Ca în fiecare an, în primul week-end din septembrie, Piața Mare devine locul în care meșteri olari din întreaga țară își expun produsele spre vânzare. Cei mai mulți vin cu produsele gata făcute, doar nea` Ion Rătăzeanu și-a adus masa de lucru cu el, dând formă lutului chiar în fața oamenilor. Pe lângă tradiționalele farfurii, oale și ulcele, anul acesta au ajuns la târg și pokemonii.
Printre zecile de tarabe cu exponate din lut, l-am găsit pe Nicolae Sava, venit tocmai din Chișinău. Acesta își prezentă mândru instrumentele muzicale din ceramică, de diferite forme și culori, pe care le vinde cu 25 de lei. ,,De ce să prind pokemoni, când pot să-i modelez? Plus că ai mei și cântă”, spune acesta arătând spre instrumentele ce aveau chipul lui Pikachu. El zice că a aflat de pe Internet de pokemoni și a vândut în prima zi a târgului peste 200 de bucăți.
Înaintând printre oale de sarmale, vase decorative și ulcele, îl întâlnim pe Ion Rătăzeanu care și-a adus cu el și masa de lucru. A rămas singurul olar din satul gorjean Găleșoaia, sat cu tradiție în ale olăritului, deoarece oamenii s-au orientat spre alte meserii, spune acesta.
Vine de ani buni la Sibiu și aduce cu el produse tradiționale ale Gorjului. În fiecare an sunt tot mai puțini producători tradiționali, spune el, în timp ce modelează un vas de lut, înconjurat de oamenii curioși.
,,Lucrez singur în atelierul de acasă, fiul cel mic știe să lucreze cu lutul, dar e angajat în altă parte, în construcții. Mai e doar un nene mai în vârstă decât mine, într-un alt sat, care mai știe. În curând nu o să mai aibă cine să mai lucreze pentru că lumea nu mai învață. Meșteșugul acesta se va pierde până la urmă. Cândva se putea trăi din asta, dar acum este mai greu și pentru că au apărut produse mai ieftine pe piață, din plastic, chinezării. De ce să mai cumpere lumea obiecte din ceramică?”, se întreabă el retoric. Dar ne spune convins că sarmalele ies mai bune dacă sunt gătite în vase de ceramică.
Așa se face o oală din lut:https://youtu.be/3jnEMmtooxg
Târgul nu duce lipsă de oameni. Unii se uită, alții mai și cumpără. O doamnă ne spune că vine la acest târg în fiecare an de când se organizează. Anul acesta nu va cumpăra nimic, chiar dacă prețurile i se par mici în comparație cu munca pe care o depun meșterii olari, pentru că, spune ea, pensia e mică.
Prețurile pleacă de la 5-10 lei la farfurii și ajung până la 20 de lei la ulcioare. Pentru o oală de sarmale trebuie să plătești cel puțin 30 de lei. În funcție de model și mărime, prețurile acestora pot ajunge până la 100 de lei.
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , Dacă Târgul Olarilor , Silvana Armat , Foto Silvana Armat , Ion Rătăzeanu , Nicolae Sava , mestesug traditional , Pentru Sibiu , Revolutionary Road
Vizualizari: 4664
Ultimele comentarii
Acum 58 minute
Marko
Acum 1 oră
Adybady
Acum 1 oră
M
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Flo