spune femeia.

Evenimentul de astăzi face parte din Festivalul Transilvania Gastronomica – Food Culture Festival de la Sibiu, ediţia a II-a şi urmăreşte promovarea pieţelor locale ca loc de gustat şi descoperit produse  prin organizarea unor zile tematice. Vineri este vorba de brânzeturi, sâmbătă despre legume, iar în ultima zi a festivalului despre zacuscă şi murăturile. Mai multe informații despre eveniment  se găsesc pe site-ul http://mytransylvania.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Alex

Acum 6 ani

Pe afisele din oras este trecut ca si program in Piata Cibin 10-16. Am mers special azi in piata , dar inainte de ora 15 nu mai era nimic.
Raspunde

Micul Muci

Acum 6 ani

Si la Primarie programul e pina la ora 16.Pe cine gasesti la ora 15?Esti nou pe aici?Stai mult?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus