Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Arborii remarcabili ai Sibiului. Frasinul din parcul Sub Arini, stejarul uriaș de la Bradu și pădurea ”fantastică” de la Cașolț

Arborii remarcabili ai Sibiului. Frasinul din parcul Sub Arini, stejarul uriaș de la Bradu și pădurea ”fantastică” de la Cașolț

Știați că în vecinătatea Parcului Sub Arini, în spatele Hotelului Silva, crește poate cel mai mare și frumos copac din municipiul Sibiu? Are o circumferință de peste cinci metri și se numără printre cei mai vechi copaci din parcul amenajat la jumătatea secolului XIX. Sau că la Bradu se află unul dintre foarte puținii stejari cu o circumferință de peste 700 de centimetri din România. Acestea sunt doar câteva exemple, în județul Sibiu fiind înregistrați până acum zeci arbori remarcabili.

Proiectul ”Arbori remarcabili din România” a fost lansat în anul 2014, cu scopul de a contribui la conservarea şi sustenabilitatea arborilor bătrâni din România.

”Arborii bătrâni au valori sociale și ecologice multiple, iar declinul lor este alarmant. Proiectul aduce o contribuție la protejarea arborilor bătrâni prin generarea unor informații și cunoștințe despre localizarea și caracteristicile principale ale acestor arbori”, spune conf. dr. Tibor Hartel, coordonatorul științific al proiectului.
Inițiativa se desfășoară bază de donații și voluntariat. Concret, ea urmărește înregistrarea într-o bază de date online a celor mai importanți copaci din România. Iar Sibiul se pare că nu duce lipsă de astfel de ”comori”. În acest moment proiectul are un coordonator științific, în persoana conf. dr. Tibor Hartel, de la Universitatea Sapientia, iar managementul proiectului este asigurat de către Asociaţia Microregională Pogány-havas, din județul Harghita.

Frasinul din Subarini Frasinul din Sub Arini

Aceste persoane coordonează activitățile de inventariere a arborilor și cele educaționale din regiunile în care lucrează. Comitetul de conducere include experți care lucrează în diferite domenii relevante pentru înțelegerea arborilor bătrâni: Magor Csibi (WWF România), Matei Câlția („Galeria Posibilă” București) și antropologii Dr. Monica Stroe și Dr. Bogdan Iancu (Școala Națională de Studii Politice și Administrative București).

Până în prezent au fost înregistrați peste 2000 de arbori remarcabili, din toată țara, aproape două sute fiind în județul nostru.

”Ne referim la acești arbori ca "remarcabili" din cauza multiplelor funcții sociale și ecologice ale lor. Arbori remarcabili pot fi găsiți peste tot, de la orașe la pășuni, în parcuri și șantiere vechi și păduri. Indiferent de locația lor, acești arbori au mai multe valori culturale, istorice și ecologice, arborii bătrâni fiind structuri cheie în ecosisteme, spre exemplu prin faptul că oferă habitat pentru multe organisme”, spun organizatorii proiectului.
În vecinătatea Sibiului, la Mag, există patru arbori înregistrați, un stejar dintre aceștia având o circumferință de peste patru metri. În Cașolț, nu departe de Sibiu, există dovezile unei adevărate păduri de arbori uriași. De asemenea, pe Valea Hârtibaciului, în zona localităților Hosman și Țichindeal se află păduri de stejari de o frumusețe deosebită, mulți dintre ei având o circumferință a tulpinii de aproximativ șase metri.

Arbore din Mag Arbore din Mag

”În acest moment avem circa 200 de arbori bătrâni din județul Sibiu, din următoarele localități: Avrig, Bradu, Hosman, Iacobeni, Alțâna, Gura Răului, Ghijasa de Jos, Gherdeal, Bruiu, Cristian, Alma Vii, Valchid, Copșa Mare, Mediaș, Cașolț și Sibiu.  Dacă ar fi să recomandăm un loc pur și simplu „fantastic” din perspectiva arborilor, al stejarilor bătrâni în imediata vecinătate a orașului Sibiu acestea ar fi pășunea cu stejari bătrâni din Cașolț. Pe această pășune au fost măsuraţi 60 de arbori bătrâni (un tei, restul stejari). Dimensiunea stejarilor variază între 400-533 cm circumferința trunchiului. Cel mai mare stejar este la Bradu, în pădure, cu circumferința trunchiului de 734 cm. Ca să punem această dimensiune a stejarului în context, platforma Arborii Remarcabili din România conține 12 stejari cu circumferința trunchiului de cel puțin 700 cm, după cum urmează: 701 (Orheiu Bistrei), 710 (Breite, Sighișoara), 710 (Paszmos), 711 (Hățiș, Ialomița), 729 (Ticușu, Brașov), 738 (Rupea, Brașov), 752, 766 (Mercheasa, Brașov), 791 (Fiser, Brașov), 825 (Bulbucata), 920 (Mercheasa) și 1101 (Cajvana)”, a explicat pentru Turnul Sfatului conf. dr. Tibor Hartel.
Deși predomină stejarii, în județul nostru se găsesc numeroase alte specii de dimensiuni foarte mari, precum nuci, carpeni, peri, tei, plopi sau frasini.

Referitor la cel mai mare copac din județul Sibiu trebuie menționat că acesta necesită intervenții urgente de deschidere a împrejurimilor prin înlăturarea arborilor tineri, altfel existând riscul ca  arborele să fie omorât de pădure.

Stejarul de la Bradu Stejarul de la Bradu

Activitățile legate de acest proiect includ, pe lângă inventarierea arborilor bătrâni și activități de cercetare (concretizate în publicații științifice), activități de informare a comunităților locale despre arborii bătrâni și activități educaționale. Sprijinul financiar pentru acest proiect este oferit de Sir Charles Burrell, englez filantrop, cu un interes deosebit în conservarea patrimoniului ecologic şi cultural, deţinător a "Knepp Castle Estate" din Anglia.

Anul trecut însuși prințul Charles al Marii Britanii a luat parte la unul din evenimentele de promovare a proiectului ”Arbori remarcabili”.

Pădurea de la Cașolț Pădurea de la Cașolț

Dacă sunteți curioși, mia mulți arbori remarcabili găsiți aici.

Sursa foto: Lucian Holban / Arpi Szapanyos / www.arboriremarcabili.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Luca

Acum 6 ani

Neinspirat articol(: Avand in vedere ce masa lemnosa are fiecare,ii vor vana sa ii duca la fabrica eco de la Sebes... Cred ca deja au sunat pe la ocoale ca sa ii identifice! Spor la treaba!
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Nu ajunge la Sebes, ajung toate la bucale, se poarta, e deschis ''sezonul''.
Raspunde

Sebastian

Acum 6 ani

Stejarul de la Bradu ( pe drumul forestier dintre acest sat si Casolt ) nu a mai avut frunze de cativa ani deci e iremediabil compromis...iarna, cand nu este frunzis, imaginea lui e remarcabila
Raspunde

Tibi Hartel

Acum 6 ani

Buna dimineata - multumesc pentru comentarii si observatii. Stejarul de la Bradu intr-adevar este intr-o stare de sanatate grava - posibil este deja mort. Poate sa ramana si asa pentru cateva decenii un simbol al localitatii (prin varsta si dimensiunea lui) dar si un veritabil sanctuar pentru zeci de specii protejate. Va doresc un weekend placut!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus