Topul companiilor performante din județul Sibiu a adus nu doar premii pentru câteva zeci de firme, ci și o cascadă de nemulțumiri exprimate dinspre mediul de afaceri sibian către autoritățile publice locale.
Organizat la finele săptămânii trecute de Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu, Topul companiilor performante a scos la iveală – pentru prima dată în ultimii zece ani – o serie de nemulțumiri ale oamenilor de afaceri față de lipsa de acțiune a autorităților locale. Această lipsă de acțiune a dus la încetinirea creșterii economiei locale, la stagnare sau chiar la scăderi.
Creștem mai încet decât vecinii
Cifra de afaceri realizată la nivelul județului în 2015 (topul a fost întocmit pentru rezultatele pe anul trecut) este una care a scăzut cu un punct procentual. Această scădere s-a datorat faptului că cei de la Romgaz au înregistrat vânzări de gaze naturale mai mici cu o jumătate de miliard de euro. ”Chiar și adăugând acea jumătate de miliard de euro, vedem că rata de creștere a economiei este din ce în ce mai mică”, a comentat Eugen Iordănescu, directorul executiv al Camerei de comerț. În fața celor prezenți, el a prezentat câteva grafice în care a analizat principalii indicatori ai economiei sibiene. ”Dacă avem drept referință anul 2010, primul an după căderea economică, avem un an 2015 de stagnare. Noi credem că în Sibiu s-a ajuns la un nivel în care, fără un set foarte serios de politici publice, creșterea va fi încetinită. Nu ne vom duce în spate, nu ne va fi mai rău, dar ne va fi mai bine cu o viteză mult mai mică decât cea a vecinilor. Noi, cei de la Camera de comerț credem că acum este momentul ca partea publică - respectiv administrațiile celor două municipii, Consiliul județean, orașele, comunele – să aibă o strategie comună. Să aibă în plan câteva lucruri, puține, dar bune, pe care să le realizeze împreună, iar lucrul acesta să se simtă în domeniul afacerilor”, a declarat Eugen Iordănescu. Acesta a remarcat și faptul că, la nivelul economiei județului, cheltuielile cu dobânzile au scăzut, în contextul în care și nivelul dobânzilor a scăzut. O veste deloc bună, deoarece această situație indică o scădere a investițiilor realizate de companii.
Piață cu deficit
Eugen Iordănescu a mai arătat că Sibiul este considerat o piață cu deficit structural de personal. ”Aceasta este problema noastră viitoare: dacă reușim să punem mână de la mână public și privat și să facem Sibiul mai atractiv decât este în ceea ce privește aducerea de oameni tineri, calificați, care să lucreze aici. În aceste condiții, vom avea o creștere foarte importantă. Trebuie făcut ceva serios, pentru a putea atrage industrie de un alt profil decât cel de până acum, pentru că noi nu vom mai putea aduce un alt grup Continental. Deoarece nu mai avem forță de muncă. Nu vom putea aduce Mercedes să fabrice mașini la Sibiu: nu va avea cine să lucreze. Dar putem să ne propunem cu toții să atragem industrie de înaltă tehnologice, cu valoare adăugată mare”, a mai comentat Iordănescu.
”Nimeni de la Primărie”
Și Gheorghe Aldea, președintele Camerei de comerț a județului Sibiu, a cerut administrațiilor să țină cont de evoluția economică a zonei. ”Suntem într-o situație în care autoritățile, dacă se vor într-adevăr partenere ale mediului de afaceri local, trebuie să grăbească pasul. Dumneavoastră creați locuri de muncă, dar angajații nu au cum să ajungă în oraș din cauza străzii prea înguste ori a urbanismului deficitar. Dumneavoastră plătiți lună de lună taxele și impozitele, dar așteptați cu lunile după un aviz sau o autorizație. Să nu mai vorbim de colectarea selectivă sau de crearea unei zone metropolitane în care căile de comunicație și proiectele comune să aducă infrastructura necesară dezvoltării mediului de afaceri local. Sunt doar câteva exemple, aparent banale, dar care sunt sigur că vă afectează munca de zi cu zi”, s-a adresat Aldea oamenilor de afaceri prezenți. Președintele CCIA Sibiu a remarcat, de altfel, că reprezentanții Primăriei Sibiu nu răspund invitațiilor Camerei. ”Este al doilea an în care îi invităm și nu participă nimeni. Parcă noi, dumneavoastră, nu plătiți aici impozite”, a mai comentat Aldea către cei prezenți. Pe scenă a urcat, însă, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului județean. ”Chiar vreau să existe un parteneriat între mediul public și privat. Vă invit să fim parteneri contractuali, pe lege, să facem lucruri bune. Să aducem o dezvoltare economică nu numai în municipiul Sibiu, ci și în orașele mai mici”, a spus Cîmpean. La eveniment au mai fost prezenți și politicieni care participă la alegerile din această toamnă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Daniela Cîmpean , Primăriei Sibiu , administratie locala , mediu de afaceri , politicieni , proiecte locale , 'Elaborarea Strategiilor de De , evolutie econommica , Eugen Iordănescu , Pentru Sibiu , Și Gheorghe Aldea
Vizualizari: 3761
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Unul
Acum 23 ore
Unul
Acum 23 ore
Omul invizibil