Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Protest împotriva împușcării ursului. ”Vrem proceduri, nu împușcături!” | Foto - Video

Protest împotriva împușcării ursului. ”Vrem proceduri, nu împușcături!” | Foto - Video

Cel mult 200 de oameni erau prezenți în jurul orei 18:30 a serii de vineri, în Piața Mare a Sibiului, pentru a protesta ”față de modul defectuos în care a fost gestionată situația ursului rătăcit în spațiul urban”.

Prezența a fost mult sub estimările organizatorilor protestului, care sperau că în prima seară (protestul fiind avizat atât pentru seara de vineri, cât și pentru cele de sâmbătă și duminică) să fie prezenți aproximativ 2.000 de oameni.

protest-urs-sibiu-site-3 Protestatarii (majoritatea tineri) au venit cu ursuleți de pluș, cu pancarte pe care erau scrise poezii sau mesaje precum ”Democrație” sau ”Opriți-vă! Nu eu sunt animalul!...”. De asemenea, o parte din protestatari aveau fotografii cu ursul împușcat miercuri dimineața la Sibiu.

foto Silvana Armat

protest-urs-sibiu-site-48 protest-urs-sibiu-site-30 protest-urs-sibiu-site-13

”Se încearcă anchete, deja începe să se arunce vina dintr-o tabără în alta, ceea ce este specific nouă. Să sperăm că lucrurile se vor clarifica și vom fi și noi informați. Incinerarea ursulețului a fost făcută foarte rapid, ca și execuția, de altfel, nu știu la ce concluzii s-a ajuns. Așteptăm, deocamdată”, declara unul din organizatorii protestului, la debutul acestuia. După aproximativ 45 de minute, protestatarii au mers înspre sediul Instituției Prefectului. Atât pe drum, cât mai ales în fața Prefecturii, protestatarii au scandat ”Asasinii!”, ”Rușine să vă fie”, ”Rușine Sibiu”, ”Pușcărie”, ”Vrem proceduri, nu împușcături”, ”Haideți să plantăm, urșii s-apărăm”. Cu țintă directă au fost două dintre sloganuri: ”Jos prefectul” și ”IPJ nu uita, crima asta e a ta”.

protest-urs-sibiu-site-19

”Ca-n 1610”

Câțiva tineri au venit având fața acoperită cu fotografiile unor capete de urși. ”Am venit ca să mă asigur că nu se va mai repeta un astfel de caz în Sibiu. Cum a scris Răzvan Pop (viceprimarul Sibiului – n.r.) într-o postare pe Facebook: ca-n 1610, când un urs a intrat în oraș și l-au exterminat. Nu se poate în 2016 să reacționăm ca în 1610. Autoritățile trebuie să ia toate măsurile să se doteze, ca în cazul în care în Sibiu va apărea un caz similar să aibă proceduri, dotări, să prindă ursul viu și să-l elibereze unde stabilesc conform procedurilor. Dar, la un caz similar, să se împuște un animal… nu vreau să mai accept asemenea întâmplare”, a declarat unul din tinerii cu astfel de măști pe față.

protest-urs-sibiu-site-26 protest-urs-sibiu-site-33

Mariana Rădulescu este cea care a fabricat pancarta cu mesajul ”Case closed”, alături de fotografia unui urs. ”Am venit pentru a susține o stare generală de nemulțumire. Se întâmplă lucruri de neimaginat pentru o capitală culturală europeană. Până la urmă, acest animăluț, mare cât o jardinieră, ne reprezintă și mi se pare o mare nedreptate să se întâmple. Mi se pare de neexplicat cum au reușit să îl omoare cu un glonț normal și să nu îl nimerească cu un tranchilizant. E destul de trist. Sunt sibiancă, îmi iubesc orașul, dar în ultima perioadă se întâmplă lucruri pe care nu le mai putem înțelege”, declară Mariana Rădulescu. Ea cere măsuri clare din partea autorităților. ”Nu doresc demisia nimănui, nu doresc ca nimeni să fie ars pe rug, dar acesta să fie un semnal de alarmă pentru autorități. Sau măcar un semn de întrebare. Să își dea seama că se întâmplă lucruri, care trebuie prevăzute și luate măsuri. Acest animal, în momentul în care s-a urcat pe zid, a fost executat. Cele câteva secunde cu acel filmuleț, care presupun că a făcut înconjurul țării, sunt foarte greu de suportat”.

protest-urs-sibiu-site-29

”Aștept să se finalizeze ancheta. Nu mă interesează demisii, ci ca într-un caz similar să nu se mai întâmple așa ceva”, protestatar
La protest au venit și câțiva reprezentanți ai filialei din Mureș a Asociației naționale antibraconaj. ”Noi reprezentăm aici Asociația națională antibraconaj. Venim în sprijinul cetățenilor care protestează împotriva metodelor prin care a fost tratat ursul. Nu trebuia împușcat, ci tranchilizat. Ursul acela voia să scape, să fugă înapoi în pădure. Dar totul s-a dat peste cap. Așa ceva nu este normal”, a declarat Florin Piștea, din cadrul filialei mureșene a Asociație.

protest-urs-sibiu-site-21

 

Sibienii sunt chemați să protesteze și sâmbătă, dar și duminică , cu începere de la ora 18:00 a fiecărei zile. Locul de întâlnire este Piața Mare.

protest-urs-sibiu-site-1 protest-urs-sibiu-site-47 protest-urs-sibiu-site-46 protest-urs-sibiu-site-43 protest-urs-sibiu-site-41 protest-urs-sibiu-site-42 protest-urs-sibiu-site-40 protest-urs-sibiu-site-38 protest-urs-sibiu-site-35 protest-urs-sibiu-site-34 protest-urs-sibiu-site-30 protest-urs-sibiu-site-28 protest-urs-sibiu-site-24 protest-urs-sibiu-site-23 protest-urs-sibiu-site-20 protest-urs-sibiu-site-18 protest-urs-sibiu-site-16 protest-urs-sibiu-site-15 protest-urs-sibiu-site-14 protest-urs-sibiu-site-11 protest-urs-sibiu-site-10 protest-urs-sibiu-site-9 protest-urs-sibiu-site-8 protest-urs-sibiu-site-7 protest-urs-sibiu-site-6 protest-urs-sibiu-site-5 protest-urs-sibiu-site-4 protest-urs-sibiu-site-2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

44 comentarii

SB10NUT

Acum 7 ani

aveți prea mult timp liber copii....
Raspunde

Valcea

Acum 7 ani

Vorbeste vl-ionuț
Raspunde

LaFlemme

Acum 7 ani

Noi muncim, noi nu gandim! Asa-i?
Raspunde

muresan

Acum 7 ani

vl-ionut tu ai mult timp ca dai pasapoarte si te crezi SIBIAN. Daca locuiesti in SIBIU nu inseamna ca esti SIBIAN. Nu uita unde esti nascut de mama ta care nu are nici o vina. Recunoaste VL. PA.
Raspunde

Urs Meyer

Acum 7 ani

Atunci cand v-au fost taiate pensii si salarii, ati stat in casa, zilnic politicienii isi bat joc de voi ,spitalele au devenit lagare de exterminare dar.voi stati in casa, ANAF si alte institutii ale statului va haituiesc si va hartuiesc zilnic dar voi stati in casa.... Bine ca ati iesit in strada pentru urs!!!! Eu cred , dragi concitadini lobotomizati ca voi tineti cu ...URSUL. Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti, a spus Petre Tutea, si mare dreptate a avut!
Raspunde

gica

Acum 7 ani

Citi militieni sunteti pe net acum ?
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Cel mai realist si bun comentariu! Bravo amice,RESPECT!!! TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA!!!
Raspunde

Angelina

Acum 7 ani

Mare dreptate ai!!!
Raspunde

alde mine

Acum 7 ani

Stimate d-nule urs, noi suntem solidari cu Ursul tocmai din motivele enumerate de tine! Adica suntem niste victime ca si el a " doreilor" din sistem! Problema este ca noi mai avem si alte cai de a schimba ceva dar animalutul ala a fost executat nevinovat! Tutea se referea la idiotii care voteaza ptr. galeti fara a avea capacitatea de a deosebi " doreii" si nici nu au constiinta civica! Tocmai un protest civic pentru o necuvantatoare este dovada de inteligenta, toleranta si civilitate caci cei ce protesteaza nu au nimic de catigat in nume propriu! Nu e suficient sa citesti Tutea ca sa te pretinzi filozof....
Raspunde

Pavel

Acum 7 ani

Prefectul este PSD ist ? Astia nu pot sa creada ca timpurile in care poporul roman " inghitea " toate balivernele a trecut . De aceea o sa piarda alegerile ... Online ul o sa decida si de data aceasta !
Raspunde

Gogosaru

Acum 7 ani

Prefectul este pus de Cioloș, că-i trebuia ca să manipuleze niște rezultate pe la locale, iar acum îi trebuie pentru parlamentare. Boule!
Raspunde

konrad

Acum 7 ani

Pai daca bosorogii de la DSV nu aveau tranchilizant, ce puteau sa faca cei de la Politie? sa astepte ca ursul incoltit sa raneasca pe careva? Cat de naivi sunt unii dintre noi...
Raspunde

gica

Acum 7 ani

Si cit de mare spurcaciune esti tu !
Raspunde

Schwartz R.

Acum 7 ani

S-au terminat festivalurile mocca de prin oras , hai sa o mai punem de o parada ... dupa cum se vede in fotografii , sibienii participanti doar ursuleti de plus au vazut la viata lor !
Raspunde

gica

Acum 7 ani

Si tu ai vazut pina acum doar Roani de plush dar cred ca o sa ajungeti toti militienii muritori de foame in curind .
Raspunde

pusca

Acum 7 ani

penibili! dar ce sa zici unii nu au ce lucra.
Raspunde

Calin Blaga

Acum 7 ani

cel mult 200 de oameni adica 150...din 5000 interesati pe Facebook....spune multe. Restl de 150.000 din Sibiu sunt de acord cu masura autoritatilor.
Raspunde

gica

Acum 7 ani

Tu esti de acord cu autoritstiile (interlopii Sibiului )? Sunteti niste paraziti care ar trebui tratati cum se cuvine .Cu otrava de shobolani .
Raspunde

carmen

Acum 7 ani

Fals, Calin Blaga... aia au intrat in hibernare de vreo 27 de ani sau si-au pierdut orice urma de speranta ca in tara asta se mai poate schimba ceva. Nici eu nu mai cred si, mai rau, nu mai am putere sa ma lupt cu morile de vant. E greu cu mortii si cu prostii... Ce sa mai astepti decat moartea in Romania daca nu ai vocatia de a te "descurca" in viata?!
Raspunde

laba.de.urs

Acum 7 ani

Bine ca iesiti sa protestati defapt impotriva unui om care a executat un ordin si acum ii sariti ca ,,ursu" la gat cand de fapt ar trebui sa protestati si sa faceti ceva impotriva defrisarilor ilegale care se fac de atatia ani in Romania si a altor probleme mai importante decat impuscarea unui urs. Dar asta e, o tara plina de securisti cumunisit imputiti si neamul lor care isi fac dreptate cu secerea si ciocanul, la figurat, ca nu au nimic in pantaloni pentru a face ceva vizibil. Asta trebuie sa facem noi, petitii si proteste de tot rahatul se ne facem mai tare de kakao in PLUA mea de securisti!
Raspunde

gica

Acum 7 ani

Banc ! Un Militian din Sibiu merge la magazinul de instrumente muzicale si -i spune vinzadorului ca vrea sa cumpere "trompeta roshie si acordeonul alb . Vinzatorul i-a raspuns . Extintorul ,poti sa-l iei ,dar caloriferul ramine aici .
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Pe cand o parada gay? Ar fi foarte fain !
Raspunde

gigea

Acum 7 ani

Tic Tac Tic Tac Roman, Ivan-Turbinca, sef ISU, sef Jandarmerie, sef Zoo, Sef Mediu si Silvic Tic Tac Tic Tac Demisia INCOMPETENTILOR!!!
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Ursuletzu de fapt a venit sa spuie la Primarie ca niste oameni de rau taie copacii de la el din sufragerie. De asemenea ursuletzul a vrut sa atraga atentia asupra lipsei medicamentelor din spitale precum si a personalului calificat, lucruri care in final i-au adus alica deoarece stocul de diazepam era kaput. Avioanele F16 de la Campia Turzii nu au pornit la prima cheie ci au trebuit sa primeasca curent de la un Galaxy Note asa ca nu au reusit sa ajunga in timp util sa tranchilizeze ursuletul. Celula de criza de la Palatul Controceni nu a reusit sa ia o masura omeneasca in timp util deoarece aceasta a fost prezidata de Johny si pana sa zica asta 'ursuletz' patrupedul era deja istorie.
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Despre participanti la protest cred ca si bietul ursuletz rade de acolo de la loc cu copaci si proceduri multe.
Raspunde

Cristiana

Acum 7 ani

Alex, in loc sa-ti pierzi timpul judecand niste oameni care se implica pentru a face o schimbare, mai bine ai citi o carte de gramatica. Sau orice alta carte !!! Ursuletul nu rade de oameni; n-o face nici tu!
Raspunde

leguma

Acum 7 ani

Orice pui de gaina taiat, orice porc sacrificat, tot crima e, la fel ca si in cazul ursului, doar ca acesta din urma e ocrotit de lege, care de altfel in tara noastra nu prea exista. Omul are drept de viata si de moarte asupra animalelor, dar oare e corect asa? Si ele au viata, la fel ca noi oamenii. Laa fel si plantele au dreptul la viata, iar taierea abuziva a copacilor si lipsa plantarii altora in schimb chiar se cunoaste.
Raspunde

dan

Acum 7 ani

Cata ipocrizie pe protestatari!! De ce nu ies in strada de Craciun cand se omoara muuuulte animale sau sa urle de durere cand mananca pui la fiecare masa. Ce, ursii au mai multe drepturi decat porcii sau gainile ? Intreb si eu si ma bucur ca in dimineata cu pricina nu am dat nas in nas cu ursul pe strada...
Raspunde

mistretul de craciun

Acum 7 ani

legatura intre sula si prefectura, aia ai facut tu in comentariul tau :)
Raspunde

ursul

Acum 7 ani

Ai macar 14 ani? Dupa parerea ta ursii se cresc asa precum gainile si porcii, in batatura....aaa, eu nu mananc care deci pot protesta impotriva prostiei- dupa criteriul tau.
Raspunde

Întrebări

Acum 7 ani

Cine a chemat vânătorul? Cine este vânătorul? Cum și a permis sa tragă fără ordin? Cine a dat ordinul? Șeful ipj sau altcineva? Cine era la fata locului când s a tras?
Raspunde

ursul

Acum 7 ani

Raspund eu la toate intrebarile: DOREL!
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Bine spus ipocrizie....nu protestam cand sunt impuscati ursii in padure...dar avem ..timp ptr ursul din oras..stie cineva cati ursi sunt vanati in padure...ipocrizie si manipulare...ong.urile strang bani acum ..donati ptr salvarea ursilor.....sunteti manipulati fratilor..
Raspunde

Dudu

Acum 7 ani

A
Raspunde

un cetatean

Acum 7 ani

Prea multi idioti in tara asta! Mult prea multi! Cat timp au unii sa apere animalele salbatice care umbla prin ORAS! In loc sa isi pazeasca copiii, sa ii educe, sa se culturalizeze in alt fel decat uitandu-se La Maruta! Ma intreb cum ar fi protestat toti indivizii astia daca un copil ar fi fost ranit de acest urs?! Pe cine ar fi aparat atunci? Ursul, sau copilul??!!... Cum ar fi procedat daca vreunul dintre acesti protestatari ar fi dat nas-in-nas cu ursul?! Mergeti voi , oameni din strada, in padure si dormiti cu mancarea la cap. Iar cand vine ursul la voi, faceti-va selfie cu el! Lasati-ne pe noi, oamenii civilizati care vor sa traiasca civilizat, sa traim printre 'betoane' si sa 'omoram' ursi, daca ei ne ameninta existenta! Altfel, traiasca ursii, cainii, vulpile, si alte patrupede ....
Raspunde

idiot

Acum 7 ani

Ma intreb cam cat de idiot e cineva care posteaza pe un topic de discutie din 16 oct. taman pe 2 nov? Cam cat timp i-a trebuit sa proceseze informatia?
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 7 ani

Daca ursul omora pe un copil(sau pe un adult)atuci era criticati de ce nu a omorat pe animal-"cine a fost... care a facut atata zarva pentru un animal salbatic!mai bine ati face manifast pentru om!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus