Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Târgul romilor din Piața Mică. Cu obiecte aduse taman “din Anglia” | Foto

Târgul romilor din Piața Mică. Cu obiecte aduse taman “din Anglia” | Foto

Ca în fiecare an, Zilele culturii romilor promite o întâlnire de gradul trei cu meșteșugarii tradiționali ai acestei etnii. După ce am dat o tură prin Piața Mică, în prima zi de târg, aceștia par a fi în minoritate față de cei care s-au reprofilat pe vânzarea de ii, genți, portofele, ojă sau tot felul de obiecte de bronz aduse “tocmai din Anglia”. Printre toate se strecoară standuri de produse handmade și levănțică.

targ romi (29) (Copy)

Nici nu ajungi bine în Piața Mică și deja simți în aer mirosul plăcintelor și a migdalelor. Te lași mânat de miros și ajungi față în față cu ,,dulcegăriile”: 55 lei/kg de plăcinte boierești. Cu brânză, mere, vișine sau dovleac.

Portofelele se vând cu grămada. Oricare dintre ele, 10 lei.

targ romi (5) (Copy)

Iile au înlocuit chiar și costumele tradiționale țigănești. Prețul acestora pleacă de la 100 de lei și poate depăși 200 de lei. Doar pe oamenii din spatele tejghelei îi mai vezi purtând costume colorate și înflorate.

targ romi (3) (Copy)

Monezi din `46, cică de pe vremea Regelui Mihai ,,35 de lei. Îți fac și gaură, să-l pui la gât. Le-am adunat de-a lungul timpului, din sate, de la vecini, de pe unde am mai găsit și eu”, spune bărbatul de la tarabă.

targ romi (13) (Copy)

La taraba alăturată, suntem ademeniți cu obiecte tocmai din Anglia, cum își laudă femeia marfa. Obiecte din bronz, cupru și argint, plus ceasuri ”aurite”. ,,Merg toate, dar nu au baterii”, o asigură ea pe clienta care scotocea printre ele.

targ romi (9) (Copy)

Printre telefoane vechi, radiouri de pe vremea străbunicilor, fotografii vechi și ranițe, găsești și inele naziste. Unul purta chipul lui Adolf Hitler, dar când am vrut să-l fotografiem, cel care le vindea ne-a închis cutia în nas. ”Lăsați, fotografiați altceva, mai bine pozați-o pe Domnișoara Pogany, uite acolo,” și arată spre două busturi albe, care aduc a domnișoara pomenită.

targ romi (16) (Copy)Niște pachete de țigări Carpați stau și ele mândre pe masa unei tarabe. Au stârnit chiar o dispută. Un turist, bucureștean probabil, le-a ochit imediat: ”Ooo, astea nu sunt bune. Sunt de București. Alea de Sfântu Gheorghe sunt mai bune. Le recunosc după capul de cerb desenat pe ambalaj”. Cu 35 de lei, e al tău.

targ romi (19) (Copy)Cei mai dornici de reclamă s-au arătat a fi cei de la standul de covoare țesute manual. Au adus ca probă și războiul de țesut.

targ romi (21) (Copy)

Am vrut să vorbim cu cel care vindea, dar acesta a răspuns repezit și cumva emoționat. “Stați să vină doamna mea, ea știe mai bine totul!” Doamna, o unguroaică aprigă, ne povestește imediat tot ce vrem să știm. E mândră de munca ei și vin în Sibiu, la acest târg, de 10 ani. Sunt de lângă Odorheiu Secuiesc, și ea se ocupa de tot. “Pensia e mică, mai facem și noi niște bani”, spune ea. “Tot anul mergem prin țară, cu covoarele, iar când sunt acasă, țes toată ziua.” De musai să îi fotografiem și foaia cu numele și numărul de telefon. Doamna știe business.

targ romi (22) (Copy)Și ajungem la partea tradițională. În fața Casei Artelor, cazanele de țuică și lingurile de lemn sunt fotografiate de turiștii care sunt în zonă.

targ romi (27) (Copy)

Cert este că aici poți șă îi vezi la lucru. Îți cioplesc lingura de lemn în fața ta, numai să o cumperi. Am fi putut cumpăra și un cazan de țuică, cu 9000 de lei, dar, pe lângă faptul că nu ne dau banii afară din casă, nici nu prea suntem fani țuică. Alții probabil sunt, și aici găsesc tot ce le trebuie.

targ romi (25) (Copy)Dacă dai o tură și prin spatele tarabelor, îi vezi pe unii care și-au amenajat patul și trag deja un pui de somn. Lângă ei, pe masă, un pateu de porc și o caserola cu vinete de la Billa. În mașinile parcate pe margine, stau înghesuite plapume, perne. Proabil își vor petrece noaptea în mașină.

targ romi (15) (Copy)Târgul va fi deschis până duminică, iar organizatorii promit multe dansuri populare și costume tradiționale. Și să nu uităm de nelipsitele grămezi de farfurii, castroane și cești.

targ romi (31) (Copy)

foto Silvana Armat

targ romi (23) (Copy) targ romi (24) (Copy) targ romi (1) (Copy) targ romi (30) (Copy) targ romi (10) (Copy) targ romi (18) (Copy) targ romi (17) (Copy) targ romi (28) (Copy) targ romi (20) (Copy) targ romi (7) (Copy) targ romi (11) (Copy) targ romi (12) (Copy) targ romi (6) (Copy)

targ romi (8) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

17 comentarii

Bogdan

Acum 8 ani

Start la comentarii rasiste!
Raspunde

Unamalgam

Acum 8 ani

Dacă era altfel târgul ăsta, nu mai era al lor.. :))) Trebuie bifate niște criterii esentiale lor pt a nu li se știrbi reputația: dormit si ajunat pe stradă,pateu,scandal, tocmeală, ambiguitate despre proveniența marfii.. Ma duc mâine sa ii vad :))
Raspunde

SB10NUT

Acum 8 ani

Unde se poate vomita in acest targ?
Raspunde

victor-viorel

Acum 8 ani

Hai că exagerezi! Nici altora nu le sunt dragi, dar nici așa..
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Nu (prea) inteleg de ce dracu l-i se permite un asemenea eveniment in centrul istoric ! Tiganii nu au avut vreo contributie la cultura sau viata cetatii in secolele anterioare, ca sasii/germanii, landlerii, romanii, ungurii, evreii, poate si ceva armeni. Astfel de evenimente ar trebui tinute pe ''pajistea'' de la Lacul Binder sau in Piata Iancu de Hunedoara, in zona predomina ''cultura'' lor. Ii ''celebram'' de parca au adus vreo contributie pozitiva tarii, stim de fapt ce contributie au adus !
Raspunde

un curios

Acum 8 ani

Propun ca pe viitor acest eveniment sa se tina la Birkenau.....
Raspunde

bsk

Acum 8 ani

"Nici nu ajungi bine în Piața Mică și deja simți în aer mirosul plăcintelor și a migdalelor".Daca vi de pe Avram iancu te intampina mirosu de pisat si mizeria
Raspunde

Andr3i

Acum 8 ani

Pacat ca se promovează rromi si nu Târgul olarilor. Dar si cei de la turnul sfatului ii promovează pe cei de aceeași etnie. La mai mare, micuților.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus