Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Ultimul pod umblător din Sibiu e peste Olt. ”Dai un leu, hai doi și treci” | Video

Ultimul pod umblător din Sibiu e peste Olt. ”Dai un leu, hai doi și treci” | Video

Din Cârța, imediat cum cotești către brațul vechi al Oltului, ajungi la ultimul bac ce mai există în județul Sibiu. Oamenii locului îl folosesc zilnic, deoarece îi scutește de un ocol de vreo șapte kilometri, cel puțin.

”Bogdaneeeee… Bogdane, băăăă…”... Nu durează mult, iar Bogdan cel strigat apare din casa situată la câțiva pași de ultimul bac peste Olt, în județul Sibiu. Desface rapid lanțul gros care priponește bac-ul și începe să tragă de cablul gros, care ține drumul drept pentru podul umblător. La un moment dat, se urcă el pe cablu să împingă ditamai luntrea de fier, ce alunecă ușor peste Oltul cu o adâncime ”de peste șase metri” în zona respectivă. Ajuns pe partea opusă, dă binețe și priponește iarăși bac-ul la mal. Așteaptă apoi tăcut căruțașul să-și urce atelajul și încep amândoi să tragă de cablu înapoi. Cam două minute durează traversarea, timp în care se aude doar zornăitul lanțurilor ce țin luntrea de cablul legat între cele două maluri.

Ultimul din trei

”Da’ cum să nu fie de folos? Păi, dacă trebuia să fac io drumul ăsta peste barajul de către Nou Român mă prindea noaptea. Îs vreo șapte kilometri de ocol. E bun bac-ul. Dai un leu, hai doi, poate trei, podarului și treci. Io cu de toate trec pe aici. Chiar și cu caprele. Să vezi cum stau…”, povestește Gheo… Așa își spune cel care l-a strigat pe Bogdan, fiul celui care are grijă să treacă sătenii de pe o parte pe alta a Oltului. Bac-ul folosit acum a fost construit în 1980, după ce unul amenajat câțiva metri în aval s-a scufundat. ”Era de lemn și pe fundul apei a rămas. Își tot agață pescarii firele prin el”, amintește Gheo. Al treilea bac din zona județului Sibiu era cel de la Colun, desființat însă după darea în folosință a barajului. Cablul acestuia din urmă a fost ”reciclat”, fiind folosit acum la Cârța. Cei de la Primăria din Cârța mai repară la ultimul pod umblător al județului. ”Îl ținem în viață, să zic așa, pentru că oamenii au de lucru și peste Olt, au fânețe, au livezi. Noi, ca Primărie, nu încasăm bani. Doar îi facem lucrări de întreținere și îl tragem afară când cresc apele”, explică primarul Cristin Magheru.

bac-carta-peste-olt-2 bac-carta-peste-olt-1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 10355

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

gwyrdd

Acum 7 ani

Fain articol! Fain ca mai exista podul, si ca e cineva care se ocupa de el.
Raspunde

PuiuB

Acum 7 ani

Pe Mures sunt mai multe si localnicii le numesc COMP.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus