Marţi,
19.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

”Blestemul” siguranțelor: canalizare deversată direct în râu, deși există stație de epurare | Video

”Blestemul” siguranțelor: canalizare deversată direct în râu, deși există stație de epurare | Video

Apa reziduală din canalizarea satului Sebeșul de Jos ajunge în apele curgătoare ale județului Sibiu din cauză că pompele care ar trebui să ”împingă” apa murdară la stația de epurare nu au curent. Și nu au curent deoarece siguranțele tabloului electric sunt ”coborâte”.

Situația de la Sebeșul de Jos (comuna Turnu Roșu) este dificil de înțeles: o parte din canalizarea acestui sat este deversată la marginea satului, direct în râul Sebeș, apă care se varsă, la rându-i, direct în Olt, doi kilometri mai jos. Asta în condițiile în care, de fapt, canalizarea din este conectată – prin intermediul unei stații de pompare – la stația de epurare a apelor uzate din Turnu Roșu. Doar că – din cauza siguranțelor coborâte și, prin urmare, a lipsei de energie electrică – stația de pompare nu mai împinge apa peste deal, către Turnu Roșu. Iar prin intermediul unei sistem ”românesc”, apa murdară din sat ocolește stația de pompare și ajunge direct în râul Sebeș. Vorbim de o rețea de canalizare care a costat, cu tot cu stația de pompare, mai bine de 1,3 milioane de lei, fiind executată din fonduri guvernamentale.

Stație funcțională doar la controale

Situația – spun localnici ai satului – durează de mult timp, în timp ce oficialitățile susțin că, de fapt, canalizarea ajunge direct în apele curgătoare doar când sunt probleme la instalația electrică. Poziția oficialităților este contrazisă de localnici, care spun că de câte ori au făcut sesizări, organele de control nu au avut ce să constate: înaintea controalelor, siguranțele tabloului electric sunt ridicate și stația de pompare funcționează normal. Potrivit proiectului canalizării din Sebeșul de Jos, nu toată canalizarea din sat ar ajunge la stația de epurare prin intermediul acestei stații de pompare, ci doar o treime.

Primarul: nu eu mă ocup de apă

Rețeaua de apă și canalizare a comunei Turnu Roșu este administrată de o societate aflată în subordinea Consiliului local Sibiu. Primarul Stelian Istrate spune că, din ce știe el, stația de pompare ar funcționa. Și că, oricum, responsabili sunt cei de la societatea de apă care, astăzi, nu are administrator. Dar va avea de mâine. ”Eu știu că merge. Dar nu mă ocup eu de apă. Avem societate de apă-canal, care are angajați și un administrator. Numai că vechiul administrator a demisionat, a plecat, iar acum noi am organizat un concurs și am angajat un nou administrator. De mâine o să înceapă lucrul, el vă poate răspunde la aceste întrebări. Eu știu că merge acea stație de pompare, acum că mai zic unii…”, răspunde primarul Istrate pentru Turnul Sfatului.

Angajații societății Apă Canal Turnu Roșu SRL spun că ”se mai întâmplă” să nu funcționeze stația de pompare de la Sebeșul de Jos, iar apa să ajungă, astfel, direct în râu. ”S-ar putea să fi fost vreo defecțiune la instalația de curent, mai cad siguranțele. Dar merg băieții de la noi și rezolvă problema, le ridică. Se mai întâmplă, mai ales că sunt defecțiuni, sunt fluctuații de curent, și la noi la Turnu Roșu mai cad siguranțele. Dar se întâmplă doar când și când”. În replică, sătenii din Sebeșul de Jos arată că mizeria care ar trebui să ajungă în stația de epurare a apelor uzate este lăsată să curgă direct în Sebeș cu săptămânile.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

o cititoare

Acum 4 ani

La o asemenea magarie ar trebui sa se sesizeze si AJVPS.
Raspunde

cineva

Acum 4 ani

Aceiasi situatie este si in Gura Raului unde statia de epurare este dezafectata de un an si apele murdare curg direct in Cibin.
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Aceasi situatie in Poplaca. Toata canalizarea ajunge in-un parau care se varsa in Cibin. Ingrozitor
Raspunde

XXX

Acum 4 ani

Stelica, nu stie nimic, numai cand trebuie sa ciupesasca ceva, atunci stie ... La ce mizerii exista in primaria lui Stelica, acesta problema cu canalizarea este ceva parfum ...
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 4 ani

Si la Cristian este la fel-strazile unde nu sunt canalizare (si sunt cateva) apele manajere sunt varsate in rau!
Raspunde

AGENTIA DE MEDIU Sibiu

Acum 4 ani

Este posibil ca dintr -o data si prin intermediul Turnul Sfatului ,sa descoperim ca in majoritatea localitatilor din Romania situatia este la fel. Probabil lucrarile si sumele contractuale pt canalizarea si epurarea apelor uzate au creeat beneficii edililor locali pe termen scurt ,iar acum unele nu functioneaza ,iar altele au costuri foarte mari de functionare si intretinere. Putin probabil ca Agentiile de Protectia Mediului , Garda de Mediu si Apele Romane sa nu cunoasca aceste aspecte . Evident probabil acestea aproba tacit (poate si cu amenzi minime) aceste incaicari grave ale legilor Romaniei.
Raspunde

m

Acum 4 ani

Taranul roman, spaima mediului inconjurator
Raspunde

camarad

Acum 4 ani

Societatea din Turnu Rosu nu poate fi in subordinea CL Sibiu ! Poate a CL Turnu Rosu. In rest, nu constat decat ca oamenii nu-si dezic vechiul nume al asezarii, Porcesti !
Raspunde

PROTECTIA MEDIULUI

Acum 4 ani

Cisnadioara deverseaza in paraul din localitate, NU EXISTA CANAL!!!!!!! SUNT 500-600 DE FAMILII CARE LOCUIESC IN SAT +200-300 DE FAMILII IN ZONA NOUA A CISNADIOAREI!!!!!! PROTECTIA MEDIULUI CE FACE???????? PRIMARUL CISNADIEI; AVEM CEL MAI AMRE BRAD DIN TARA, CELE MAI MULTE LUMINITE!!!!!!!! IMPOZITELE SUNT MAI MARI CA IN SIBIU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

fara raspuns de 15 ani

Acum 4 ani

De Cisnadioara stiati ca nu are apa si canal????sau aflati tot din Tirnul Sfatului? De ce primesc casele noi avize, cand se stie ca nu exista APA SI CANAL??????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus