Șase echipe formate din tineri sibieni cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au răspuns provocării de a realiza primul lor film documentar, în cadrul atelierului ,,Sibiul văzut de liceeni”. Pentru două săptămâni, aceștia și-au asumat rolul de regizori, cameramani, editori și producători reușind să pună cap la cap fiecare idee pentru a realiza un film de aproximativ cinci minute.
În primele două săptămâni ale lunii septembrie, aproximativ opt ore pe zi, 10 elevi au luat contact cu ,,lumea documentarului”, învățând care sunt tainele acestui tip de film. După ce au trecut prin toate etapele de inițiere, participanții și-au pus mintea la contribuție și au propus diferite teme. În cele din urmă, au fost realizate șase filme care au fost prezentate la sfârșitul lunii octombrie, la Sala Thalia, în cadrul Astra Film Festival, în colaborare cu Asociația Vira și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității.
De la teorie, la practică
,,În prima etapă ne cunoaștem, facem partea teoretică, după care ușor, ușor mergem spre partea de regie. Discutăm despre posibile teme pe care am putea să le abordăm, despre teme pe care nu le putem aborda pentru că nu avem destul timp sau destulă experiență. Noi ne îndepărtăm de temele mari, nu facem despre subiecte ample. După ce am trecut de partea de regie, fiecare culege câte ceva din ce am discutat, vine cu o viziune, cu o temă”, spune Matei Budeș, coordonator al atelierului.
Participanții au venit cu propriile lor idei, iar împreună cu Matei stabileau dacă filmul poate fi realizat în funcție de temă și timp. ,,Anul acesta au fost de exemplu două fete care au vrut să meargă să filmeze la o stână, în afara Sibiului. Le-am spus că e dificil să meargă până acolo, să stabilească un contact, să filmeze corect și să monteze apoi ”, spune coordonatorul atelierului de la Sibiu. După ce s-au familiarizat cu camerele de filmat, liceenii au început să dea contur ideilor prin imagini.
Teme diverse
Betti Serfozo este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ,,Octavian Goga” și a participat la atelier realizând un film în care vorbește despre familia sa, intitulat ,,Familia Sery”. ,,Limba noastră maternă este maghiara și nu s-a făcut niciun film despre ungurii din Sibiu și m-am gândit să iau interviuri de la părinții mei legate de asta și să compar zilele de astăzi cu zilele când erau ei tineri. Am vrut să arăt că suntem o familie frumoasă de unguri într-o comunitate de români”, povestește tânăra. Acum, Betti strânge bani pentru a-și cumpăra un aparat de filmat deoarece, spune ea, în cadrul atelierului a dezvoltat o pasiune pentru film.
Modul în care arta influențează viețile oamenilor a fost surprins de filmul ,,Sound & Color” realizat de Ruxandra Brad, elevă în claca a XII-a la Liceul de Artă și Maria Blaga, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Samuel von Brukenthal”. Fetele au propus mai multe teme până s-au decis asupra acesteia. ,,Am zis să facem despre artă, despre cât de greu este să creezi. Am vrut să colaborăm cu o trupă de muzicieni și de artiști plastici, dar, într-un final, am hotărât să facem despre cum ne leagă arta pe noi două și cât de greu ne e să ne expunem”, povestește Ruxandra. Colega ei, Maria, spune că nu le-a fost greu să facă echipă deoarece amândouă împărtășeau aceleași idei. ,,E o pasiune pentru mine. Pe viitor, aș vrea să continui cu fotografia sau filmul”, spune Maria.
Printre cele șase filme realizate de liceeni s-a numărat și ,,Naveta”, realizat de gemenele Izabella și Tunde Ferencz, din Ocna Sibiului, acum eleve la Colegiul Național ,,Octavian Goga”, în clasa a XI-a. ,,Noi facem naveta din clasa a doua, iar din clasa a IX-a am făcut cu trenul și pot să zic că abia acum înțeleg cu adevărat cu ce se mănâncă naveta. Ne-a fost foarte greu la filmare pentru că oamenii cum vedeau aparatul fugeau”, povestește Izabella. Chiar dacă a fost tentată să renunțe, Tunde spune că e mândră de filmul pe care l-a realizat împreună cu sora ei. ,,Mi-a plăcut pentru că am legat multe prietenii și am cunoscut oameni frumoși”, concluzionează Tunde.
Celelalte filme realizate de liceeni, pot fi vizionate accesând acest link.
,,Au fost foarte receptivi”
Matei Budeș, coordonatorul atelierului spune că toți elevii care au participat în acest an au înțeles foarte repede ce au de făcut. ,,Au prins foarte repede, au fost foarte receptivi și nu a fost nevoie să fac vreo intervenție. Doar am dat indicații în sala de curs, le-am spus ce au de făcut. La fel și la montaj le-am arătat cum funcționează și foarte rar mă întrebau ceva”, spune acesta. Implicarea elevilor este este confirmată și de Cristina Costea, coordonator Astra Film Junior 2016, care spune că ,,toți stăteau până seara târziu să-și facă filmările”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Cristina Costea , Octavian Goga , Astra film festival , Sala Thalia , Ocna Sibiului , Primăria Sibiu , Colegiul Național Pedagogic , Astra Film Junior , Asociația Vira , Agenda Comunității , Betti Serfozo , Ruxandra Brad , Familia Sery , Grupul Nostru , Matei Budeș , Maria Blaga , Tunde Ferencz
Vizualizari: 7216
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gigel
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Bitt Dannman
Acum 3 ore
Adrian
Acum 4 ore
Emil