Procesul în care nu mai puțin de 23 de aleși ai Mediașului - printre care doi foști primari, doi foști viceprimari și un cetățean de onoare al orașului - sunt acuzați de DNA de fapte de corupție, a avut săptămâna trecută ultima înfățișare pe fond. În fața instanței, fostul primar Teodor Neamțu a spus că dosarul este unul politic, creat pentru că nu a răspuns ”comenzilor”. Fostul viceprimar, George Petrescu, a arătat că a rămas șomer din cauza acestui dosar, iar un consilier a anunțat că va emigra.
Dosarul Goscom a fost instrumentat de DNA ca urmare a faptului că, într-o ședință extraordinară din noiembrie 2013, consilierii locali ai Mediașului au decis (cu un singur vot împotrivă) să cumpere cu 696.034 de lei 19,22% din acțiunile SC Gospodăria Comunală SA (societatea care întreținea drumurilor municipiului). Asta în condițiile în care restul de 80,78% din acțiuni erau deținute tot de Consiliul local Mediaș, care astfel era acționar majoritar. Pachetul de acțiuni cumpărat în urma votului din noiembrie era deținut de Asociația Goscom, asociație în cadrul căreia – susține DNA – erau prezenți și fostul primar al Mediașului, Teodor Plopeanu, și cetățeanul de onoare al orașului, Ilie Lața, ambii consilieri locali la vremea votului.
În urma acestei tranzacții, președintele Asociației Goscom, Ioan Șerban (fost director al societății Gospodăria Comunală SA), a virat 104.000 lei în contul lui Ilie Lața și 52.000 de lei, în contul lui Plopeanu. Achiziția pachetului minoritar de acțiuni a avut loc în condițiile în care, în 2012, Consiliul local Mediaș a aprobat o majorare de capital la Gospodăria Comunală de trei milioane de lei. Înainte de acea majorare de capital, acționarul majoritar al societății era Asociația Goscom (cu 52% din acțiuni). Dar în urma majorării de capital din 2012, cum asociația nu a participat la aceasta, Consiliul local Mediaș este cel care a devenit acționarul majoritar. Cele aproximativ 3,7 milioane de lei astfel cheltuite din bugetul local au fost imputate de DNA celor 23 de aleși (consilierii locali și primarul Mediașului de la acea dată).
Au cerut achitarea
La ultimul termen care a avut loc săptămâna trecută, toți avocații inculpaților au cerut achitarea, pe motiv că fapta nu există sau pe motiv că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”. Iar banii care au intrat, după cumpărarea acțiunilor de către CL Mediaș, în contul lui Plopeanu și a lui Lața reprezentau returnarea unor împrumuturi pe care Ioan Șerban le-a luat de la cei doi în 2004. Dezbaterile ultimului termen s-au întins pe mai bine de cinci ore, perioadă în care avocații au căutat să desființeze rechizitoriul procurorilor DNA. Avocații au arătat – printre altele - că majorarea de capital și achiziția pachetului minoritar de acțiuni au fost acțiuni legale, că hotărârile adoptate de consilieri nu au fost atacate în contencios administrativ și că în urma acestora Gospodăria Comunală SA a fost salvată de la faliment.
”Un dosar politic”. Și un viitor emigrant
Fostul primar Teodor Neamțu a arătat în fața instanței că dosarul este unul ”politic”. ”Cred că am o mare parte din vină și asta pentru că am candidat în 2012 la funcția de primar, în pofida celor care mi-au recomandat să nu fac acest lucru. S-a dorit debarcarea mea fiindcă nu am răspuns la comenzi politice sau economice. Dacă nu aș fi ajuns primar nu am fi ajuns la acest proces. S-a ajuns la acest proces din motive politice, pentru că am devenit indezirabil, iar oamenii de aici suportă faptul că eu am fost o țintă. Nu înțeleg de ce din mii de anonime trimise la DNA, tocmai aceleia care se referea la această situație i s-a dat curs. Nu pot explica de ce procurorul care a instrumentat dosarul este din Mediaș, cu legături în Mediaș. Acesta este motivul pentru care nu am vrut să dau declarații în faza de urmărire penală”, a declarat Teodor Neamțu, în fața instanței, la ultimul termen. ”Legat de societatea Gospodăria Comunală, la acea dată existau doar două variante: să fie ajutată sau să dea faliment. Banii nu au fost investiți degeaba, a fost o măsură bună. Și nu a fost o chestiune de interes personal: acest proiect a întrunit voturile tuturor consilierilor locali și erau consilieri care reprezentau șase partide politice. Oamenii aceștia nu au nicio vină, chiar au vrut să facă un lucru bun”, a spus Neamțu.
Alături de el, fostul consilier local Helmuth Iulius Knall a anunțat că va emigra. ”De meserie, sunt profesor de istorie. Puțină lume știe faptul că Gospodări Comunală s-a înființat în 1905. Și noi, ce făceam? Desființam o societate care a trecut prin toate regimurile și prin două războaie mondiale? Noi am încercat să schimbăm ceva, nu să demolăm. Vreau să vă mai spun că în 1990 am avut posibilitatea să emigrez. Îmi pare rău că nu am făcut-o. Dar vreau să vă anunț - și îmi pare rău că o fac în acest cadru - că atunci când se va termina procesul – dacă va fi să fiu condamnat, după pedeapsă – voi emigra cu toată familia în Germania”.
Viața personală
Mai mulți dintre cei trimiși în judecată de DNA s-au plâns în fața instanței că acest dosar le-a afectat foarte mult viața personală. Eleonora Pătrui a devenit consilier local la 26 de ani, în februarie 2005. ”Eram cel mai tânăr consilier local pe care l-a avut Mediașul. Timp de opt ani, cât am fost consilier local, am avut numai bune intenții. Dar viața mea personală a fost profund marcată de acest proces”, a declarat în fața instanței. Aflată în căutarea unui loc de muncă, Eleonora Pătrui spune că a întâlnit dificultăți. ”Cu toate că am un CV foarte bogat, în timpul interviurilor de angajare m-am simțit umilită, deoarece deși mi s-a spus că sunt foarte bine pregătită, nu pot fi angajată deoarece e trecut faptul că sunt urmărită penal în cazierul judiciar”.
Și George Petrescu, viceprimarul Mediașului la momentul cumpărării acțiunilor de la Goscom, spune că a rămas șomer. ”Datorită DNA sunt afectat și de probleme personale. Nu am mai putut candida la noile alegeri din cauza acestui dosar, pe deasupra mai sunt și șomer. Dar, nu e asta neapărat o problemă, mă descurc. Trebuie să spun că nu îmi pare rău de votul dat: am votat din convingere. În momentul în care am fost pus în fața votului respectiv se discuta că sunt interese să se cumpere această societate pe bucăți: stația de asfalt, cumpărată cu 1,6 milioane de euro, și niște utilaje. Nu intru în detalii, dar dacă apărea un operator privat, am fi plătit lucrările de întreținere a drumurilor mult mai scump. Vă dau un exemplu: la Sibiu, unde aveți operator privat, plătiți gunoiul mult mai scump decât la Mediaș, unde operatorul este o societate a Consiliului local”, a spus Petrescu.
Cu dobândă
Ioan Șerban, cel care a returnat în 2013 banii luați cu împrumut în 2004 de la Plopeanu și Lața, a explicat și care este motivul pentru care a returnat mai mulți bani. ”Sunt bătrân și nici în cele mai negre gânduri ale mele nu am crezut că ajung aici. Cei vreo 37 câți au mai rămas acționari la Asociația Goscom au spus că ei nu se mai ocupă și așa am luat decizia de a vinde. Am făcut acea hârtie scrisă către Consiliul local și am așteptat. După, eu tot fiind evaluator ANEVAR, m-am gândit cum să returnez împrumutul. Și am apreciat valoarea leului raportat la cea a aurului, la momentul când am luat împrumutul și când l-am returnat. Mă consider total nevinovat și sunt dezamăgit de anumite treburi. Eu n-am tăiat frunză la câini în Mediaș. Și nu-mi iese din cap modul în care am fost tratat. M-am blocat. Nu se poate”, a mai spus Șerban, fost director al Goscom.
Despre faptul că a votat pentru a primi banii de la Ioan Șerban, fostul primar al Mediașului, Teodor Plopeanu a vorbit ca despre un lucru absurd. ”Dacă eram eu dator lui, atunci să mai zici că aș putea să fiu influențat. Și când am votat nici nu m-am gândit dacă voi primi sau nu banii din acel împrumut înapoi. Când i-am primit – eu fiind profesor de matematică – am calculat chiar faptul că Ioan Șerban a plătit precum banca: cu o dobândă de 30%. Nici nu m-am gândit că aș putea să fac ceva ilegal”.
Instanța a rămas în pronunțare, judecătoarea anunțând că – cel mai probabil – va prelungi termenul de pronunțare. Sentința nu va fi una definitivă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Teodor Neamtu , Gospodăria Comunală , Dosarul GosCom , Ilie Lața , George Petrescu , Teodor Plopeanu , Și George Petrescu , Ioan Șerban , Eleonora Pătrui , Gospodări Comunală , Helmuth Iulius Knall , Asociația Goscom , Asociației Goscom
Vizualizari: 4435
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Mari
Acum 2 ore
Ion
Acum 4 ore
Claudiu