Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Zona metropolitană Sibiu: 16 localități au spus ”da”

Zona metropolitană Sibiu: 16 localități au spus ”da”

Reprezentanții a 15 localități din jurul Sibiului au răspuns invitației de a participa la prima întâlnire dedicată înființării unei zone metropolitane Sibiu.

Demersului inițiat de reprezentanții municipiului Sibiu i-au răspuns cei ai orașelor Avrig, Cisnădie, Ocna Sibiului, Săliște și Tălmaciu și cei ai comunelor Cristian, Gura Rîului, Orlat, Poplaca, Rășinari, Roșia, Sadu, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică. Primarul din Râu Sadului nu a putut participa din motive obiective, dar localitatea pe care o reprezintă este inclusă în propunerea de creare a zonei metropolitane.

Întâlnirea a avut loc marți, 20 septembrie, la sediul Primăriei Sibiu. Toți cei prezenți au fost de acord cu înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu. Urmare a acestei întâlniri, primarii celor 16 localități vor demara campanii de informare a cetățenilor asupra beneficiilor pe care le presupune asocierea într-o zonă metropolitană. Aleșii vor insista asupra faptului că o astfel de inițiativă nu înseamnă dizolvarea actualelor unități administrative. ”Autoritățile deliberative și executive la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale (municipiu, oraș sau comună) care intră în asociere în Zona Metropolitană Sibiu își vor păstra autonomia locală”, informează reprezentanții administrației municipiului Sibiu Sibiului.

”Doamna Astrid Fodor, a inițiat prima întâlnire pe tema înființării Zonei Metropolitane Sibiu și a invitat la discuții primarii celor 16 localități învecinate municipiului Sibiu: David Dumitru (orașul Avrig), Gheorghe Huja, prin administratorul public Otilia Man (orașul Cisnădie), Claudiu Predescu (orașul Ocna Sibiului), Horațiu Răcuciu (orașul Săliște), Nicolae Basarabă (orașul Tălmaciu), Ioan Seuchea (comuna Cristian), Gheorghe Călin (comuna Gura Râului), Aurel Gata (comuna Orlat), Vasile Budin (comuna Poplaca), Bogdan Bucur (comuna Rășinari), David Ioan (comuna Roșia), Ivan Valentin(comuna Sadu), Marius Grecu (comuna Șelimbăr), Marin Cornel (comuna Șura Mare), Valentin Ristea (comuna Șura Mică). La întâlnire a fost invitat și primarul din Râu Sadului, localitate inclusă în propunerea de zonă metropolitană, dar nu a putut participa din motive obiective”, comunicat Primăria Sibiu
Primarii prezenți au și semnat o declarație de intenție pe tema intereselor pe care le urmărește preconizata zonă metropolitană. ”Ca primari, cunoaștem cu toții beneficiile creării unei zone metropolitane. A venit timpul să ne asociem pentru o dezvoltare coerentă a localităților din întreaga zonă. Împreună vom fi mai puternici, vom avea o voce care se va face auzită mai tare și aici mă refer la promovarea unor proiecte ample de dezvoltare”, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului, potrivit comunicatului emis de administrația locală.

Primele șapte obiective Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Declarația de intenție semnată de primarii sau reprezentanții acestora enumeră șapte obiective, dar – pe viitor – numărul acestora poate crește.

- Dezvoltarea sustenabilă a unităților administrativ teritoriale, în mod unitar la nivel de zonă metropolitană, îngrijind în același timp caracterul unic și distinct al fiecărei comunități - Dezvoltarea economică și socială echilibrată a localităților. - Punerea în valoare a potențialului turistic și cultural al zonei - Dezvoltarea infrastructurii zonei într-un mod unitar, în beneficiul comunităților și pentru asigurarea unei mai bune funcționalități - Dezvoltarea unui sistem de transport public local și regional funcțional la nivelul întregii zone metropolitane, care să asigure o mobilitate crescută populației - Dezvoltarea urbanistică sănătoasă, coerentă, care să îmbunătățească condițiile de locuit pentru comunitățile care fac parte din această zonă metropolitană - Utilizarea în mod responsabil a resurselor zonei metropolitane, în beneficiul comunităților

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/28/zona-metropolitana-sibiu-din-septembrie-incep-discutiile-cine-ce-cum-cand/

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

hai-hui

Acum 7 ani

Deocamdata declaratii foarte vagi pe hartie...
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Excelent. Ma bucur!!!
Raspunde

scepticul

Acum 7 ani

Pentru ce? Ce-ai din asta?
Raspunde

Geo

Acum 7 ani

Dezvoltarea urbanistică sănătoasă dar dupa ce model? Daca e dupa Sibiu sau Selimbar, spre ex,, e dezvoltare urbanistica dezastroasa, nu sanatoasa.
Raspunde

io de la tara

Acum 7 ani

la capitolul dezvoltare urbanistica sanatoasa Selimbarul poate fi doar exemplu de "asa NU"...blocuri inghesuite(zona de langa Dedeman arata oribil), blocuri printre case....habar n-am cine a dat autorizatiile alea de constructii....
Raspunde

eu

Acum 7 ani

In sfarsit! Era si cazul
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

In Selimbar s-a construit haotic pe vechiul regim. Acum vedem ca s-au schimbat conditiile gratie domnului primar Marius Grecu. Intradevar raul cel mai mare s-a produs. Grosul de locuinte a trecut. Am putu vedea blocuri intre case si invers. A fost haos. Acum eu zic ca s-a schimbat tot. Este alta abordare. Sa speram ca va ramane asa. Acum poti sa dai mana cu cel din blocul vecini. Dar se pare ca cei care au cumparat , in speta cei din VL nu ii prea intereseaza ca nu au locuri de parcare, iasa din scara blocului in strada, nu exista spatiu verde , trotuar lipsa sau ca da mana cu cel din blocul vecin. Nu exista pretentii si cererea e mare de cumparare.
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Desigur vinovaţi sunt cumpărătorii fără pretenţii din VL ,Pupindosistule !
Raspunde

pff

Acum 7 ani

pai marius grecu este in cardasie cu marincuta, ce schimbare iti inchipui ca o sa se produca?
Raspunde

gigicu

Acum 7 ani

"Intradevar" esti un anagramat cu tot cu Mariusica Grosu al tau! Oare asta nu e cercetat penal ? Parca era in lotul Maricuta. Si ieri spunea ca nu vrea sa se uneasca cu sb! O sa plece de la primarie, nu e de el pozitia aia!
Raspunde

lex

Acum 7 ani

un lucru bun dupa ani de seceta... sa vedem sunteti capabili sa duceti un astfel de proect la bun sfarsit sa sa-l valorificati la maxim?
Raspunde

MB

Acum 7 ani

Cine a mai iesit din tara isi da seama foarte usor ca proiectul ar trebui demarat cu subiectul legat de transportul public regional. Daca aceasta problema se rezolva, totul vine de la sine...
Raspunde

Dobra

Acum 7 ani

E clar ca acest proiect este cel mai importanat dupa cel din 2007,sa speram ca se realizeaza rapid mai ales acum cand e nevoie acuta de forta de munca in Sibiu iar transportul in comun metropolitan ar rezolva si aceasta problema in mare masura. De urmarit subiectul!
Raspunde

a

Acum 7 ani

Si din nou te uiti la comentarii si vezi prostimea care pune botul aiurea la orice proiect de fatada. Aceeasi prostime care voteaza pe principiul "pai a facut ceva cat a fost in mandat" chiar daca acel ceva e o prostie de doi bani. Sibiul are probleme mult mai importante decat o zona metropolitana care nu ajuta cu absolut nimic pe nimeni.
Raspunde

Bogdan

Acum 7 ani

Ba da, ajuta! Daca doar asa o sa se rezolve, de exemplu, transportul in comun pe Calea Cisnadiei, atunci ajuta. Din cate stim cu totii, in acest moment, Tursib nu poate circula in directia aceea pentru ca nu apartine de oras. De ce trebuie sa zicem NU pentru orice initiativa? PS: pentru cunoscatori, mai cresteti porci si gaini in oras?
Raspunde

B.Utoru

Acum 7 ani

De când e Avrigul în vecinătatea Sibiului?
Raspunde

doina

Acum 7 ani

Ý
Raspunde

doina

Acum 7 ani

Impozitele vor ramane la fel, pentru cele 16 localitati ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus