Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primăria informează: ”Ce deșeuri colectăm în pubela galbenă?”

Primăria informează: ”Ce deșeuri colectăm în pubela galbenă?”

Pentru că au primit ”întrebări din partea cetățenilor”, reprezentanții Primăriei Sibiu au emis un comunicat de presă referitor la tipurile de deșeuri care trebuie precolectate în pubelele destinate plasticului și metalului (recipientele de culoare galbenă).

Aceste recipiente urmează a fi folosite de la 1 noiembrie, când în municipiul Sibiu (dar și în Cisnădie, Ocna Sibiului și alte 18 comune din împrejurimi urmează) a fi demarat programul de colectare selectivă a deșeurilor. În cadrul acestui proiect, sibienii care locuiesc în zonele de case au primit sau urmează să primească în zilele următoare trei tipuri de recipiente: unul pentru deșeurile de plastic și metal (galben), unul pentru deșeurile biodegradabile (maro) și unul pentru cele reziduale (negru). Pentru celelalte fracții de deșeuri care trebuie precolectate de sibieni (sticla și, respectiv, hârtia și cartonul) nu au fost împărțite pubele: aceste deșeuri vor trebui precolectate în containerele amplasate pe domeniul public (albastru pentru hârtie și carton, respectiv verde pentru sticlă).

CE DEȘEURI COLECTĂM ÎN PUBELA/ CONTAINERUL GALBEN (PLASTIC + METAL)? Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Se pot arunca în acesta obiecte casnice mici sau de mărime medie, din plastic și metal, dintre care amintim câteva dintre cele mai frecvent întâlnite: • Ambalaje din plastic (de la mâncare sau cosmetice) • Pungi și folii de plastic • Sticle de plastic • Jucării • Cutii de plastic și metal • Ligheane • Ghivece • Cutii de conserve • Doze de băuturi • Folie de aluminiu • Tăvițele de polistiren și veselă de plastic de unică folosință, puțin murdară • Cutii de lapte și sucuri • Cutii de la alimente, cosmetice, detergenți și produse de curățat, confecționate din plastic sau metal.

În aceste pubele NU se colectează: • produse combinate din metal și plastic • cutii de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, • baterii uzate și acumulatori • deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite), • deșeuri de echipamente electrice sau electronice.

Exemple despre cum trebuie să vă gestionați și celelalte tipuri de deșeuri, de la 1 noiembrie

Sursa: sibiulrecicleaza.ro

Deșeurile de hârtie și carton

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi.

La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri în general curate. De exemplu, nu se pun: ambalajul de la unt, șervețelele folosite sau farfuriile de hârtie de unică folosință foarte murdare.

Ce deșeuri poți colecta:

Ziare, reviste, pliante și cataloage de prezentare, cărți vechi de telefon;

Hârtie tipărită și corespondență veche, plicuri, agende și caiete vechi;

Ambalaje de hârtie și carton curate (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte);

Hârtie de împachetat folosită;

Cartoane de ouă;

Pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite;

Tuburile de la prosoapele de bucătărie din hârtie și de la hârtia de toaletă;

Farfurii și pahare de unică folosință folosite (dacă nu sunt foarte murdare).

Ce deșeuri NU poți colecta:

Scutece de unică folosință și tampoane;

Şervețele de hârtie folosite;

Ambalaje de hârtie foarte murdare;

Veselă de unică folosință foarte murdară;

Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipientele cu capac albastru (pubele, containere sau igloo).

 

Deșeurile de sticlă

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi.

La ce trebuie să ai grijă – să colectezi doar deșeurile de ambalaje. Alte resturi de sticlă (de exemplu de la un geam spart) nu se colectează împreună cu acestea.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta:

Orice fel de ambalaje de sticlă care nu mai pot fi returnate (sticle de bere, vin, băuturi spirtoase și răcoritoare) de orice culoare (albă, maro sau verde);

Ambalaje de sticlă de la produsele cosmetice (sticle de parfum).

Ce deșeuri NU poți colecta:

Orice ambalaj de sticlă contaminat cu substanțe periculoase (vopsea, diluant, produși petrolieri etc.);

Geamuri sau oglinzi sparte;

Resturi de ceramică (ex. farfurii sparte);

Becuri și neoane.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipientele cu capac verde (pubele, containere sau de tip iglu).

 

Deșeurile biodegradabile

Unde le poți colecta – într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemână), recipient în care pui o pungă de plastic (de preferat deja utilizată).

La ce trebuie să ai grijă – deșeurile biodegradabile pe care le colectezi să nu fie ambalate. Nu arunca uleiul rămas de la gătit sau alte lichide în recipientul în care colectezi deșeurile biodegradabile.

Ce deșeuri poți colecta:

Resturi de mâncare gătită care nu mai poate fi consumată;

Coji și alte resturi de fructe și legume;

Resturi de orez, de paste, de fasole și alte cereale;

Coji de ouă, coji de nuci;

Pliculețe de ceai folosite, zaț de cafea;

Resturi de pâine, de prăjituri și alte produse de patiserie;

Produse alimentare expirate (numai după ce le verifici dacă s-au stricat sau nu).

Ce deșeuri NU poți colecta:

Orice fel de ambalaj;

Lichide, cum ar fi resturi de supă sau de lapte;

Ulei folosit sau alte grăsimi lichide;

Mucuri de țigări;

Orice alte deșeuri care nu sunt resturi alimentare.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipientele cu capac maro (pubele sau containere).

 

Deșeurile reziduale

Deșeurile reziduale reprezintă orice deșeu care nu a putut fi colectat nici la deșeuri reciclabile și nici la deșeuri biodegradabile. Deoarece nu conțin materiale care pot fi reciclate, aceste deșeuri ajung, in principal, să fie depozitate.

Unde le poți colecta – într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemână), recipient în care pui un sac de plastic.

Ce deșeuri poți colecta:

Deșeuri care nu pot fi reciclate sau valorificate;

Scutece de unică folosință/tampoane;

Reziduurile de la animalele de casă;

Conținutul sacului de la aspirator;

Resturi de carne și pește, inclusiv oase;

Resturi de produse lactate (lape, unt, brânză, iaurt, smântână etc.);

Mucuri de țigară;

Șervețele folosite și ambalaje foarte murdare;

Cioburi de ceramică (de la veselă spartă);

Veselă de unică folosință foarte murdară.

Ce deșeuri NU poți colecta:

Orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat;

Pământ și pietre;

Ambalaje contaminate cu substanțe periculoase;

Ace de seringă și alte deșeuri medicale.

Ce faci cu ele: aruncă-le în recipientele negre (pubele sau containere).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

ghitza

Acum 7 ani

Articolul acesta a mai fost scris(copi paste) de n ori dar tot nelamurit sunt. De cate ori va-ti uitat pe ambalaje, langa ingrediente, la semnele care indica modul de reciclare. Parca in romania nu se recicleaza PS (pahare de unica folosinta) care sunt din polistiren(cancerigen). Mai sunt tot felul de insemne care trebuiesc explicate omului de rand, eu le scot de pe net dar restul? Spuneti asa in galben adunam PP, lDPE si asa mai departe. Astept un articol de genul acesta.
Raspunde

a.c.

Acum 7 ani

Acele de seringa sunt incadrate la deseuri necolectabile, in ideea ca sunt posibile surse de transmitere a unor boli, insa daca folosim seringi fara a le folosi acul in contact cu sangele, noi le incadram la deseuri reziduale (pubela gri). Multi parinti folosesc des seringi (fara a le folosi si acul) pt a da medicamente copiilor.
Raspunde

Sib

Acum 7 ani

Toata aceasta campanie a inceput cu stangul, in clasicul stil romanesc! E un lucru facut fara cap si "implementat" (vorba vine) de niste ageamii. Sa ma explic. 1. Deseurile reziduale (d.ex. fecalele animalelor de comanie, pampersi) si cele biodegradabile (resturi alimentare supuse fermentarii) se vor colecta saptamanal in zonele de case, iar hartia la... 3 zile!!!! Pe timp de vara, cele doua pubele vor degaja mirosuri pestilentiale si vor atrage insecte si rozatoare. Dar noi vom sta linistiti, hartia se va colecta la trei zile... 2. Deseurile care se produc, din pacate, in cea mai mare cantitate in Romania, adica plasticul si metalul, se vor colecta la doua saptamani! Asta in conditiile in care apa, berea, sucurile etc sunt ambalate toate la PET. Sa nu mai pomenesc de doze... 3. Societatile comerciale au contracte distincte de colectare a deseurilor! Va oferi aceasta societate fisele de descarcare pentru fiecare deseu in parte? Pentru ca acestea sunt obligatorii, conform legislatiei in vigoare. Din nou observ cu stupoare cum o hotarare de consiliu local/lege se bate cap in cap cu alte legi, astfel incat sa nu mai inteleaga nimeni nimic. Dar sa cuga amenzile si sa se adune bani la buget. Mie mi-ar fi rusine. Altora se vede treaba ca nu le este.
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 7 ani

Fara participare si cooperare din partea cetatenilor orice initiativa buna este sortita esecului. Orice masura, chiar mai putin pregatita va functiona daca o sprijinim, cu bunavointa. Prietenii mei sasi plecati in Germania mi-au spus ca ei isi sorteaza gunoiul de frica amenzilor si se bucura ca la firma la care lucreaza ii lasa sa arunce cand si cand cate un sac cu nu stiu ce gunoaie cu probleme, sa il ia cu gunoiul firmei. Cutiile de tabla de la pateu sau peste le spala cu detergent, odata cu farfuriile. Carcotasii sa stie ca la Botosani colectarea selectiva functioneaza de cativa ani, nu vad de ce nu ar merge la Sibiu.
Raspunde

sholdovean

Acum 7 ani

Salut, man. Esti din Boston? :d Si eu ...
Raspunde

suvis68

Acum 7 ani

Spui ca ei spala cutiile de pateu si peste cu detergent ? Pai la noi sunt o groaza de persoane care spala rufele cu sapun pentru ca nu le ajung banii de detergent . PROASTA COMPARATIE , ce zici ?
Raspunde

Sergiu

Acum 7 ani

O idee excelenta...reciclarea....insa sa vedem cat va tine....credeti ca moșii si babele din sibiu inteleg cum e cu reciclarea? Nu cred asta...sper ca se va aplica si o amendă frumoasă pentru nesortarea gunoiului.....alt fel nu va merge treaba (amenda frumoasa ma refer la o amenda de cel putin 1000 lei asa poate va intelege toată lumea)
Raspunde

cati

Acum 7 ani

Oare tu te pregatesti sa nu ajungi mos ? Ce nesimtit esti !
Raspunde

nicolae nicolae

Acum 7 ani

ar trebui sa avem toata casa foprmata numai din bucatarie sa putem tine saci de gunoi undeva intr-un colt
Raspunde

Dan

Acum 7 ani

Bai nu mai mintiti populatia cu vrajala asta de selectie a gunoiului. De ce mintiti? Stiti ca in Selimbar de exemplu s-au impartit doar tomberoane ptr gunoiul menajer si celelalte deseuri nu se vor ridica de acasa, locuitorii avand obligatia de a selecta si a duce deseurile la rampe care vor fi amenajate???? Cum e asta??? Adica nu distribui la comune tomberoane pentru deseuri ca sticla plastic carton etc dar tu ai pretentia sa il selectam si sa il ducem noi unde vor fi amenajate rampele. O abureala. Va fi haos .
Raspunde

Miau

Acum 7 ani

Din cate vad aici selectarea este destul de haotică explicată.......sincer un om de rand cred ca ar trebui sa isi listeze intregul articol si sa il decupeze in listute de genul "asta DA" si "asta NU" . Acum mai am o intrebare: am cat de mare ar trebui sa fie o bucata ca sa putem pune 4 pungi "la indemana" ? Cred ca era bine cum era inainte hârtia cu cartonul si plasticul cu metalul (eu locuiesc la casa si reciclez de cel putin 2 ani) cu ridicare o data la doua saptamani. Acum sincer.....pur si simplu cred ca nici nu mai stiu ce am de facut.....
Raspunde

ghitza

Acum 7 ani

Prietene nu treb sa listezi nimica trebuie sate uiti pe ambalaj si vei stii unde sa arunci dar din pacate nici cei de la firma nu inteleg simbolurile acelea, ca ni lear fii spus si nu mai era atata haos. Multumim
Raspunde

babacloanta

Acum 7 ani

Totul se face pompieristic la noi: incepand cu termenul limita de depunere a declaratiilor (parca vad ca nici pe sfert din populatie nu depune declaratiile) impartirea pubelelor (neanuntata, pe principiul cine este acasa bine , cine nu e la fel de bine) si explicatiile referitoare la modul de colectare ( un fluturas ametit incomplet si vai de el). Va fi un haos:))
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

De ce in general resturile de mancare sunt considerate biodegradabile si resturile de peste si de produse lactate nu?
Raspunde

Locatar

Acum 7 ani

Credeți că toți locuitorii din Gușterița vor sta să memoreze listele de pe internet (dacă au) sau știu ce înseamnă rezidual și biodegradabil ? Scrieți mai bine pe pubelele acestea toate lucrurile care se pot pune acolo.
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Eu tot nu prea am inteles exact cate pubele exista si cate culori. Acasa am primit 3: galben, maro si negru ( unul pentru deșeurile de plastic și metal (galben), unul pentru deșeurile biodegradabile (maro) și unul pentru cele reziduale (negru)). Am inteles ca exista albastru si verde, amplasate pe domeniul public (albastru pentru hârtie și carton, respectiv verde pentru sticlă). Nu gasesc : - care este acela gri ( Ce faci cu ele: aruncă-le în recipientele gri (pubele sau containere). - acelea cu capac maro ( Ce faci cu ele – aruncă-le în recipientele cu capac maro (pubele sau containere). - probabil cele maro in intregime? - am inteles ca deseurile hartie-carton se colecteaza in publele albastre - pe domeniul public, un de nu se colecteaza scutecele de ex., dar sugestia este la ce faci cu ele :,,aruncă-le în recipientele cu capac albastru (pubele, containere sau igloo),, NU PREA MAI INTELEG NIMIC Apropo nu exista o harta unde sunt amplasate pe domeniul public acele pubele albastre si verzi? Mai exista si alte pubele cu alte culori sau alte combinatii de culori? HAOS TOTAL - noroc cu vecinul ca era acasa si mi-a luat si mie pubelele. mai este o saptamana si nu stim zilele cand se ridica, nu stim nimic. -
Raspunde

Ionut

Acum 7 ani

Proasta campanie ... Nu va mai place sa sortati gunoaiele ah ??? Le vreti gata asortate :)))
Raspunde

gigi

Acum 7 ani

Dar de ce trebuie sa platim atatia bani daca totusi pregatim de reciclat cantitati uriase de deseuri?
Raspunde

Captain Planetă

Acum 7 ani

Băi javrelor care îmi luați banii din impozite! Să-mi spună unu din voi clar unde să bag mizeria ce o mătur din fața casei care este compusă din cantități variabile de praf, pământ, buruieni, nisip, ambalaje, frunze, peturi și rahat de câini. Că io nu îs nebun să aleg cu mânuța din grămada rezultată. Logic ar fi ca pe banii care-i luați să măturați voi javrelor dar dacă ar fi să vă aștept aș îmbătrâni.
Raspunde

ghitza

Acum 7 ani

Din pacate asa ar trei sa faci fiecare tip de gunoi selectat imparte cu manutele astea doua hihihihihih
Raspunde

Gargantua

Acum 7 ani

Simplu: pe canal ! Cea mai mare parte a acestui tip de gunoi este dus de mama natura prin sistemul de canalizare :) Crezi ca astora le pasa de contribuabil sau de natura ? Le pasa doar sa puna mana pe deseuri gata sortate cat mai ieftin pentru a fi recilate si vandute mai departe procesatorilor pentru a face PROFIT ! Daca pana acuma te duceai cu remorca plina de hartie pet-uri sau metale la un centru de reciclare unde primeai ceva in schimb, acuma faci TU munca de sortare si primesti NIMIC. Bineinteles ca firma X care aduna "recolta" trebuie sa aibe profit ! Io propun sa nu mai aibe ! Am zis !
Raspunde

angela

Acum 7 ani

in cartierele de blocuri reciclarea se face in spatiile viitor amenajate ...asta am inteles ...dar obligatia firmei este sa asigure fiecarui apt cosuri speciale inchise ermetic ptr depozitarea acestora ...eu sunt obligata sa merg zilnic 300- 400m la container cu pungute dupa mine sa arunc gunoiul ? vrem sa traim ca in occident f bine si civilizat dar creati conditiile necesare !
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! "Nenea" cred ca n-ați înțeles bine: ca-n Occident sunt doar taxele si-n general toate obligațiile cetățeanului fata de "societate" ... "Civilizație europeană" ce mai...
Raspunde

sfdsa

Acum 7 ani

Ar terbui sa puna la fiecare bloc un afis sa explice ce si cum si unde se "recicleaza" sa le deseneze ca pentru copii!
Raspunde

Olaru Nicolae

Acum 7 ani

Un program de colectare pe sorturi/pubele ar trebui distribuit. Au dispărut coșurile de gunoi stradale din zonele cu case și ca atare ne pomenim cu tot felul de ambalaje, hârtii, pachete de țigări etc.aruncate peste gard. Sunt necesare la măcar 100-200 m, în stațiile de autobuz și la capăt de stradă De ăstea și de curățatul rigolelor cine se ocupă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus