Vineri,
07.10.2022
Ceata
Acum
3°C

Șapte milioane de lei, pentru transformarea Bisericii Azilului în spațiu turistic, religios și cultural

Șapte milioane de lei, pentru transformarea Bisericii Azilului în spațiu turistic, religios și cultural

Consilierii județeni ai Sibiului se vor întruni în ședință extraordinară în cursul zilei de azi pentru a aproba documentația proiectului de restaurare și valorificare turistică a Bisericii Azilului din Sibiu. Ansamblul Bisericii urmează a fi utilizată și ca spațiu destinat evenimentelor culturale socio-educative.

Documentația supusă dezbaterii și votului Consiliului Județean Sibiu urmează a fi folosită pentru depunerea unui proiect de atragere de fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Potrivit acestei documentații, CJ Sibiu intenționează să aducă atât modificări funcționale clădirii Bisericii Azilului, cât și lucrări de construire.

biserica azilului (11) (Copy) În prima categorie, a modificărilor funcționale, sunt amintite reutilizarea spațiilor de la sud de biserică (etajele 1 și 2) drept spații culturale socio-educative, amenajarea unor camere de la parter pentru săli de expoziție și un muzeu, dar și amenajarea de rampe de acces în biserică și în spațiile cu noi funcțiuni propuse. Printre lucrările enumerate de aceeași documentație sunt cele de revizuire și refacere a învelitorii de țiglă metalică, a șarpantei, tratamente cu insecticid și ignifuge la elementele de lemn, curățirea bolților, refacerea pardoselilor, realizarea unei instalații de paratrăsnet, dar și a unui sistem de detectare a incendiilor. Printre altele mai este amintită și ”realizarea unui sistem de iluminat interior discret, care să nu obstrucționeze generoasa volumetrie a navei și să folosească sursele de iluminat naturale și a unui sistem de ecleraj exterior, care să pună în valoare biserica în timpul nopții”. Evident, lucrările urmăresc și o consolidare a întregii structuri a ansamblului.

Îmbinarea religiei și a culturii

Clădirea Bisericii Azilului este monument istoric de importanță națională, se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Arhiepiscopiei Sibiu din vara lui 2010. Prin proiectul pe care autoritățile județene intenționează să îl depună spre obținerea de fonduri europene nerambursabile, din cele 7,06 milioane de lei, cu tot cu TVA, estimate acum, 5,4 milioane de lei, cu tot cu TVA, sunt estimate ca necesare pentru partea de construire și montaj. ”Proiectul are ca scop, în afara restaurării și consolidării, punerea în valoare a monumentului de factură istorică și religioasă și îmbinarea funcțiunii religioase cu cea de cultură. (…) Toate intervențiile ce vor fi întreprinse vor fi în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice și a eliminării factorilor ce duc la degradarea monumentului și vor avea la bază studii, expertize, analize de laborator existente, întocmite anterior și care vor trebui completate sau reactualizate după caz”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre al CJ Sibiu.

”Proiectul recomandă o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun în pericol starea monumentului, intervenții care au drept scop înlăturarea unor lucrări anterioare neavenite. În acest scop se vor utiliza toate mijloacele moderne care stau la dispoziția proiectanților și constructorilor, fără a schimba caracterul monumentelor”, raport de specialitate al CJ Sibiu
biserica azilului (21) (Copy)

Primul spital din România

”Construită în secolul al XIII-lea ca prima biserică a locuitorilor vechiului Sibiu” (după cum scrie pe o plăcuță amplasată pe clădire), Biserica Azilului a fost menționată documentar pentru prima dată în 1292. Atunci, biserica Ordinului cruciaților Sf. Spirit (Bruderschaft von Heiligen Geist) a amenajat aici primul spital de pe actualul teritoriu al României. Totodată, în exteriorul Bisericii Azilului se află și cel mai vechi clopot din Sibiu, care datează din 1509. Clădirea este clasată drept monument istoric de importanță națională (clasa A), se află în proprietatea Consiliului Județean Sibiu care în 2010 a transmis-o în administrarea Arhiepiscopiei Sibiului.

biserica azilului (5) (Copy)

Lista lucrărilor și modificărilor propuse pentru Biserica Azilului Sursa: proiect de hotărâre al CJ Sibiu

Modelări funcționale: reutilizarea spaţiilor de la sud de biserică ca spaţii cultural-turistice (etaj 1 si 2), reabilitarea golurilor și a scărilor de acces; construcția unei legături verticale (scări metalice) din etajul 2 în pod pentru acces ocazional sau mentenanță, redeschiderea accesului dintre camera aflată la nord, deasupra actualei sacristii și galeria de la nordul navei, amenajarea în camerele aflate în zona de parter coborât (nivelul pardoselii Bisericii) de la sudul bisericii a unor săli de expoziție – muzeu pentru valorificarea turistică a obiectivului, spații ce vor fi legate din punct de vedere funcțional și cu osuarul, adaptarea la exigențele persoanelor în scaun rulant/cu dizabilități și reconfigurarea grupului sanitar de la parter, prevederea unei rampe de acces în biserică.

Lucrări de construcție: pentru învelitoare-revizuirea/refacerea învelitorii de țigla ceramica tip solzi, revizuirea structurală a șarpantei-noduri, contravântuiri, popi, tălpi; repostarea grinzilor principale; înlocuirea grinzilor principale, a elementelor din lemn compromise de atacuri fungice sau deformări acolo unde este necesar; la șarpantă peste navă, cor, este necesară înlocuirea elementelor compromise de atacurile fungice, suprapuse cu atacuri de insecte xilofage, indicate în lucrare, fiind indicat să se păstreze și să se conserve cat mai multe elemente originale. În unele cazuri se pot realiza unele consolidări sau plătuiri, curățarea coajei lemnului și alburn, aplicarea de tratament insecticid și ignifug la elementele de lemn ale acoperișului; tratament antibiologic, decapare, conservare și restaurare a lemnului turnului clopotniță și în mod special a lemnului de epocă de la tâmplării, uși și ferestre și a feroneriei acestora;

biserica azilului (13) (Copy)

Pereți, planșee: evacuarea materialelor și mobilierului depozitate la nivelul întregii clădiri- pod, pe nivelurile curente; curăţarea bolţilor la navă, în celelalte incaperi; curățarea pereților și rerostuirea lor; aplicare de tratamente antieflorescență la pereții care se vor lăsa expuși; consolidarea zidăriei prin aplicarea de plase de fibre carbon sau de fibre sticla aramidica tencuite cu mortar de var-nisip sau de var hidraulic dupa caz; consolidari la zidarii cu coaseri cu scoabe oțel sau tiranți; executarea de tencuieli de asanare la soclu pe exterior la fațade sau în zonele care prezintă umiditate și protejarea golurilor de ventilație cu obloane noi de lemn prevăzute cu plase antidaunători;

Pardoseli: înlăturarea șapei de ciment din întreaga biserică, a straturilor suport, dezafectarea sistemului de drenaj amenajat în 1988 pe mijlocul bisericii, sursă a inundării subsolului cu apă reziduală de la spălătoria azilului; refacerea pardoselii cu căramidă dublu presată recuperată, istorică incluzînd straturi suport noi, e.g. strat filtrant; efectuarea unui drenaj interior, perimetral, cu pietriș, la parter, pentru a se realiza o ventilaţie corectă a fundațiilor; refacerea trotuarelor de gardă pe suport rigid și etanșarea lor de-alungul fațadelor; revizuirea sistemelor de colectare a apelor meteorice prin jgheaburi și burlane; verificarea tuburilor de colectare a apelor pluviale, anumite zone prezentând umiditate ascensională;

Alte lucrări: execuția unei scări exterioare din dale de piatră pe fundații beton pentru funcțiunile din etajul 2; refacerea scară piatră existentă de acces la spațiile din etaj 1, spre sud, restaurarea cursivei de lemn a capelei, inclusiv a elementelor datate: curațări ale straturilor de vopsea, consolidări, chituiri etc. conform metodologiei restaurării, conservarii lemnului de epocă, restaurarea clopotului, si amplasarea lui în muzeul organizat la parter; înlocuirea lui cu clopote noi, automatizate, modernizarea instalației de încalzire termică, cu încalzire prin pardoseală și centrale în condensație, realizarea unei instalații de paratraznet și priză de pământ, prevederea unei centrale de detecție și semnalizare incendiu, antiefracție-control acces, realizarea unui sistem de iluminat interior discret care să nu obstrucţioneze generoasa volumetrie a navei și să folosească sursele de iluminat naturale si a unui sistem de ecleraj exterior care sa pună în valoare biserica în timpul nopții și dotări de mobilier care să deservească funcțiunile propuse”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Gigi Nebunu'

Acum 5 ani

iar au furat popii din bor ceea ce nu erau a lor.
Raspunde

siby

Acum 5 ani

Traiane, bai baiatule tu ai copiat tot caietul de sarcini..era suficienta o informatie scurta si la obiect, dar ca la mai toate stirile din Romania trebuie sa ne ascundem in detalii pe care nimeni nu le intelege si poate nici nu le citeste, decat specialistii! Cred ca cei din CJ ar putea identifica multe alte obiective de investitii mult mai importante din judet care au nevoie de suma aceasta deloc neglijabila, chiar daca sunt bani veniti de la EU.
Raspunde

ion

Acum 5 ani

Felicitari preotului Uca, slujitor la Biserica Azilului - il stiu din Cisnadie - se sbate pentru Biserica. Felicitari CJ Sibiu, ca a inteles necesitatea reabilitarii si renovarii acestei Biserici.
Raspunde

Hitler

Acum 5 ani

Cacati si susținători de comuniști !!! Block la pagina !!!
Raspunde

PMB

Acum 5 ani

Domunle "Hitler" Daca ai fi stiu ca Biserica Azilului, chiar daca nu e cea mai veche din Sibiu cum declara"comunistii, adica ignorantii, ascunde cea mai importanta institutie sociala si spirituala din Sibiu ai mai fi spus asa ceva??Este prima incercare a comunitatii de a da ajutor semenilor aflati in nevoie precum esti azi si Dumneata.De atunci au trecut 750 de ani numai din secolul trecut.Compara cu varsta ce o ai si iti va impune respect.Te rog ia seama ca cei ce au promovat un asemenea proiect pot fi comunisti numai in sensul primar a notiunii. Proiectul da bisericii ortodoxe puterea de a ajuta semenii fara sa ceara nimic asa cum o faceau comunistii idealisti fara Dumnezeu si locuitorii rugatori la Christos la inceputul orasului, numai mai tarziu ticalosit.Orice fapta in folosul societatii pina la proba contrarie e binevenita pentru ca e in folosul Domniei tale si a concetatenilor Domniei Tale.
Raspunde

PMB

Acum 5 ani

Scuzati dezacordul si incalcirea de litre, am scris cu furie si fara autocontrol.De unde vine atata rautate si ignoranta?? Sa nu ne mai miram ca se petrec atatea fapte groaznice in jur cand suntem indiferenti, chiar la cuvantul scris."La inceput a fost Cuvantul" dar el nu mai este la Dumnezeu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus