Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Tic-tac: începe colectarea selectivă. Cât de (ne)pregătit este programul?

Tic-tac: începe colectarea selectivă. Cât de (ne)pregătit este programul?

1 noiembrie 2016 este prima zi în care deșeurile din municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, plus alte 18 comune învecinate, vor fi colectate selectiv. Locuitorii acestor zone vor trebui să-și împartă gunoiul în cinci fracții, care vor fi ridicate separat de noul operator de colectare și transport, SC Soma SRL. Cu o săptămână înainte de această dată, însă, nu toate lucrurile sunt clare. Exemple: pentru noile cartiere din Șelimbăr sau Cisnădie nu au fost prevăzute deloc recipiente de colectare, iar Primăria Sibiu nu a finalizat toate platformele pentru amplasarea containerelor de gunoi.

În municipiul Sibiu, reprezentanții SC Soma SRL estimează că procentul recipientelor împărțite celor care locuiesc în zonele de case se apropie de 90%. ”În această săptămână premergătoare demarării programului de colectare selectivă vom termina distribuirea acestor recipiente și pentru populația din zona centrală a orașului. Pentru sesizări și reclamații, adică la imobilele unde nu am găsit oamenii acasă ori acolo unde s-au mai petrecut unele omisiuni, rugăm sibienii să apeleze dispeceratul nostru, la numărul de telefon 0269 988”, arată reprezentanții SC Soma SRL, pentru Turnul Sfatului.

În total, la nivelul celor 21 de localități incluse în programul de colectare selectivă, SC Soma SRL lucrează cu aproximativ 80.000 de recipiente. Agenții economici și instituțiile publice din cele 21 de localități vor primi recipientele pentru precolectarea deșeurilor în urma unor solicitări transmise către SC Soma SRL, pe baza declarațiilor de impunere depuse la primării în vederea stabilirii taxei de salubrizare datorată.

De cealaltă parte, firmele care au asigurat până acum colectarea și transportul deșeurilor în municipiul Sibiu – Schuster & Co Ecologic și Brantner – vor începe din această săptămână să își ridice pubelele împărțite până acum populației. Totodată, urmează a fi ridicate și containerele utilizate în punctele publice (zonele de blocuri) ale orașului.

colectare-selectiva

În ce zile va fi ridicat gunoiul

Graficul de colectare a deșeurilor diferă în municipiul Sibiu în funcție de zone. Astfel, de la locuințele individuale din oraș (zonele de case), deșeurile reziduale și deșeurile biodegradabile vor fi colectate o dată pe săptămână. ”În ceea ce privește ziua săptămânii în care vor fi ridicate deșeurile de pe o anumită stradă, vom încerca să respectăm graficul implementat până acum de firmele care au lucrat în Sibiu. Graficul definitiv pentru municipiul Sibiu va fi stabilit în cursul săptămânii viitoare (acestei săptămâni – n.r.)”, mai arată reprezentanții SC Soma SRL, pentru Turnul Sfatului. Din zona centrului istoric, deșeurile reziduale și deșeurile biodegradabile vor fi colectate în fiecare zi (inclusiv duminica), iar deșeurile de hârtie și carton, cele de plastic și metal și deșeurile de sticlă – o dată la trei zile. În fine, de pe platformele amenajate pe domeniul public în zona blocurilor, deșeurile reziduale și deșeurile biodegradabile vor fi colectate o dată la două zile, ), iar deșeurile de hârtie și carton, cele de plastic și metal și deșeurile de sticlă – o dată la trei zile. Aceste frecvențe au fost stabilite de către autoritățile locale, fiind impuse operatorului SC Soma SRL prin contract.

Pentru comunele cuprinse în program, graficul de colectare a fost deja stabilit. Astfel, în fiecare zi de luni vor fi ridicate deșeurile locuitorilor din Rășinari și Loamneș. În zilele de marți, vor fi ridicate deșeurile din Marpod și Șelimbăr (zonele de case). Miercurea este rândul localităților care compun comunele Nocrich, Păuca și Boița, iar joia sunt programate localitățile comunelor Șura Mică, Șura Mare și Cristian. În fiecare zi de vineri vor fi ridicate deșeurile din Vurpăr, Râul Sadului și Slimnic, iar sâmbăta este rândul localităților care aparțin de comunele Sadu și Roșia. De precizat că din zonele de blocuri ale comunei Șelimbăr, deșeurile vor fi ridicate în fiecare zi (mai puțin duminica).

Problema platformelor din Sibiu

În cursul acestei săptămâni cei de la Soma vor începe să doteze și platformele publice din municipiul Sibiu cu noile containere pentru deșeuri, containere de cinci tipuri: pentru hârtie și carton, pentru plastic și metal, pentru sticlă, pentru deșeuri biodegradabile și pentru deșeuri reziduale (deșeurile care nu se încadrează în celelalte patru categorii).

spatiu platforme gunoi colectare selectiva (8) (Copy)

Amplasarea acestor containere pe platformele publice din zonele de blocuri și cele de case (locuitorii din zonele de case vor precolecta deșeurile de sticlă și cele de hârtie și carton în punctele amenajate pe domeniul public) este o chestiune care încă ridică semne de întrebare, având în vedere că Primăria Sibiu nu a reușit să amenajeze cele 743 de platforme proiectate. Într-un comunicat emis pe 14 octombrie, reprezentanții administrației locale arătau că sunt în diferite stadii de execuție (unele fiind finalizate) 269 de astfel de platforme. În aceste condiții, cel mai probabil, operatorul SC Soma SRL urmează să amplaseze containerele solicitate de Primăria Sibiu pentru punctele publice în zonele unde urmează a fi create noile platforme. Firma angajată de Primărie să amenajeze aceste platforme are termen de finalizare în luna decembrie a acestui an: contractul fiind atribuit târziu, lucrările au demarat abia la finele lunii august 2016.

”Până la sfârșitul anului”

Implementarea proiectului de colectare selectivă a deșeurilor este în responsabilitatea Asociației de dezvoltare intracomunitară (ADI) Eco Sibiu, asociație formată din toate localitățile mai sus amintite. Directorul executiv al acestei asociații, Claudia Iordănescu, recunoaște că demararea proiectului va ridica probleme, dar consideră că acestea vor fi rezolvate în timp scurt.

”Eu cred că până la sfârșitul anului lucrurile se vor rezolva. Mai sunt ceva probleme pentru zonele în care nu a fost dimensionat corect numărul necesar de recipiente de gunoi. Această situație a apărut din cauza faptului că de la momentul în care a fost scris acest proiect și până acum, la implementare, s-a construit foarte mult. De exemplu, cartierele noi din Șelimbăr și Cisnădie nu au fost prinse în proiect, dar nu vor rămâne pe din afară. Vedem dacă mai rămân pubele, dacă nu – vom mai cumpăra. Cert este că se va rezolva, dar la acest moment nu știm exact numărul de recipiente necesare. Doar după ce le vom distribui pe cele actuale vom ști de ce număr va mai fi nevoie”, arată Claudia Iordănescu pentru Turnul Sfatului.

O altă problemă ar putea să apară în zonele publice de colectare a deșeurilor din municipiul Sibiu, acolo unde actualele firme trebuie să își ridice containerele, iar noul operator le va amplasa pe cele noi. ”Probabil vor merge în paralel, timp de o săptămână, pentru că dacă punem înainte noile containere în punctele publice vor fi umplute și va fi un dezastru”, este de părere Claudia Iordănescu.

Potrivit ei, toate cele 21 de localități teritorial-administrative au adoptat regulamentul de instituire a taxei de salubrizare: de la 1 noiembrie, contravaloarea serviciilor de colectare și transport va fi achitată de primării. La rândul lor, primăriile vor colecta sumele necesare de la populație și agenții economici prin intermediul unei taxe speciale, de salubrizare. Pentru locuitorii din mediul urban, această taxă lunară este de 9,23 de lei de persoană, iar pentru cei din mediu rural – 4,21 lei. Taxele se plătesc trimestrial.

Întâlnire în Piața Mare

În cursul zilei de miercuri, 26 octombrie, timp de două ore, în Piața Mare vor fi amplasate o parte din autospecialele care vor fi folosite în proiectul de colectare selectivă. Între orele 13:30 și 15:30, reprezentanții Soma SRL vor distribui și materiale informative referitoare la colectarea selectivă. ”Cei de la Soma SRL s-au mobilizat foarte bine. Sunt în grafic cu perioada de mobilizare, nu am avut probleme. Toate utilajele au fost aduse, parcul logistic este complet, nu avem probleme”, mai arată Claudia Iordănescu.

masini-de-gunoi-soma-14-copy

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

cisnadie

Acum 7 ani

Penibili ca de obicei. Cum sa nu prevezi in proiect cartierele noi. Autorizatiile de constructie erau date deci se putea prevedea un numar aproximativ. Asa de incasat bani va pricepeti dar sa prestati nu prea. Rusine. Am ajuns sa fim mai rau ca la tara. Ne plimbam cu gunoiul in masina sa il plimbam prin Sibiu.
Raspunde

ecologistul cel viclean si merele de geaba

Acum 7 ani

Domnule reporter, cu privire la cosurile de gunoi de pe strazi, daca vor mai exista, ce avem voie sa aruncam in ele ? vor si separat , pentru guma de mestecat, pentru restul de kebap, pentru sticla de plastic, pentru servetelul de hartie ? poate intrebati dvs la firma, ca eu i-am intrebat ceva pe facebook dar degeaba.....
Raspunde

maria

Acum 7 ani

azi de dimineata in oraș era pkin de gunoaie...nu stiu cum va fi cu noua colectare ...desi presimt ca orașul va fi mi plin de gunoaie decat pana acum ...nașpa ,,ca la tara...si ne mai dam oraș european
Raspunde

Captain Planet

Acum 7 ani

Băi javrelor din primărie care îmi luați banii din impozite! Să-mi spună unu din voi clar unde să bag mizeria ce o mătur din fața casei care este compusă din cantități variabile de praf, pământ, buruieni, nisip, ambalaje, frunze, peturi și rahat de câini. Că io nu îs nebun să aleg cu mânuța din grămada rezultată. Logic ar fi ca pe banii care-i luați să măturați voi javrelor dar dacă ar fi să vă aștept aș îmbătrâni.
Raspunde

.....

Acum 7 ani

Stai linistit ca nu o sa primesti raspuns. Nici ei nu stiu. Eu am cerut scris si mi-au raspuns cat se poate de ambiguu...
Raspunde

paul

Acum 7 ani

Like & Share la pagina Sibiu Colecteaza Selectiv https://www.facebook.com/Sibiu-Colecteaza-Selectiv-1482788221747554/ Vrem sa informam si sa ne spunem parerea despre Sibiu Colecteaza Selectiv prin aceasta pagina
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Ăștia-s ca în filmele cu proști. Acum or aflat că Sibiul are cartiere noi. Dacă actuala firmă își ia pubelele iar ăștia noi nu aduc altele, e simplu: fac reclamație la primărie și refuz să plătesc pentru perioada în care nu am unde să arunc gunoiul lângă bloc. Eventual le cer să îmi deconteze benzina până la cele mai apropiate pubele.
Raspunde

siby

Acum 7 ani

De ce nu tipareste firma prestatoare de servicii un plan anual de ridicare a deseurilor pentru strazile sau cartierele orasului asa cum ar fi normal (cateva pagini structurate pentru fiecare tip de deseuri ar fi foarte utile). In acest program sa fie stipulate si alte informatii referitoare la ceea ce avem voie sa aruncam in fiecare tip de pubela, ce deseuri trebuiesc duse direct la rampele de colectare ale firmei, ce putem face cu deseurile rezultate din micile amenajari in locuinta (materiale de constructii, mobile veche, aparate electrocasnice, vegetatie, alte astfel de deseuri care nu se ridica de la locurile special amenajate in oras....normal ca daca momentan nu avem reguli totul se desfasoara conform situatiei generalizate din Romania-HAOTIC...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus