Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Primul plan propus pentru animalele sălbatice care intră în oraș. ”Ursul ar fi putut fi scos din Sibiu pe Cibin”

Primul plan propus pentru animalele sălbatice care intră în oraș. ”Ursul ar fi putut fi scos din Sibiu pe Cibin”

La o lună după episodul cu ursul împușcat după ce a fost gonit prin oraș, Asociația Animal Life din Sibiu a elaborat o procedură de intervenție și protecție a animalelor sălbatice care pătrund în zonele locuite. Procedură care arată că ursul de la Sibiu, de exemplu, ar fi putut fi scos din oraș fără a fi fost nevoie de tranchilizante, măcar.

Protocolul propus de sibieni are în vedere înființarea unui serviciu specializat în cadrul direcțiilor sanitar veterinare, de la nivelul fiecărui județ. ”Considerăm că acest serviciu ar trebui să fie subordonat A.N.S.V.S.A, deoarece este necesar ca personalul acestei structuri să aibă studii / specializare / experienţă în aria interacţiunii cu animale şi de asemenea că această structură trebuie să fie prezentă peste tot în teritoriu, acolo unde A.N.S.V.S.A. are deja unităţi teritoriale, nu doar la un nivel central”, se arată în documentul redactat de Animal Life. Din acest Serviciu de intervenție și protecție pentru animalele sălbatice (SIPA) ar putea face parte la nivelul fiecărui județ și reprezentanți Agenției de protecție a mediului, ai Gărzii de mediu și Gărzii forestiere.

Prima sarcină: o bază de date

Acest serviciu ar avea drept primă sarcină întocmirea unei baze de date proprii în care să fie incluse toate ONG-urile, persoanele specializate (profesori, cercetători etc.), inclusiv voluntari care pot furniza informații despre specificul comportamental al fiecărei specii de animal sălbatic prezent în România. ”În mod cert, oricât de bine pregătit ar fi personalul propriu S.I.P.A., acesta nu va avea posibilitatea de a cunoaşte specificul comportamental al fiecărei specii de animal sălbatic prezent în ţara noastră (…). Credem cu tărie că toate organizaţiile şi persoanele care le reprezintă vor fi dispuse să se înregistreze benevol în această bază de date naţională şi că îşi vor oferi de fiecare data sprijinul în privinţa transmiterii informaţiilor şi experienţei de care dispun în lucrul cu o anumită specie. Această bază de date va conţine de asemenea şi datele de contact din teritoriu pentru fiecare unitate / structură care poate fi chemată în sprijinul personalului propriu S.I.P.A.”, se arată în planul propus de Animal Life.

Planul propune ca acest serviciu să fie dotat cu cel puțin o mașină de intervenție în fiecare județ, plus o serie de dotări specifice. Adică panouri sau plase de direcționare a deplasării animalelor, puști cu plasă (cu raze de acțiune cuprinse între 20 și 27 de m), puști cu tranchilizant (cu rază de acțiune medie sau lungă) și cel puțin o cușcă de retenție a animalelor, în vederea transportului acestora.

Întrebare: Cum ar trebui să funcționeze sistemul?

Răspuns: prin 112. De unde apelul să fie direcționat către persoanele responsabile de constituirea unei celule de criză. La 112, cel care apelează va trebui să răspundă la patru întrebări: zona în care a fost văzut animalul, specia, comportamentul animalului și ”posibile riscuri și conflicte pe care animalul le-ar putea genera în funcție de locație”. În urma acestui apel, cei de la SIPA vor coordona direct personalul propriu, instituțiile menite să asigure cadrul de intervenție (Poliție, Jandarmerie, ISU etc – pentru asigurarea perimetrului și a eventualei asistențe medicale), dar și persoanele din baza de date care pot oferi informații utile în acel moment. În același timp, cei de la SIPA vor fi responsabili și de legătura cu Ministerul Mediului pentru a obține, în caz de necesitate, derogările necesare de la măsurile de protecție a animalelor.

”De asemenea considerăm foarte utilă editarea unui ghid de acţiune pentru fiecare specie de animal în parte, care să fie disponibil fiecărui angajat S.I.P.A.”, propunere protocol Animal Life
Cum ar trebui să acționeze specialiștii?

După ce au fost sesizați, cei de la SIPA ar trebui să coordoneze ”localizarea, urmărirea şi ghidarea SILENŢIOASĂ a animalului către zonele cel mai puțin populate sau, respectiv, către o zonă de izolare cu scopul unic de-al tranchiliza şi captura, în vederea examinării şi ulterior redării în mediul său natural”.

Potrivit celor de la Animal Life, odată activat planul de intervenție în cazul unui animal sălbatic surprins în mediul locuit de om există trei mari metode de acțiune posibile: fără capturare, cu capturare vie și, respectiv, cu capturare letală.

La Sibiu, în cazul ursului, ar fi putut fi aplicată prima metodă. ”De foarte multe ori situaţia permite ghidarea direct a animalului înapoi spre habitatul său natural, fără să fie necesară vreo intervenţie directă și invazivă asupra animalului. Spre exemplu, în cazul ursului din Sibiu, s-ar fi putut opta pentru ghidarea / conducerea animalului pe albia râului Cibin, în amonte, până în afara oraşului, prin panouri/plase de delimitare. În aceste cazuri, desigur şi în funcţie de dimensiunea animalului şi potenţialul pericol pentru populaţie, personalul S.I.P.A. va coordona şi forţele de ordine solicitate la faţa locului prin dispeceratul S.I.P.A., pentru a asigura perimetrul de siguranţă pentru oameni”, arată reprezentanții Animal Life.

A doua metodă, cea de capturare vie, ar fi putut fi de asemenea aplicată la Sibiu. ”În cazurile în care animalul este departe de mediul său natural, se impune capturarea vie a acestuia, fie prin direcţionarea spre o cuşcă de retenţie, sau prinderea în plasă (în funcție de specie), fie prin tranchilizarea şi imobilizarea acestuia, urmate de transportarea într-un centru specializat de tratament/recuparare dacă animalul este rănit (ca de ex. Centrul de Reabilitare al ursului de la Bălan), sau redarea în libertate, în mediul său natural (varianta optimă dacă animalul nu este rănit grav, sau dacă I se poate face tratament pe loc înainte de eliberare). În cazul de la Sibiu se putea realiza și acest lucru fără probleme dat fiind faptul că animalul căutase să se ascundă într-o curte închisă”, se mai arată în documentul citat.

În fine, capturarea letală se impune, din punctul de vedere al Animal Life, doar în cazurile în care animalul prezintă manifestări specifice rabiei sau în cazul în care acest animal reprezintă un pericol iminent pentru oameni. Uciderea animalului ar trebui făcută tot de către reprezentanții SIPA.

La prefect

Protocolul redactat de Animal Life a fost revizuit și completat și de reprezentații World Wide Fund for Nature (WWF) România. Documentul a fost transmis Instituției Prefectului Sibiu, în cadrul căreia funcționează o comisie care lucrează la un protocol cu aceleași intenții: de a stabili modul în care autoritățile trebuie să reacționeze în cazul în care un animal sălbatic intră în mediul locuit de oameni.

Propunerea Animal Life pentru procedura de intervenție poate fi consultată integral aici

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

anca

Acum 7 ani

Animal life ar trebui sa propuna proceduri pentru confiscarea cainilor detinuti ilegal (fara acordul locatarilor), mai ales acolo unde sunt sesizari pentru nerespectarea unor norme de convietuire sociala, prevazute in legea 61/1991 si hotararea 210/2001. se confisca cainii periculosi, de ce nu s-ar confisca cainii detinuti de stapani periculosi, lipsiti de scrupule, care-si folosesc cainii asmutiti intentionat pe post de latratoare, zilnic, fara ca Politia locala sau Primaria Sibiu sa poata face ceva (reglementarile sunt insuficiente, incomplete). eu inteleg ca nu exista proceduri, dar de aici pana la a intretine aceste conflicte chiar de insisi angajatii Politiei locale, prin faptul ca ii informeaza gresit pe detinatorii de caini ca cainii dumnealor pot latra, atat timp cat nu latra in orele de odihna stricta (adica 22-6). angajatii Politiei locale Sibiu (unii) nu au citit legea 61/1991, art 25 cu referire la 'tulburarea linistii, fara drept,..', care face referire la zgomotele din timpul zilei? este inadmisibil ca dupa plecarea Politiei locale situatia sa se inrautateasca, in loc sa se imbunatateasca (singura exceptie a fost a Sefulu serviciului de ordine publica Sibiu, in urma caruia, macar cateva zile, lucrurile s-au imbunatatit) ... pai, pot si eu sa scot boxele pe geam sa dau muzica la maxim, ca doar nu ascult muzica in orele de odihna. melteanu' abia asteapta sa-i zica politia locala ca poate face zgomot, ce credeti ca a facut dupa ce politia a facut coltul: si-a scos cainele afara si zilnic o tine langa. iti mai si rade in fata. d-na primar, poate va intalniti cu ONG-urile pentru protectia animalelor, sefii Politiei locale Sibiu si juristii achizitionati la primarie si schimbati ceva, sa-i ajutati pe cei care fac sesizari, fara ca situatia sa se rezolve, stand si suportand situatii conflictuale, desi nu ei sunt cei care deranjeaza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus