Joi,
01.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Târgul Olarilor din Sibiu. Tristețea dispariției meșteșugului și pokemonii | Foto Video

Târgul Olarilor din Sibiu. Tristețea dispariției meșteșugului și pokemonii | Foto Video

Ca în fiecare an, în primul week-end din septembrie, Piața Mare devine locul în care meșteri olari din întreaga țară își expun produsele spre vânzare. Cei mai mulți vin cu produsele gata făcute, doar nea` Ion Rătăzeanu și-a adus masa de lucru cu el, dând formă lutului chiar în fața oamenilor. Pe lângă tradiționalele farfurii, oale și ulcele, anul acesta au ajuns la târg și pokemonii.

targul olarilor (6)

Printre zecile de tarabe cu exponate din lut, l-am găsit pe Nicolae Sava, venit tocmai din Chișinău. Acesta își prezentă mândru instrumentele muzicale din ceramică, de diferite forme și culori, pe care le vinde cu 25 de lei. ,,De ce să prind pokemoni, când pot să-i modelez? Plus că ai mei și cântă”, spune acesta arătând spre instrumentele ce aveau chipul lui Pikachu. El zice că a aflat de pe Internet de pokemoni și a vândut în prima zi a târgului peste 200 de bucăți.

targul olarilor (20)

Înaintând printre oale de sarmale, vase decorative și ulcele, îl întâlnim pe Ion Rătăzeanu care și-a adus cu el și masa de lucru. A rămas singurul olar din satul gorjean Găleșoaia, sat cu tradiție în ale olăritului, deoarece oamenii s-au orientat spre alte meserii, spune acesta.

targul olarilor (14)

Vine de ani buni la Sibiu și aduce cu el produse tradiționale ale Gorjului. În fiecare an sunt tot mai puțini producători tradiționali, spune el, în timp ce modelează un vas de lut, înconjurat de oamenii curioși.

targul olarilor (22)

targul olarilor (12)

,,Lucrez singur în atelierul de acasă, fiul cel mic știe să lucreze cu lutul, dar e angajat în altă parte, în construcții. Mai e doar un nene mai în vârstă decât mine, într-un alt sat, care mai știe. În curând nu o să mai aibă cine să mai lucreze pentru că lumea nu mai învață. Meșteșugul acesta se va pierde până la urmă. Cândva se putea trăi din asta, dar acum este mai greu și pentru că au apărut produse mai ieftine pe piață, din plastic, chinezării. De ce să mai cumpere lumea obiecte din ceramică?”, se întreabă el retoric. Dar ne spune convins că sarmalele ies mai bune dacă sunt gătite în vase de ceramică.

targul olarilor (19)

Așa se face o oală din lut:

https://youtu.be/3jnEMmtooxg

Târgul nu duce lipsă de oameni. Unii se uită, alții mai și cumpără. O doamnă ne spune că vine la acest târg în fiecare an de când se organizează. Anul acesta nu va cumpăra nimic, chiar dacă prețurile i se par mici în comparație cu munca pe care o depun meșterii olari, pentru că, spune ea, pensia e mică.

targul olarilor (10)

Prețurile pleacă de la 5-10 lei la farfurii și ajung până la 20 de lei la ulcioare. Pentru o oală de sarmale trebuie să plătești cel puțin 30 de lei. În funcție de model și mărime, prețurile acestora pot ajunge până la 100 de lei.

foto Silvana Armat

targul olarilor (23)

targul olarilor (17)

targul olarilor (13) targul olarilor (11) targul olarilor (8) targul olarilor (5) targul olarilor (4) targul olarilor (3) targul olarilor (2) targul olarilor (1) targul olarilor (24) targul olarilor (21) targul olarilor (18) targul olarilor (16)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus