Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
31°C

Sebastian Stan: ,,Cânt cu drag și bucurie pentru sufletele oamenilor”

Sebastian Stan: ,,Cânt cu drag și bucurie pentru sufletele oamenilor”

Carismatic, cu zâmbetul pe buze și încrezător în forțele proprii. Așa l-am cunoscut pe Sebastian Stan, un interpret de muzică populară, care se declară un iubitor al neamului românesc. Când era mic, își dorea să fie musafir, și astăzi, la cei 32 de ani, cu mândrie, spune că și-a îndeplinit visul, cântând pentru mii de oameni.

Născut la poalele Munților Trascău, în satul Cetea din județul Alba, Sebastian Stan a ajuns printre sibieni odată cu începerea facultății, în 2002. A făcut parte din prima generație la Relații Internaționale de la Sibiu, iar după licență, s-a înscris și la master. În 2008 s-a înscris la a doua facultate, la Drept, dar după doi ani a renunțat deoarece și-a focusat atenția spre cariera muzicală.

Talent descoperit de tată

Tatăl lui, preot fiind, a fost primul care și-a dat seama de talentul pe care îl are, urmat de educatoare, care l-a încurajat încă de la grădiniță. ,,Primul care a vrut să vadă dacă știu să cânt, a fost tatăl meu, undeva pe vârsta de trei ani. A îndemnat-o pe bunica mea să mă învețe un colind și atunci și-a dat seama că am o voce bună. Mai târziu, pe la vârsta de patru ani, am participat la o serbare la grădiniță la care am cântat  «Doru m-o purtat»,  a lui Ioan Bocșa, o melodie pe care o cânt și în ziua de astăzi. Doamna educatoare, după ce am terminat de cântat, mi-a spus că am o voce foarte frumoasă și că voi avea o carieră de succes în muzică. La naștere fiecărui om, Dumnezeu îi dă un dar, însă contează cum îl valorifică.”, spune artistul.

sebastian-stan-1-foto-silviu-popa_facebook

A vrut să se facă ”musafir”

Dacă unii visau încă de când erau mici să ajungă medici sau polițiști, Sebastian își dorea să devină musafir deoarece, în copilările, pragul casei era călcat de mulți oameni, pe care părinții lui îi cinsteau cu bucate alese. ,,Tot timpul aveam musafiri și noi îi serveam cu ceea ce aveam mai bun în casă. Întrebat ce vreau să fiu când o să fiu mare, am spus că vreau să fiu musafir, și astăzi, chiar asta sunt, prin muzica mea. Auzindu-mă cântând, oamenii m-au primit cu drag și cu bucurie.”

De la un autograf, la grupul de colindători pregătit de Nicolae Furdui Iancu

Nicolae Furdui Iancu a fost modelul după care Sebastian și-a ghidat pașii în cariera muzicală. La vârsta de 11 ani, l-a întâlnit pe o stradă din Alba Iulia și i-a cerut un autograf, iar după mai mulți  ani, a ajuns să facă parte din grupul de colinde pe care acesta îl pregătea pentru a merge la București. Acela a fost momentul, spune tânărul artist,  în care a urcat pentru prima dată pe o scenă imensă. ,,Când eram mic, nu mi-am dorit să fiu ca el, ci să reprezint ceea ce reprezenta el. Apărând în emisiunea Tezaur Folcloric, era o prezență pe care o observai de la un kilometru, din depărtare pentru că avea voce, carismă, o formulă extraordinară. De la dânsul am învățat în primul rând modul în care trebuie să te îmbraci și atitudinea pe care să o ai. Oarecum am fost atent, am observat, nu am copiat”.

De-a lungul timpului, a participat la mai multe festivaluri și concursuri, însă, cel mai important a fost ,,Strugurele de aur.”, obținând și trofeul. ,,M-am luptat din 2001 până în 2010, iar în a X-a ediție, am câștigat trofeul.”, spune Sebastian.

,,Nu dau niciun sat din România pentru Londra sau Paris”

Iubitor de tradiție și folclor, artistul crede că fiecare om este dator să își iubească locul unde s-a născut, spunând că nu ar da satul românesc pentru orașe din străinătate. ,,O parte din tânăra generație nu iubește muzica populară deoarece nu conștientizează cu adevărat ce este. Am fost în alte țări frumoase, dar nu dau niciun sat din România pentru Londra sau Paris. Când merg la țară și văd o casă veche și știu că acolo în 10 mp au stat doi oameni care au dat naștere la 10 copii și care și-au iubit viața și și-au iubit țara, eu nu aș putea să nu iubesc satul și folclorul.”

Sebastian trăiește prin bucuria oamenilor, spunând că el cântă cu drag și dragoste pentru inimile acestora. ,,Publicul este cel mai mare iubitor dar și cel mai mare critic. El este cel care îți dă notă. Pot exista comisii, oameni specializați într-un juriu, însă aplauzele oamenilor îți spun ceea ce a fost și ce nu a fost. Valoarea ta se măsoară în aplauzele acestora. E de-a dreptul minunat când vezi oameni care se bucură cu tine și aplaudă. În gând, pe scenă, îmi spun, cum zicem noi ardelenii «Doamne-ți mulțumesc»”.

Pe lângă artist, Sebastian este un soț și un tată iubitor. El spune că fetița lui de un an și două luni este cea care îl trezește în fiecare dimineață și de fiecare dată când plecă de acasă i se face dor de familia lui.

Comentarii

19 comentarii

claudia

Acum 4 ani

Asta ar trebui sa stea acasă...percepe un tarif foarte mare din câte știu iar la 2 nunti la câte am participat am rămas socata de atitudinea lui...pur și simplu se ia de invitați dacă atunci când vorbește el nu e liniște, s-a răstit la cineva care nu era atent la el și așa mai departe. Nu am întâlnit niciodată așa ceva iar eu nu as putea accepta așa ceva, m-am simți total ofensata sa fiu atenționata (mai ales ca la un eveniment nu poti fi atent la toti si toate) de cineva mai ales ca la o nunta mergi sa te simți bine.
Raspunde

simona

Acum 4 ani

Am fost la cateva evenimente si as putea sa va contrazic : -Tariful este identic cu al celor 90% din Sibiu ,,deci nu stiti bine! -Nu se ia de invitati, incearca sa prezinte o suita orchestrala moment dedicat mirilor, iar inainte de a trece la prezentare roga a fi ascultat intreaga sala deci nu striga, nu porunceste si asa mai departe. -Probabil ati avut ghinion
Raspunde

Popa

Acum 4 ani

O adevarata valoare, un talent innascut! Doamna/domnisoara Claduia, am avut ocazia de a-l intalni pe domnul Stan la mai multe evenimente si tot timpul a fost la inaltime.
Raspunde

giorgiana

Acum 4 ani

Cea mai faina atmosfera. Voce, prezenta si e frumos tare. L-am vazut la o nunta la Hilton acum 1 an si am fost impresionata.
Raspunde

Sergiu

Acum 4 ani

Ne mandrim cu dumneavoastra domnule Sebastian! V-am vazut la Cantecele Muntilor cu Paula Medrea, fain moment. Sa va dea Dumnezeu sanatate sa duceti muzica populara mai departe. Succes pe toate planurile!
Raspunde

nicol

Acum 4 ani

Claudia sa ne spui si noua ce tarif percepe Asta, si sa mai vezi si pe la altii ca poate te inseli. Eu am avut nunta anul acesta si nu e chiar deloc cum spui am sunat la unii si mi-au dat preturi mai mari cu mult si nici macar nu erau artisti. Am fost foarte incantata sa il am la nunta si a facut cea mai tare atmosfera. Iar baietii cu care canta sunt toti cu stiudii superioare nu zdrangane in oale. Pe deasupra ma tot intreb daca nu a avut legatura direct cu tine Asta de ce iti spui parerea?
Raspunde

sanda

Acum 4 ani

Un adevarat artist! L-am vazut la un eveniment si am fost impresionati, atat eu cat si sotul meu. Tinuta, conduita si asa mai departe, iar despre voce si repertoriu ce sa mai vorbim... Mi- a placut ca a abordat cantece din toata tara. Dupa parerea mea un profesionist. Am fost la alte evenimente si cu alti interpreti insa Sebastian Stan este diferit de tot ce am vazut. Nu face dedicatii nu jigneste nu consuma alcohol si este foarte amabil. Anul viitor are nunta fratele meu si l-am invitat insa este ocupat pe data respectiva. Sper a la nunta ficei mele nu va lipsi.
Raspunde

Vio

Acum 4 ani

Voi nu vedeti ca artistul lu' peste isi face singur reclama? Mai ii si analfabet pe deasupra, toate care o comentat is fete si una chiar giorgiana :)))). Bai baiatule mai bine terminai facultatea aia de drept si lasa muzica pentru altii.
Raspunde

Sebastian Stan

Acum 4 ani

Buna ziua! Multumesc pentru commenturi tuturor. Nu este cazul sa recurgem la jigniri daca totusi ne consideram oameni educati! Am omis doar cateva detalii in interviu. Sunt absolvent de master in 2008 iar in prezent sunt doctorand al universitatii Lucian Blaga din Sibiu Cu stima Sebastian Stan!
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, nu baga in seama milogii. Ăștia nu știu ce înseamnă act artistic, importanta lui la un "eveniment".Daca s-ar putea sa le dai tu bani ca sa le canti, iar ei sa adune "darul" ca la nunta tigănească, ar fi ideal in capul lor sec....Si ne "miram" cum suntem tratati peste hotare...
Raspunde

alzara-junior

Acum 4 ani

Buna!panarama,iar esti de-o prostie rara!
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, fi liniștit ca nu-ti "ajung" nici la degetul mic....
Raspunde

claudia

Acum 4 ani

Nu a avut deloc legătura cu mine.
Raspunde

claudia

Acum 4 ani

A avut legatura cu 2 nunti la care am participat. Discuția despre tarif o știu de la mire (mirele de la a 2a nunta) care a venit la noi la masa și se scuza oarecum de atitudinea pe care o avusese domnul la un moment dat când majoritatea invitaților erau în jurul ringului. Domnul solist s-a luat chiar de băiatul nașilor când acesta îi spunea ceva mirelui aflat pe ringul de dans lângă domnul "cantaret" ...îi spune băiatului "poftim microfonul, vrei sa vorbești dumneata? Ca eu plec acasa" . Toată lumea se uita ca la filmele cu prosti, mirele era evident stânjenit și apoi cauta să meargă pe la mese sa își scuze muzicantul pe care a zis ca l-a plătit bine și ca nu sa cădea sa facă așa ceva. Mă rog... Pt Nicol..să știi că am trecut printr-o nunta și 2 botezuri cu formație care mi-a perceput (pt 3 membri) tarif de 80% din tariful perceput de domnul pt trupa de 5-6 (sau câți or fi) și pt Anca Mărginean am plătit (2 momente) aprox 25 % din tariful domnului (retine, 2 momente scurte dar mi-am dorit sa o am și pe ea) așa ca exclud din start faptul ca ar fi vorba de bani. 80 % din tariful lor+ 25 % tariful Ancai, un simplu calcul exclude orice speculație. Mersi
Raspunde

Denis

Acum 4 ani

La cat de serios il stiu pe domnul Sebastian din ceea ce citesc eu aici cred ca a fost o interpretare gresita a gestului sau. Nu este omul care sa jigneasca!
Raspunde

Valy

Acum 4 ani

A vazut,discutiile de aici si am tacut insa acum imi pot spune si eu o parere. Claudia...tu probleme serioase la masarda adica esti dusa !!!! In primul rand nu poti sa jignesti pe cineva daca ii spui dumneata. A doua chestie 80%+25%=105% (4oameni). Sa calculam pe procentaje a vedem cine ia mai mult. Presupunem 100 Ron sunt 100%, 80%= 80 ron 3 muzicanti = 26,6 fiecae ron la tot evenimentul + Anca 25 ron la 2 programe cu cd-ul sau cu muzicantii de la tine ca am si eu habar am facut 3 nunt la copii mei. Acum ia trupa lu' nenea de care zici de 5 sau 6 oameni si imparte 100%=100 ron la 6 sa zicem 6=16,6. Care ia mai mult pana la urma? Am inteles ca ai fost absenta la matematica dar si de la logica ....Deja ai lipsit cam mult. Si gusturile nu se discuta... Daca te intrebi de unde stiu atatea, lucrez in impresariat artistic.
Raspunde

Valy

Acum 4 ani

3 Nunti la copiii mei ( ASA cum ai avut tu 3 evnimente).
Raspunde

Dana

Acum 4 ani

Cui ii place sa il ia, cui nu, sa ii dea pace...nu mai tot analizati ca ajungeti filozofi. Ca asa suntem noi romanii pareri peste pareri. Artisti nu sunt toti la fel. Oamenii care canta se impart in doua: cantareti si artisti. Fiecare are dreptul sa ceara cat crede...ce tot atata... ca ala ia mult ca ala ia putin. La unii le place Simi Deac, la altii Nelu Albu, la altii Adi Neamtu etc. Sa fie sanatosi sa cante care pot sa duca traditia asta mai departe ca la bagat vina suntem primii.
Raspunde

Andreea clara

Acum 3 ani

Sebastian este un om.minunat si un cantaret desavarsit.Nu ar jigni niciodata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus