Duminică,
15.06.2025
Cer Senin
Acum
21°C

Proiect: Şefii din ministere şi administraţie, numiţi de partide fără concurs, în baza încrederii personale şi aprecierii

Proiect: Şefii din ministere şi administraţie, numiţi de partide fără concurs, în baza încrederii personale şi aprecierii

Directorii și directorii adjuncți din ministere, instituțiile administrației centrale și locale ar putea fi numiți direct de partide, fără concurs, doar pe baza „încrederii personale” și a „aprecierii” de care se bucură. În acest sens, un proiect de lege a fost conceput și depus, pe 6 septembrie, în Parlament de senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, trimis în judecată în urmă cu aproximativ două luni pentru abuz în serviciu și trafic de influență, scrie Digi24.

Senatorul PNL susține, în expunerea de motive redactată la proiectul intitulat „propunere legislativă privind ocuparea unor funcții de conducere pe baza încrederii personale”, că noul mod de numire a șefilor din ministere și autorități ar duce la creșterea transparenței. „Se dă posibilitatea formațiunilor politice de la guvernare, prin reprezentanții ierarhici, dar și primarilor, să numească transparent în posturi importante, pentru îndeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciază din punct de vedere moral și profesional”, explică senatorul Andrei Volosevici.

Potrivit inițiatorului, numirea direct de către partide ar determina și creșterea performanței respectivilor șefi din ministere și autorități. „Un conducător numit pe baza încrederii personale nu va putea fi adeptul rutinei și al mediocrității, trebuind să fie competitiv și dinamic pentru a păstra, în baza rezultatelor, încrederea primită”, susține fostul primar al Ploieștiului.

Cine ar trebui, în viziunea senatorului PNL, să fie numit pe baza încrederii personale? Directorii și adjuncții lor din ministere, din organele de specialitate ale administrației publice centrale, din serviciile publice deconcentrate și din prefecturi. Toate aceste persoane nu vor avea, conform proiectului de lege, statut de funcționar public. Cine ar trebui să facă numirile? Conducătorii instituțiilor menționate, adică miniștrii, prefecții, primarii și președinții de Consilii Județene.

Printre condițiile trecute în lege pentru ocuparea funcțiilor menționate se numără acelea ca persoana să nu fi fost condamnată pentru o serie de infracțiuni (contra umanității, contra statului sau autorității, fals, fapte de corupție), să nu fi fost destituită dintr-o funcție publică în ultimii șapte ani și să nu fi desfășurat activități de poliție politică.

Andrei Volosevici a fost primar al Ploieștiului în perioada 2008-2012, din partea PDL. După intrarea în Senat, a trecut de la PDL la PMP, după care a fost independent și s-a afiliat la grupul PNL în 2015.

În iunie 2016, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă într-un dosar privind finanţarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti. Volosevici este, de asemenea, acuzat că în vara anului 2012 a pretins unui om de afaceri, denunţător, suma de 80.000 lei pe care ar fi primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obţinerea unui nou mandat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

7 comentarii

Alias

Acum 8 ani

Si in prezent e la fel, numai ca oficial nu recunoaste nimeni. Poate nu e o idee asa de rea sa se dea cartile pe fata si poate in felul asta o sa puna si partidele oameni competenti pe posturile respective. Problema e ca nu prea au. Vezi exemplul Casei de pensii, unde nu este director adj. de cativa ani. Partidele n-au om, postul nu se scoate la concurs. Ce conteaza 100.000 de pensionari...
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

Cam cit m-ar costa sa va cistig increderea,dl senator?Avind in vedere ca nu vad nicio diferenta intre PSD si PNL,in privinta increderii fireste,n-ar fi mai bine sa achizitionati,incredere fireste,prin SEAP?
Raspunde

Geo

Acum 8 ani

Si inainte de 1989 te numea partidul, cu un simulacru de concurs, ca si acum. Dar nemaifiind functionari publici vor putea sa fie dati afara fara a mai genera procese sau vor pleca singuri dupa patru ani, multumiti ca si-au recuperat spaga de la angajare si cu ceva profit.
Raspunde

alzara medic

Acum 8 ani

Odată angajaţi la recomandarea partidului acesta e responsabilizat " pe faţă " . Fiind un proect bun ( precum OUG Biriş recent avortată ) va fi respins de laşitatea administrativă .
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

1. Cand cineva ISI IA RASPUNDEREA se presupunde ca suporta consecintele, adica se supune JUDECATII si eventual PEDEPSEI aplicabile. 2. Numiti-mi o PEDEAPSA aplicabila gastilor de cumetrii numite PARTIDE... 3. Aratati-mi cum a fost sanctionat/pedepsit un PARTID/O PARTIDA vreodata si daca s-a lasat cu confiscare de avere si pedeapsa penala pentru membrii responsabili. 4. Un condamnat pentru frauda si coruptie mafiota/cumetrii propune si chestia este luata in serios, sa se EXTINDA LEGAL MAFIA de grupuri si interese. 5. Ca sistemul exista si functioneaza e una, dar sa-l mai si LEGALIZEZI?
Raspunde

.....

Acum 8 ani

Si acum cum naiba este ??? Sistemul functioneaza asa (si o spun in cunostinta de cauza): directorii si directorii adj. sunt pusi de Partid. Acestia aleg sefii de servicii / birouri dintre curvele pe care le ...., pupincuristii din partid, nevestele altor colegi de partid, etc... Ce mai ramane este pentru "prostime" ... Si in cazul unei reorganizari, tot asa se intampla. Nu de putine ori au ramas fara serviciu oameni competenti si si-au pastrat functiile niste parveniti ...
Raspunde

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! Nenea, daca "iubi" al meu care e un mare lingau al unui important partid care promovează "in mod transparent competentă" ajunge "scula de bascula" la București, înseamnă ca si eu la rândul meu pot ajunge "subsecretar" de stat ?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus