Vineri, 8 noiembrie2016 s-a desfășurat evenimentul de închidere oficială a proiectului ,,Gastronomia tradițională locală- valori reinterpretate prin tineri, pentru noi toți", proiect cultural finanțat pe Agenda Culturală a Municipiului Sibiu aferentă anului 2016 și implementat de Universitatea”Lucian Blaga” din Sibiu prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului și concretizat în conferință și târg studențesc de produse tradiționale și inovative.
Conferința cu tema „Principii și valori pentru viitorul gastronomiei culturale” a furnizat o Foaie de parcurs privind riscurile și oportunitățile în gastronomia sibiană, reunind în discuții studenți,profesori,comunități locale rurale,specialiști în domeniu și nu în ultimul rând reprezentanții autorităților locale.În cadrul panelului de discuții alături de personalități marcante :Rectorul Universității Lucian Blaga-prof. Dr. Ing . Ioan Bondrea ;Decanul Facultății de Științe Agricole,Industrie Alimentară și Protecția Mediului-Prof. Dr. Ing. Camelia Sava; coordonatorul proiectului Conf. Dr. Biolog-Mihaela Antofie, și-au susținut punctul de vedere domnul Cristian Cismaru- reprezentant Asociația My Transylvania și domnul Ovidiu Calboreanu-reprezentant Direcția pentru Cultură,atacând riscurile și amenințările în gastronomia sibiană.
În cadrul concursului “Construim împreună”,parte integrantă a proiectului s-au prezentat 23 echipe ,însumând 74 de studenți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu .Aceștia au fost coordonați de către 17 cadre didactice care i-au susținut pe parcursul proiectului,de la culegerea rețetelor originale până la obținerea produselor inovative,iar cele mai reprezentative produse au fost înscrise în concurs,în număr de 55 .Produsele au fost însoțite de 79 postere tematice,din cele 5 zone etno-geografice ale judeţului Sibiu: Valea Secaşelor, Ţara Oltului, Valea Hârtibaciului, Mărginimea Sibiului şi Valea Târnavelor care au configurat spațiul expozițional ,completat armonios cu cadrele pentru proiecția de film . Filmul de scurt metraj produs de studenți a surprins esența gastronomiei locale multiculturale,pornind de la peisajul natural sălbatic,traversând peisajul rural și poposind în cel citadin.Rezultatul este surprinzător și în continuă reinventare. .”Reinterpretarea valorilor tradiționale are nevoie de o structură extrem de bine armată,bazată pe cunoașterea profundă a realităților istorice ale alimentației tradiționale”,afirmă domnul Calboreanu.S-au analizat aspecte legate de identitatea noastră regională;s-au ridicat întrebări complexe vis-a-vis de reinterpretare,inovare,globalizare în gastronomie.S-au trasat obiective puternice precum redefinirea identității regionale.
Prezentarea atentă,cu elemente de originalitate a produselor tradiționale, cu miresmele lor din gospodăria bunicii ne-au condus lin cu gândul la leaganul copilăriei,având credința și speranța că tradițiile vor dăinui în sufletul ,în mintea și pe masa noastră.
Am avut privilegiul să participăm la un eveniment caracterizat prin savoare,implicare,profesionalism și rafinament, însoțit de cântec și joc, cu studenți și bunici,orășeni și păstrători de tradiții,porturi populare originale-un tablou complet ce elogiază gastronomia,tradiția și cultura județului Sibiu.
Contact :
Expert în comunicare
Sef lucr.dr.ing. Anca Tulbure, tel.: 0741246502, E-mail: [email protected]
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Hartibaciului , Cristian Cismaru , marginimea sibiului , Industrie Alimentară , Lucian Blaga , Agenda Culturală , Ştiinţe Agricole , Țara Oltului , Valea Secașelor , Universităţii Lucian Blaga , Ioan Bondrea , Anca Tulbure , Protecţia Mediului Sibiu , Valea Târnavelor , Municipiului Sibiu , Decanul Facultății , Camelia Sava , Mihaela Antofie , Ovidiu Calboreanu , Asociația My Transylvania
Vizualizari: 1676
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Cosmin
Acum 4 ore
Pastor marginas
Acum 4 ore
Pastor marginas
Acum 4 ore
BumBum
Acum 5 ore
Mioara