Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Taxa radio - tv eliminată. Proiectul privind eliminarea unor taxe nefiscale, adoptat pe articole

Taxa radio - tv eliminată. Proiectul privind eliminarea unor taxe nefiscale, adoptat pe articole

Camera Deputaților a adoptat, marți, pe articole, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menținând și eliminarea taxei radio-tv, transmite Agerpres.

Deputații nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget — finanțe care propunea ca taxa radio-tv să rămână în vigoare. Astfel, doar 39 de deputați au susținut păstrarea acestei taxe, iar 109 s-au opus.

Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că "se pune pumnul în gură radioului și televiziunii publice".

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut deputaților să susțină eliminarea taxei radio-tv.

Totodată, el a spus că acest proiect de eliminare a unor taxe va da încredere românilor.

"Este o lege care poate da încredere românilor și celor care își cumpără o mașină din munca lor și celor care trebuie să plătească anumite taxe și nu vor să piardă timpul la cozi, să nu mai fie umiliți, să folosească timpul pentru muncă sau a se odihni. Această lege va da încredere românilor din afara granițelor că vor putea mai ușor să-și rezolve problemele legate de taxele consulare și să aibă o relație mult mai simplu și mai eficient cu ambasadele și consulatele noastre. Eliminarea acestor taxe va da încredere românilor că ceva începe să se schimbe în bine în această țară", a spus Dragnea, la dezbaterile asupra proiectului de lege.

El a arătat că ani la rând românii și-au consumat timpul la cozi interminabile și au suportat umilința de a fi trimiși de la un ghișeu la altul pentru a plăti tot felul de taxe, timbre, tarife.

"De foarte multe ori, valoare acestor taxe este ridicol de mică și ridicol de puțin importantă în comparație cu cozile interminabile la care trebuie să stăm pentru a le plăti. Toți românii au trecut prin acest calvar, au trecut de la indignare, furie, apoi de la deznădejde la resemnare. Românii nu sunt foarte afectați de nivelul acestor taxe, dar mai suportă insulta de a-și irosi timpul, nervii și banii și liniștea la cozile sistemului public. Eliminarea acestor taxe reprezintă 90% din timpul pierdut de români pentru plata obligațiilor către stat", a adăugat liderul PSD.

El a arătat că impactul asupra bugetului de stat este de 0,1%, dar acest subiect nu trebuie abordat strict contabil. "Acest 0,1% se duce la 0,007%", a mai spus Dragnea.

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a amintit că liberalii susțin debirocratizarea și reducerea taxelor, dar consideră că acesta este un proiect pentru campania electorală.

"Este un mare păcat că un asemenea proiect care se referă la debirocratizare, reducerea poverii cetățenilor se dezbate în campania electorală. Nu putem să nu vedem nuanța de demagogie, oportunism. Guvernul deja a luat măsuri pentru reducerea birocratizării, care sunt în curs", a arătat Nicolăescu.

El a mai spus că PNL nu se opune debirocratizării și reducerii taxelor, dar consideră că proiectul capătă turnură demagogică deoarece este dezbătut în campanie electorală.

Nicolăescu a remarcat că proiectul de lege a trecut ''într-o viteză cum rar se vede'', fiind adoptat în două săptămâni de către Parlament.

"Pot să spun de pe acum că suntem foarte preciși în a spune că vrem să se reducă taxele parafiscale, dar vrem să atenționăm și asupra riscurilor. Vom susține toate aceste idei, dar atunci când PNL va fi la guvernare, va face o analiză foarte serioasă și va corecta unde va fi nevoie", a explicat el.

Deputatul ALDE Octavian Popa a spus că proiectul este foarte bun și și-a exprimat speranța că și alte inițiative importante vor trece prin Parlament la fel de rapid.

"Poate este un plan de campanie, dar asta nu înseamnă că nu este un proiect bun. Am o nemulțumire. Mă bucur foarte tare că legea a trecut în două săptămâni, asta dovedește că se poate și se pune întrebarea dacă se poate și pentru alte legi. Eu, personal, am depus un proiect de lege acum 4 ani pentru eliminarea taxei de timbru și am arătat că sunt taxe care produc pagube bugetului. (...) Legi bune zac în Parlament", a susținut Popa.

Liderul deputaților UDMR Mate Andras a spus, la rândul său, că procedura de urgență în privința acestui proiect nu este o problemă și a precizat că formațiunea sa susține această inițiativă de reducere a taxelor.

"Credem că este un proiect care trebuie susținut. Într-adevăr, în România sunt multe taxe pe care am fi putut să le eliminăm mai demult. Pe fondul problemei vom susține această inițiativă. Să ne gândim în viitor la asemenea inițiative", a adăugat Mate Andras.

Și deputatul minorităților naționale Adrian Merka a arătat că susține proiectul, afirmând că este un lucru bun pentru România.

Proiectul urmează să fie supus votului final.

foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

taxa

Acum 7 ani

Dracnea a spus clar la tv ca parlamentul vrea o televiziune care sa transmita mai bine mesajele parlamentului, sa faca rating si o sa fie finantata ca atare....deci eliminarea taxei tv - cat e ea de hulita, are alte repercursiuni decat ne imaginam!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus