Luni,
21.06.2021
Ploi Moderate
Acum
17°C

Ștefan Hulea, consultant în nutriție. “Trebuie să ne hrănim după cum ne-au învățat strămoșii noștri”

Ștefan Hulea, consultant în nutriție. “Trebuie să ne hrănim după cum ne-au învățat strămoșii noștri”

Ștefan Hulea, profesor în științe biologice, consultant nutrițional în Canada și fost profesor al ULBS, vorbește despre cei mai importanți pași în nutriție. Prezent în România la o conferință realizată de Organizația Studenților Farmaciști Sibiu, unde a discutat cu participanţii despre sănătate și nutriție, profesorul a punctat, pentru Turnul Sfatului, cum să avem grijă de sănătatea noastră, ce trebuie să mâncăm și la ce ore, dar și care este rolul postului.

stefan-hulea

Reporter: De ce, în zilele noastre, a devenit un lux să ai un stil de viață sănătos? Ștefan Hulea: Nu este un lux, este o necesitate să trăiești sănătos. Trebuie să ne uităm foarte bine la ceea ce cumpărăm, nu numai la preț, ci și la calitatea produsului. Pentru că dacă ne uităm numai la preț și să ne umplem stomacul, atunci nu este bine. Avem șansa să ne îmbolnăvim destul de repede de o serie de boli date de toxinele din alimente, de aditivi, de tot soiul de alte produse care se adaugă în special în alimentele prelucrate. Cel mai bine este să mergem pe fructe și vegetale proaspete și cât mai puțin prelucrate prin încălzire. Pentru că și carnea, prin metabolizarea ei, poate să dea produși care conduc la inflamații, o inflamație înceată, la foc mic. Iar asta, în timp, poate să aibă consecințe negative și poate să degenereze, să ducă la boli precum diabetul, ateroscleroza, cancerul ș.a. Carnea, după părerea mea, trebuie limitată. Mers mult pe pește, pe brânzeturi. Cred că astea reprezintă o soluție în privința dietei. Dar trebuie să adăugăm stilul de viață, să ne gândim să avem un somn de opt ore pe noapte, să ne controlăm stresul și să avem o gândire optimistă. Este foarte importantă și mișcarea în aer liber, orice sport practicat, așa de plăcere, îți dă și un chef mai mare de viață. Prevenția este hotărâtoare.

Rep.: Este adevărat că dacă mâncăm mult trăim mai puțin? Ș.H.: Nu, trebuie să mâncăm cu măsură pentru că organismul știe de cât are nevoie, de obicei mâncăm mult dacă avem în alimentație zaharuri. Ele acționează, în special monozaharidele, pe centrii plăcerii și recompensei din hipotalamus și atunci mereu simțim nevoia că trebuie să mâncăm mult pentru că nu se mai face controlul sațietății. Creierul nu mai primește semnalul să se oprească, că am mâncat destul. Chiar înțelepciunea populară spune că e bine să te scoli de la masă nesătul, adică mai e loc să bag în stomac, dar eu nu vreau. Calitatea, ci nu cantitatea, contează, asta este cel mai important. Nu mai spun de mestecat, dacă mâncăm carne o mestecăm de 40-50 de ori până începe digestia în gură. Pentru că enzimele salivare au toată paleta de enzime digestive, dacă noi mestecăm bine îi dăm sucului digestiv din duoden mai puțină treabă, asta e valabil și la carbohidrație. De exemplu, la cartofi, care trebuie mestecați până se simte puțin de dulce, doar atunci poţi înghiţi.

Rep.: Avem voie să bem apă în timpul mesei? Ș.H.: Nu, apa trebuie băută cu 30 de minute înainte de masă. Să fie pe stomacul gol, pregătește practic stomacul pentru primirea alimentelor. Și aici am văzut că, în mod tradițional se bea și o supă. Eu aș face o pauză între supă și felul doi de vreo 15-20 de minute. Să îl las să se golească. Pentru că dacă după aceea bag alimente mai grele și iar se supraîncarcă pancreasul.

Rep: Ce părere aveți despre diete? Ș.H.: Sunt o mie și una de tipuri de diete, de multe ori nu sunt făcute pe criteriile științifice, din punct de vedere al valorii nutritive, cantități și tipuri. În unele diete se spunea să fie scoși carbohidrații, mers numai pe carne. Nu poți să scoți carbohidrații total pentru că și ei au rol. Cine a ținut diete a observat, din propria experiență, că după ce au lăsat-o, din nou au luat în greutate. E un fel de yo-yo efect. Acolo trebuie mers pe criterii absolut științifice și mergi pe ce e sănătos, nu exagerezi, cum spuneam mai devreme. Dacă metabolismul meu nu lucrează bine, degeaba țin eu dietă, pentru că celula nu prelucrează, nu utilizează și nici nu arde excesul de lipide, de exemplu. Nu pot nici să nu mănânc nimic. Mașina biologică observă că nu mai are hrană și atunci începe să ia din proteine, se topesc mușchii, ajungi piele și os.

Rep.: De câte ori pe zi este recomandat să mâncăm? Ș.H.: Eu, de exemplu, am utilizat la un moment dat - mai mult pentru încetinirea îmbătrânirii, dacă pot să o numesc așa - restricția calorică, cu o fereastră de 18 ore între două mese. De exemplu ultima masă să fie la ora 18, cu vegetale, proteine, fructe și următoarea, la 12. Pe aceasta o practic eu, dar tinerilor mai greu le poți cere asta. Sunt obișnuiți ca micul dejun să fie mare, dar nu este așa, aici trebuie să fie în funcție de cum cere fiecare organism. Să ne ascultăm corpul. Trebuie să lași peste noapte “mașina” să se refacă, dacă îi dau mereu treabă cu hrană o obosesc, nu e bine. Are un rol restricția calorică, unul pozitiv. Este greu să le spui oamenilor să mănânce mai puțin.

Rep.: În curând intrăm în postul Crăciunului. Care este părerea dumneavoastră , cum trebuie ținut postul? Ș.H.: Postul, din cele mai vechi timpuri, avea și o rațiune medicală. Oamenii îl considerau ca fiind doar ceva religios, dar avea baze reale, fiziologice. Noi mâncăm carne în neștire tot timpul anului, nu e bine, spun eu. Postul poate avea un mare beneficiu pentru sănătate. Așa trebuie să ne hrănim, după cum ne-au învățat strămoșii noștri, nu ne trebuie prea mult.

Rep.: Este nutriția primul pas spre sănătate? Ș.H.: Sigur că da, nutriția, stilul de viață, exercițiile fizice și controlul stresului, acestea sunt condițiile foarte importante pentru a avea o viață sănătoasă. Din ce se studiază în lumea largă se merge pe ideea asta, să creăm diete și metode de alimentare care să fie cât mai conforme cu ceea ce mașina biologică vrea, corpul nostru, să îi fie bine. Trebuie să lăsăm partea de plăcere și să ne gândim la cea de utilitate.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus