Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Andrei Codrescu: ,,Nu am nicio idee ce se face în politica voastră. Ar trebui mutată capitala din București, la Zalău”

Andrei Codrescu: ,,Nu am nicio idee ce se face în politica voastră. Ar trebui mutată capitala din București, la Zalău”

Andrei Codrescu este un eseist, pedagog, poet și prozator american, originar din Sibiu, iar zilele trecute și-a lansat și aici volumul de poezii ,,The Art of Forgetting / Arta uitării”. Născut într-o familie de evrei în anul 1946, la vârsta de 19 ani, a ales să plece în America, unde s-a afirmat ca scriitor în limba engleză, publicând poezii, lucrări cu caracter memorialistic și eseuri. După o absență de peste un sfert de secol, în 1989, a revenit în țară pentru a transmite în direct Revoluția Română pentru programul de știri ABC's Nightline. Am stat de vorbă cu el pentru a vedea cum i se pare Sibiul astăzi, dar și ce părere are despre sistemul politic din România.

Rep: La 19 ani ați plecat din Sibiu în America. Cum vi se părea Sibiul atunci și cum vi se pare acum?

Andrei Codrescu: Sibiul era foarte vechi când eram eu tânăr și am vagabondat prin oraș și am câștigat libertatea de a vagabonda. Am început cu strada 9 Mai unde trăiam, după aceea s-a deschis centrul până în Piața Mare, apoi Piața Mare s-a făcut mai mare. Până pe la 14 ani știam destul de bine orașul. M-am lăsat influențat pentru că era plin de spirite câteodată. Auzeam inclusiv sunete de orgă care veneau din biserică. Când mama era dusă de acasă, avea grijă de mine o frumoasă fată unguroaică de 19 ani, și am vrut să trăiesc cu ea pe veci în Sibiu. Acum mi se pare exact același, numai că am mai îmbătrânit. Orașul are multă istorie și spirit.

Rep: În anul 2007, Sibiul a fost declarat Capitală Culturală Europeană, considerați că a ajutat la evoluția acestuia?

A.C.: Sibiul a existat dintotdeauna ca un oraș fermecat și magic, dar cred că a fost ajutat de acest lucru.

Rep: Deși veniți rar la Sibiu, îl mai considerați un loc pe care să-l numiți ,,acasă”?

A.C.: Un fel de casă. Când vin aici simt o tristețe veche. E un oraș în care este bine să fii singur și să te gândești să scrii poezii și să halucinezi. Din când în când, mi se face dor de Sibiu. Uneori mă apucă nostalgia, dar nu știu dacă aș mai putea trăi aici, mi se pare prea multă liniște.

Rep: În ultima perioadă, societatea civilă din România și-a făcut tot mai simțită prezența. Aveți încredere în ea?

A.C.: Am avut mai multă încredere în timpul ultimei manifestări din stradă cu dezastrul de la Colectiv. Atunci cred că au ieșit într-adevăr tinerii în stradă. Atunci am văzut societatea civilă din nou după Piața Universității de la Revoluție. Cred că se mișcă mai greu pentru nu se pot concentra asupra unei idei destul de puternice care să îi ducă afară.

Rep: Ce părere aveți despre activitatea președintelui României, Klaus Iohannis?

A.C.: Mie mi-a părut bine că a ieșit Klaus Iohannis pentru că era primarul Sibiului, care chiar ne-a oficiat la nunta nepoatei. Mi-a plăcut de la început, pentru că a fost primar aici. Nu pot să spun mai multe de atât pentru că eu nu i-am urmărit cariera. Nu știu multe despre politica voastră din România.

Rep: Cum vedeți România și în același timp Sibiul peste 10 ani?

A.C.: Tot mai confuză. De fiecare dată când mă întorc, e mai misterioasă. Nu am nicio idee ce se face în politica voastră. Nu știu de ce Bucureștiul e așa de rău amenajat și delapidat, iar Clujul e frumos și strălucește, ca și Sibiul de altfel. Sunt aproape două țări. Eu cred că confuzia politicienilor dăunează orașului. Ar trebui mutată capitala din București, la Zalău.

Rep: De ce la Zalău?

A.C.: Așa a zis George Washington. A zis că trebuie să votăm capitala în care nu e nimic. Că nu voia să fie New York pentru că erau toate puterile financiare și era ușor de influențat, așa că a votat la mijlocul lui ,,niciunde”, Washington D.C., care acum a devenit ceva. Cred că trebuie votată capitala la Zalău.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus