Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
13°C

Raluca Turcan: "Sibiul a fost oraşul cu primul spital românesc. Poate fi acum primul oraș după 1989 în care se construieşte un spital public nou!"

Raluca Turcan:

În urmă cu 724 de ani, Sibiul devenea primul oraş din actualele graniţe ale României în care funcţiona un spital. În 25 iulie 1852, în prezenţa împăratului Austriei Franz Joseph I, s-au început lucrările Spitalului Public. A fost inaugurat cinci ani mai târziu, în anul 1857.

În 21 iunie 2012, Victor Ponta, premierul României de atunci al României le vorbea sibienilor despre noul spital de urgenţă ce va fi construit aici. Spunea atunci că nu mai sunt decât nişte acte de întocmit pentru a se face un schimb de terenuri, astfel încât să înceapă construcţia spitalului. Dacă ar fi fost ca în 1852, ne-am fi pregătit acum să inaugurăm noul stabiliment medical. ”Ce n-a făcut PSD în patru ani, se realizează în două luni. Noul spital judeţean nu mai e o promisiune. Sibiul a fost oraşul cu primul spital românesc. Poate fi acum primul oraş după 1989 în care se construieşte un spital public nou”, a anunţat preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Deputatul Raluca Turcan a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că realizarea noului spital judeţean nu mai este doar o utopie folosită în campanii electorale, ci o realitate palpabilă. Liderul PNL Sibiu spune că în urma discuţiilor avute la cel mai înalt nivel al Guvernului României, este foarte posibil ca în următoarele luni să existe o hotărâre de guvern care să permită începerea lucrărilor la noul spital. ”E posibil ca în acest an să fie dată (n.r. hotărârea de guvern), cu condiţia să fie obţinute toate avizele necesare într-un termen cât mai scurt. În mod categoric, acest guvern, dacă se obţin toate avizele şi toate demersurile se fac cu celeritate, poate emite hotărârea de guvern prin care se poate construi un spital judeţean în Sibiu. (...) Sunt convinsă că guvernul va da curs hotărârii Consiliului Judeţean Sibiu, am avut discuţii la nivelul guvernului, cu reprezentanţi ai guvernului pentru a susţine această hotărâre a Consiliului Judeţean Sibiu şi pentru a obţine hotărârea de guvern cât mai rapid. Sunt câteva ministere care trebuie să acorde aceste avize dar, aşa cum am mai spus, am avut deja discuţii la cel mai înalt nivel al guvernului pentru a demara acest proiect pentru un judeţ care a fost privat de servicii medicale de calitate foarte mult timp”, a declarat Raluca Turcan.

cimpean, fodor, fleischer

Un proiect care putea începe în urmă cu patru ani a fost blocat de fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean, menţionează Raluca Turcan. ”În doar câteva luni s-a putut demara acest proiect ce putea fi început de foarte mulţi ani, dacă n-ar fi fost blocat de către vechea conducere a Consiliului Judeţean Sibiu. Se ştie foarte bine că în perioada în care domnul Klaus Iohannis era primar al Sibiului, acest nou spital era o prioritate şi pentru Primăria Sibiu, dar a fost blocat la nivelul preşedinţiei Consiliului Judeţean. Odată cu schimbarea de la nivelul conducerii CJ Sibiu, atât Daniela Cîmpean, cât şi Astrid Fodor, au început discuţii foarte temeinice pentru construcţia spitalului, iar astăzi vorbim de obţinerea avizelor, ceea ce este un mare, mare pas înainte”, a mai spus Raluca Turcan.

Ideea ridicării unui nou spital la Sibiu a apărut încă din anul 2004, însă de atunci autorităţile locale încearcă să demareze proiectul, dar lucrurile s-au blocat de fiecare dată.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

15 comentarii

ana

Acum 5 ani

Cel mai mare si important proiect pt Sibiu este acesta. Felicitari pt prioritizarea lui si efortul comun de a duce acest proiect la indeplinire car mai repede.
Raspunde

Liviu

Acum 5 ani

Sa vedem si miracolul acesta ! Am incredere in Daniela Campean.
Raspunde

Corina

Acum 5 ani

Raluca Turcan minte. Ideea unui nou spital de urgenta la Sibiu este din 2005 cand la Bucuresti aveam guvernul PNL- PD Tariceanu. A fost problema schimbului de terenuri, a fost o licitatie esuata prin 2007-2008. Au urmat 4 ani de guvern Boc (2008-2012)- azi PNL si lucrurile au stagnat, transferul terenului de la MInisterul Apararii nu s-a facut. Au urmat apoi 2 ani de guvern PNL- PSD (2012-2014), Ponta 1 si 2 si tot nu s-a facut transferul. Din 2015 avem un guvern tehnocrat cu un prim ministru sustinut de PNL pentru functia de prim ministru pentru perioada 2016-2020.
Raspunde

Curcan

Acum 5 ani

Citat de pe site-ul candidatei Turcan, din anul 2012: "1. Este nevoie de modernizarea Spitalul de Pediatrie, din motive binecunoscute: nici spatiul, nici dotarea si nici personalul nu sunt suficiente. Trebuie sa atragem, in comun cu Primaria, fonduri europene pentru extindere si am putea colabora cu ULBS pentru a construi la Sibiu un centru de chirurgie cardio-vasculara pentru copii. Un nou spital judetean pentru Sibiu reprezinta in continuare un proiect de suflet pentru mine. Sper ca prin efortul comun al parlamentarilor, Primariei si al autoritatilor centrale, sa se reuseasca construirea lui, rezolvand in felul acesta si lipsa spatiului la spitalul de pediatrie. " In 2012 era "in continuare". In 2016 e "in continuare".
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Hermannstadt 1292 Juni 24 Der Hermannstädter Rath übergibt das Spital den Kreuzträgern vom Orden des heiligen Geistes. Orig. Perg. Hermannst. Archiv. Siegel war an weisser Hanfschnur angehängt. [Photographie: Ungarisches Landesarchiv Budapest [Magyar Országos Levéltár] DF (Diplomatikai Fényképgyűjtemény) Nr. 244566.] [S. 192] Universis praesentia inspecturis iudices, iurati ac tota communitas villae Cybiniensis salutem in omnium salvatore. Quoniam ea quae aguntur in tempore a memoria ne decidant scripturarum solent iudiciis roborari, ad universorum igitur praesentium posterorumque notitiam harum pervenire volumus serie literarum, quod nos quandam domum cum suis attinentiis in Cybinio iacentem et ad nos pertinentem iam dudum a nobis pro hospitali habitam et per nos manu saeculari correctam viris religiosis utpote deo dilectis fratribus Cruciferis de ordine sancti spiritus concessimus, contulimus et donavimus eo iure quo donum seu collatio dictae domus ad nos dignoscebatur hactenus pertinere ita videlicet, quod dicti fratres vel ipsis subditi in dicta domo hospitalis divinum exerceant officium et missarum celebrent solennia et ipsi pauperibus, debilibus, advenis et claudis de elemosinis sibi a Christi fidelibus largitis seu largiendis pro posse suo subveniant ipsos in suis necessitatibus colligendo. Et ut haec nostra donatio, concessio et collatio robur perpetuae obtineat firmitatis, praesentes eisdem contulimus literas sigillo Cybiniensis provinciae sigillatas. Datum et actum in Cybinio, anno domini milesimo ducentesimo nonagesimo secundo, in die beati Johannis baptistae. 1292 Juni 24 - Nr. 260 aus Band I - Der Hermannstädter Rath übergibt das Spital den Kreuzträgern vom Orden des heiligen Geistes. - Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen Online Urkunde Nr. 260 aus Band I Druckvorlage: nach Original Abdruck als: Volltext Sprache: Latein Heute in: Hermannstadt, Staatsarchiv [Direcţia Judeţeană Sibiu a Arhivelor Naţionale ale Romȃniei] Seite im UB: 191-192 http://urts81.uni-trier.de:8083/catalog/254
Raspunde

Pastorel Abagiu

Acum 5 ani

@Georg :i'm 24/f with an Oral fixation and big t*ts...are you close by? let's talk! My name is HOrny Lily
Raspunde

Alzara real

Acum 5 ani

"Lucrările AU început " nu "s- au început " ! Nu luaţi decizii " pe picior " !Locaţia anunţată nu e optimă ; luaţi în considerare curtea judeţeanului ,în apropierea policlinicii ,a facultăţii, a căilor de comunicaţie .
Raspunde

Om bun

Acum 5 ani

Doamna Turcan cum sa sustineti construirea unui spital, având în vedere ca, clădirea de langa spital i-ați schimbat impreuna cu cu toata gasca din politica, din destinația inițială pentru sistemul medical în clădire de locuințe.
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Moldoveanca fiind, d-na Turcan nu stie ca Sibiul este romanesc doar din 1918. Spitalele le-or facut altii.
Raspunde

Eugen

Acum 5 ani

"Sibiul a fost oraşul cu primul spital românesc"???? In urma cu 724 de ani sau in urma cu 150 nu exista Sibiul si nu exista "romanesc". Ati invatat istoria la ff.
Raspunde

pC

Acum 5 ani

o utopie folosită în campanii electorale / E posibil
Raspunde

ardei umplut

Acum 5 ani

ma scuzati, doar atita prostie concetrata poate sa vina numai de un oltean/olteanca
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

Madame, daca statul Romania exista la 1292 (prima atestare documentara a caminului-spital, in realitate cu cateva decenii mai vechi, poate infiintat dupa invazia tatara din 1241-42), atunci eu sunt Donald Trump de Roumanie !!! :) Si tu ardeleanca 100% ! Alte natii si popoare au acest merit, NU Romania !!! Pana si militarul, de la 1859 in actuala cladire, e de habsburgi (Austro-Ungaria e dupa 1867).
Raspunde

aliasi

Acum 5 ani

il face primaria nu tu toanto
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 5 ani

Raluca Turcan du-te inapoi la Botosani, acolo unde ai stat 9 luni fara chirie, unde ai facut gradinita, apoi ai invatat 8 clase si ai absolvit liceul! De ce ai votat abrogarea taxei radio-tv profitoare pedelista? Sibieni umpleti-i de spam-uri e-mailul raluca_turcan@yahoo.co.uk!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus