Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Despre „Inimi cicatrizate” cu Radu Jude la Librăria Humanitas

Despre „Inimi cicatrizate” cu Radu Jude la Librăria Humanitas

Radu Jude, regizorul filmului „Inimi cicatrizate”, îi provoacă pe sibieni la o discuție despre opera lui Max Blecher și adaptarea cinematografică a acesteia, duminică, 20 noiembrie, de la ora 18, la Librăria Humanitas, alături de Radu Vancu. Două ore mai târziu, la Teatrul Gong va avea loc gala de proiecție a filmului românesc regizat de acesta.

Editura Humanitas a publicat o ediție specială a romanului „Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

În M. Blecher suferința autentică întâlnește curajul de a experimenta al avangardei literare, cu un stil uneori greu de clasat pentru critică, aflat la granița sensibilă între autobiografie și reverie. Un bolnav care nu se martirizează, singurul autor care a jucat, așa cum singur o spune, „până la ultimele jetoane”, Blecher a devenit subiect de reflecție în jurnalele altor scriitori ai generației lui.

Atu-ul lui literar este chiar felul în care își privește propria viață. „Faţă de colegii de generaţie, atât de vitali, trăind atât de intens şi meditând de departe, chiar dacă obsesiv, la străina moarte, Blecher este prizonierul unei lumi pe dos: pentru el moartea e intensă, familiară, apropiată și viaţa e străină. Blecher nu se complace în suferință. Întreaga lui viaţă este o contrazicere a ideii că boala umilește“, spune, Ioana Pârvulescu.

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a câștigat Premiul Special al Juriului dar și Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Mai multe informații despre gala de proiecție ce va avea loc la Teatrul Gong din Sibiu, Turnul Sfatului a scris aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus