Marţi,
07.02.2023
Parțial Noros
Acum
-14°C

,,Ambulanța pentru Monumente” a ajuns la timp în județul Sibiu

,,Ambulanța pentru Monumente” a ajuns la timp în județul Sibiu

Două monumente din patrimoniul județului Sibiu au fost salvate prin proiectul ,,Ambulanța pentru monumente”, de către Asociația MONUMENTUM și partenerii săi. Aflându-se într-o stare avansată de degradare, Biserica fortificată de la Velț și Biserica Ortodoxă din Gherdeal au prins un nou contur, după ce zeci de voluntari au intervenit în reabilitarea acestora.

„Ambulanţa pentru monumente" este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

,,Ne dorim să salvăm patrimoniul”

Pe lângă obiectivul principal, proiectul își propune și niște obiective secundare importante pentru obținerea unor efecte pe termen mediu şi lung, cum ar fi o mai bună implicare a societății civile și, pe termen lung, și a societății filantropice din România, în prezervarea patrimoniului imobil.

,,Ne dorim să salvăm patrimoniul pentru că Guvernul nu-și permite deocamdată să aloce niște fonduri substanțiale și legat de monumente. Vrem să creștem și conștientizarea societății filantropice din România pentru că, se pare că, pentru monumente, în România, nu este nimeni atât de dornic să doneze și să-și asume acest patrimoniu. Dacă cineva donează materiale sau bani pentru materiale noi trebuie să găsim voluntarii ca să intervenim asupra unui monument”, spune Eugen Vaida, președintele Asociației MONUMENTUM.

Imagini din timpul intervențiilor Proiectul pilot are în vedere, pe lângă județul Sibiu și județele Mureș și Brașov. În aproximativ o lună de zile s-au restaurat șase monumente, câte două din fiecare județ. Pe viitor, Eugen Vaida spune că și-ar dori o ambulanță pentru toată România, nu doar pentru aceste trei județe transilvănene.

,,Am intervenit la Biserica Fortificată din Velț și la Biserica Ortodoxă din Gherdeal, o biserică spectaculoasă, la care într-adevăr problemele erau mari și la Velț la fel. Am intervenit la partea de învelitoare ca să nu se mai degradeze acoperișul”, spune președintele Asociației MONUMENTUM.

Fotografiile din timpul intervențiilor la cele șase monumente pot fi admirate de vineri, 28 octombrie, începând cu ora 17, la sediul OAR, str. Mitropoliei nr. 17, după care, până în 3 noiembrie, vor fi expuse în Piața Mare. Mai multe despre eveniment, puteți afla de aici. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus