Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Schimbări la polițele RCA. Proiectul este în dezbatere publică

Schimbări la polițele RCA. Proiectul este în dezbatere publică

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenţii asupra preţurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii poliţ-elor RCA în anumite condiţii, scrie News.ro

Proiectul a fost solicitat ministerului chiar de Guvern. Joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat că Executivul va pune în debatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind poliţa de asigurare auto obligatorie (RCA), după protestele pe această temă ale transportatorilor.

Guvernul urmează să se coordoneze şi cu Parlamentul, unde există un proiect de lege a RCA negociat cu transportatorii.

Proiectul conţine prevederi despre un eventual mecanism de blocare a scumpirilor poliţelor, însă condiţiile pentru intervenţia autorităţilor în piaţă sunt restrictive, fiind permise doar pe baza unor reglementări europene în acest sens.

"Cu toate că piaţa asigurărilor este liberalizată, Directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiţii restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra preţurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al preţurilor", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Totuşi, ASF nu poate interveni decât în condiţiile în care guvernul introduce un sistem de control al preţurilor, în condiţii speciale permise de legislaţia europeană.

De la intrarea în UE, România nu a introdus niociodată acest mecanism de control al preţurilor permis de legoslaţia europeană în anumite condiţii.

Scumpirea poliţelor RCA este principalal nemulţumire a transportatorilor rutieri, care au organizat în ultimul timp proteste pe şoselele de centură ale marilor oraşe, prin circulaţia cu viteză foarte mică, şi vor organiza în 15 septembrie un protest în Piaţa Victoriei la care participă circa 5.000 de autovehicule.

 

Proiectul de OUG introduce şi alte prevederi solicitate de către reprezentanţii transportatorilor rutieri. Astfel, poliţele RCA vor putea fi încheiate şi pentru o lună, faţă de cel puţin şase luni în prezent, iar plata va putea fi făcută şi în rate.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA, pe perioada suspendării dreptului de circulaţie a maşinii sau pe perioada imobilizării.

" În situaţia producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii, acesta având drept de regres împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului", se arată în document.

Proiectul de OUG realizat de Finanţe introduce şi procedura de compensare directă în cazul asigurărilor RCA.

"Astfel, în baza unei clauze contractuale opţionale asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate", se arată în nota de fundamentare.

O altă noutate este posibilitatea răscumpărării unei părţii din prejudiciu suportată de asigurat.

"Prin contractul RCA părţile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate", menţionează documentul.

Proiectul a fost publicat de către Guvern sub presiunea transportatorilor, care şi-au intensificat protestele în această lună, în condiţiile în care în Parlament există un proiect de lege a RCA negociat cu transportatorii.

Săptămâna aceasta, parlamentarii din comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a RCA va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate până acum.

După ce va fi adoptată de Parlament, legea va trebui apoi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care are dreptul constituţional de a retrimite, o singură dată, înapoi în Parlament o lege adoptată de către legislativ.

În plus, implementarea tuturor măsurilor discutate ar putea dura câteva luni.

Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori.

Reprezentanţii transportatorilor au solcitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus