Pe sfârșit de an Guvernul a venit cu o serie de măsuri menite să sprijine financiar oamenii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Cât de utile sunt aceste măsuri pentru sibieni, dar și cât de acută este nevoia de forță de muncă în județul Sibiu, am stat de vorbă cu directorul AJOFM Sibiu, Mircea Crețu.
Reporter: Am observat că în ultimele luni Sibiul a urcat pe locul doi pe țară la numărul de locuri de muncă vacante, înaintea unor județe mult mai dezvoltate economic, precum Ilfov, Timiș sau Cluj. Cum de s-a ajuns în situația aceasta?
Mircea Crețu: Eu nu pot să vă spun care este situația exactă în alte județe, eu pot doar să vă spun care este situația în județul nostru. Un aspect care ar fi putut duce la această creștere a numărului de locuri de muncă vacante înregistrate la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă ține de faptul că nu toți angajatorii respectă acea prevedere legală de a transmite locurile de muncă vacante la Agenție. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Noi am făcut, să-i zic așa, un lobby prin intermediul colegilor noștri care se ocupă de măsurile active și ei s-au deplasat la angajatori, unde le-au dus la cunoștință prevederile legale. Deși toți ar trebui să cunoască acest aspect. Pe de altă parte, cred că în Sibiu avem o dezvoltare constantă, adică tot timpul a existat cerere pe piață, poate în aceste ultime luni chiar mai mare decât îl alte perioade. Mă refer aici atât la societățile cu stagii mai vechi în oraș pentru că vorbim aici în special de municipiul Sibiu, trebuie să spunem acest lucru. În paralel iată că sunt și societăți noi care vin și fac angajări. De asemenea, cunoaștem foarte bine că în municipiul Sibiu forța de muncă, așa cum a explicat de multe ori colegul nostru Francisc Torok de la ITM, este în mișcare aproape tot timpul. Anul trecut aproape jumătate din forța de muncă a Sibiului și-a schimbat job-ul. Acest aspect poate se datorează și faptului că sunt multe societăți care activează în domeniul automotive și atunci se mută de la o societate la alta primind un salariu probabil puțin mai mare. Acestea ar fi motivele, zic eu, care au dus la creșterea totală a numărului de locuri de muncă vacante.
Rep.: Din punct de vedere al angajatului, situația nu poate fi decât îmbucurătoare.
M. C.: Pe de o parte ne bucurăm că se întâmplă acest lucru, dezvoltarea unui județ și a unei localități înseamnă locuri de muncă mai multe, mai diverse, și dacă se poate, mai bine plătite.
Rep.: Cât de mare este nevoia Sibiului de niște măsuri pe piața munci care să atragă forță de muncă proaspătă în oraș, cum sunt cele propuse de Guvern
M. C.: Eu sunt de părere că în special județul Sibiu și cu atât mai mult municipiul Sibiu vor putea să beneficieze de aceste măsuri aprobate de Guvernul României. Cred că persoane din zonele marginalizate sociale, cuprinse în Planul Național de Mobilitate – cum se numește el, ar avea multe beneficii. Acest plan este în curs de aprobare, la ca și normele de aplicare a Ordonanței de Urgență 60 despre care vorbim (la momentul realizării interviului n. r.). Ordonanța intră în vigoare după 3 decembrie, deci atunci când lumea se întoarce zilele libere de 1 decembrie.
Rep.: Despre un astfel de set de măsuri se vorbește de câteva luni. În perioada aceasta vă caută lumea la sediul AJOFM, se interesează oamenii de cum pot beneficia de măsuri?
M. C.: Da, avem angajatori care ne-au căutat și care s-au interesat. Din punctul lor de vedere interesant este că subvențiile vor crește și angajatorii așteaptă aceste măsuri pentru a putea beneficia de ele.
Rep.: Deci nu este doar o măsură pe hârtie, chiar sunt utile în piață?
M. C.: Nu, nu, lumea le aștepta de ceva vreme pentru că sunt utile. Toți directorii executivi ai Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă am avut o întâlnire, la sfârșitul lunii septembrie, împreună cu ministrul muncii, domnul Pâslaru, și cu președintele Agenției Naționale, domnul Miclău, și atunci s-au discutat ultimele retușuri ale ordonanței, iar după vreo zece zile cred, s-au și aprobat. Eu spun că lucrurile se mișcă.
Rep.: Dați-mi câteva exemple concrete de astfel de măsuri care vor fi utile în Sibiu.
M. C.: Vă pot spune trei astfel de măsuri dedicate șomerilor, spre exemplu. Vom avea o primă de activare care se referă la acei șomeri neindemnizați care se încadrează în muncă pentru o perioadă mai lungă de trei luni și care primesc o subvenție de 500 de lei. Apoi este prima de încadrare care cuprinde acei șomeri care se încadrează la o distanță mai mare de 15 kilometri de domiciliu sau reședință și care pot beneficia pe o perioadă de 12 luni, zilnic, de o subvenție egală cu 50 de bani pe kilometri , fără a depăși 55 de lei pe zi. Asta ar însemna că dacă lucrează la peste 50 de kilometri de domiciliu vor putea primi 50 de lei pe zi. Prin această măsură eu cred că le-ar putea asigura chiar și transportul cu mașina personală.
Rep.: Aici eu mă gândesc la oamenii din zona Mediașului care ar putea lucra în Zona Industrială Vest.
M. C.: Da, dar cu o condiție. Să facă parte din acele zone defavorizate.
Rep.: Satele din nordul județului.
M. C.: Da, eu pot să vă spun că sunt mai multe localități din județul Sibiu cuprinse în Hotărârea de Guvern. Și ca să termin cu măsurile, cea de-a treia este prima de instalare pentru acele persoane care își schimbă domiciliul din niște zone defavorizate sau se mută în zone defavorizate, ca urmare a încadrării în muncă. Aici suma ar fi de 12.500 de lei, ceea ce este o sumă destul de mare, ar fi salariul minim net pe un an de zile.
Rep.: Aici am putea vedea beneficiari din județele învecinate, poate Vâlcea?
M. C.: Da, este posibil, dar nu numai. Vor fi localități defavorizate în Planul Național de Mobilitate și în județul Sibiu, cum am amintit.
Rep.: Deci am putea vedea anul viitor o mișcare a forței de muncă spre Sibiu? Sau o nouă mișcare spre Sibiu, căci s-a mai întâmplat.
M. C.: Da, am putea vedea o astfel de mișcare și eu sper că spre Sibiu.
Rep.: Spuneați la Colegiul Prefectural că Sibiul are în continuare forță de muncă existentă, dar care nu este calificată în ceea ce se cere pe piață. Ce se face aici?
M. C.: Da, ideea a fost întărită și de domnul ministru la întâlnirea de care v-am spus. Forță de muncă încă există în România dar nu este de calitate, adică nu deține acele calificări necesare pieței. Eu sper ca în viitorul apropiat chiar să se ia măsuri legislative și în acest sens, ca toate persoanele cuprinse între o anumită vârstă și care încă pot să învețe să fie duse la școală, pentru a avea acel nivel de pregătire încât să poată obține o calificare. Mulți sunt nepregătiți, aceasta este realitatea, avem chiar și tineri care nu știu să scrie și să citească. Mă refer aici la cele peste 5000 de persoane pe care le avem înregistrate la venitul minim garantat.
Rep.: Dar pe o parte dintre ei, cel puțin, trebuie să-i cunoașteți, mai intrați în contact cu ei când vin la AFOFM. Cât de deschiși ar fi ei? Chiar vor să muncească?
M. C.: Unii sunt deschiși, unii și-ar dori să învețe și să aibă un loc de muncă bun. Alții e clar că nu vor. Aș putea să vă dau un exemplu. Într-o comună de lângă Agnita colegul nostru le tot oferea locuri de muncă și toți se plângeau că nu știu să scrie, nu știu să citească, nu pot merge… până ce au fost angajați câțiva din această comună la o societate din Mediaș. După vreo lună de zile, când au început să câștige bani, s-au întors și i-au mulțumit colegului. Ba mai mult, au zis că vai ce rău le pare că nu s-au angajat mai repede.
Rep.: Un exemplu pentru comunitatea din care fac parte.
M. C.: Da, așa cred eu că se poate face integrarea persoanelor de etnie romă, sau a celor din zone defavorizate ale României, doar prin încadrarea în muncă și oferirea unui job stabil. Apoi le se deschide un orizont nou. Încep să se gândească și cum își pot crește copiii, nu o să mai facă zece, ci câți pot îngriji în condiții decente. Crește gradul de educație.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: rata șomajului , Ocuparea Forţei , Francisc Torok , locuri de muncă , Guvernul României , Colegiul Prefectural , Agenției Naționale , Zona Industrială Vest , Planul Naţional , Pentru Sibiu , nordul judetului , Mircea Crețu
Vizualizari: 3413
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Sibian