Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ziua Unității Germaniei: este important ca țara noastră să fie prezentă cu propriul consulat la Sibiu

Ziua Unității Germaniei: este important ca țara noastră să fie prezentă cu propriul consulat la Sibiu

Câteva sute de reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai mediului academic, ai celui economic și ai societății civile au răspuns invitației consulului Judith Urban de a sărbători împreună Ziua Unității Germane. În cadrul recepției oferite de Consulat, deputatul Klaus Brähmig a subliniat importanța Sibiului în relația României cu Germania.

Liderul facțiunii CDU/CSU din Bundestag, deputatul Klaus Brähmig a fost oaspetele de onore al evenimentului a avut loc luni seara, la Hotel Hilton. În cuvântul său, consulul Republicii Federale Germane la Sibiu, Judith Urban, a amintit de numeroasele contacte oficiale între autoritățile germane și cele din Sibiu. Evident, a făcut referire și la recenta vizită a președintelui Federal, Joachim Gauck, în România, prilej cu care acesta a vizitat, alături de președintele Klaus Iohannis, Sibiul și Cisnădia. ”Am avut prilejul, acum patru săptămâni, în Berlin, să discut personal cu domnul președinte federal și pot să vă mărturisesc că a ținut să sublinieze încă o dată cât de mult i-a făcut plăcere vizita din Sibiu și Cisnădie, care i-a rămas profund în memorie”, a amintit Judith Urban.

ziua-germaniei-la-hilton-1

Astfel de vizite consolidează legăturile dintre cele două țări, a apreciat consulul, care preconizează și un 2017 cel puțin la fel de dens din acest punct de vedere. ”Ne așteptăm să ne bucurăm de numeroase evenimente: 500 de ani de reformă, 10 ani de când Sibiul a fost Capitală culturală europeană, Ziua Bisericii Evanghelice care va avea loc la Brașov, 50 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Federală Germania, întâlnirea internațională a sașilor care va avea loc la Sibiu, precum și 200 de ani de existență a Muzeului Brukenthal din Sibiu, ca să menționăm doar câteva dintre aceste evenimente. Cu siguranță că aceste jubilee și zile de comemorare vor aduce din nou o serie de vizite și delegații în Transilvania și fiecare dintre aceste vizite va contribui la creșterea și consolidarea pe viitor a relațiilor dintre Transilvania și Germania”, a spus Judith Urban. Ea a mulțumit pentru buna colaborare atât colaboratorilor săi din cadrul Consulatului German din Sibiu, cât și instituțiilor de stat și private care au colaborat pentru ”organizarea cu succes a numeroase delegații și vizite particulare”.

De ce e unică Transilvania?

De vizita președintelui federal Joachim Gauck, dar și de relațiile culturale și economice manifestate între Germania și, mai ales, Transilvania, a amintit și deputatul Klaus Brähmig. ”În anul 2016, Germania și România sunt parteneri apropiați într-o Europă liberă și unită. În anul 2017, putem aniversa împreună 25 de ani de la încheierea Tratatului de prietenie germano-român. Așadar este corect și important ca țara noastră să fie prezentă permanent în Transilvania cu propriul consulat, aici, la Sibiu, și să asigure legături diverse cu societatea românească. Dumneavoastră, stimată doamnă Urban, și colaboratorii dumneavoastră depuneți o muncă foarte valoroasă pentru țara noastră”, a apreciat politicianul german. Pentru el, unicitatea Transilvaniei în peisajul european este dată de ansamblul bisericilor fortificate, văzute drept ”un catalizator de identitate important”.

Deputatul german a făcut și un apel la aprecierea libertăților de care se bucură cetățenii Germaniei și ai României. ”Gradul de libertate de care ne bucurăm astăzi nu a căzut din cer și nu este gratuit. Un consens sub aspectul conținutului și o strânsă solidaritate politică în Europa sunt, astăzi, mai importante decât oricând (…). Libertatea trebuie apărată de fiecare dată, chiar și prin participarea activă a cetățenilor la viața publică. Ca cetățean din Germania de Est, care în decursul multor ani din viață nu a avut altă oportunitate de a alege, mă descumpănește faptul că la noi, în Germania, se înregistrează de fiecare dată o participare redusă la vot, respectiv politicienii populiști se bucură de o asemenea susținere largă. Și în România este prezent acest fenomen al unei retrageri a cetățenilor spre viața privată. Cum este posibil ca astăzi să existe oameni care nu știu să aprecieze alegerile libere și echitabile, mai ales după experiențele noastre comune în ceea ce privește lipsa de libertate resimțită până la finalul anilor ’80 ai secolului trecut?”, s-a întrebat deputatul german.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' despre Ziua Unității României,.nimic-nimic, sau "noi" n-avem voie?...
Raspunde

Alzara real

Acum 7 ani

Trebuie să vrem ,nu să ne văităm ! Reunificarea ar fi un valid proiect de ţară al unor politicieni vizionari .
Raspunde

zeus

Acum 7 ani

Mi-e greata cu promovarea Germaniei in Sibiu despre unitatea Romaniei de ce nu se vorbeste? Promovati alta tara aiurea. Mi-e greata. De ce Germania si nu UK de ex?ce are Germania in plus??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus