Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Gravuri ale celui mai mare grafician din Epoca Luminii, la Brukenthal

Gravuri ale celui mai mare grafician din Epoca Luminii, la Brukenthal

Gravuri din colecția Muzeului Național din Gdańsk vor putea fi admirate în cadrul expoziției Daniel Chodowiecki, maestru al ilustrației sec. al XVIII-lea, de la Casa Albastră, între 5 decembrie și 1 martie 2017, a cărei deschidere oficială va avea loc vineri, 9 decembrie, de la ora 13.

Daniel Chodowiecki a fost unul dintre cei mai mari graficieni ai Epocii Luminilor și s-a născut la Gdańsk. Întreaga sa activitate de creație și-a desfășurat-o la Berlin, unde s-a format ca artist autodidact, ceea ce ulterior nu l-a împiedicat să dobândească și o recunoaștere academică. Deși a lucrat și miniatură, emailuri și pictură în ulei, renumele și l-a câștigat ca grafician, în special prin lucrările în acvaforte și în tehnica mai nouă a acvatintei.

Grafica sa se remarcă printr-o mare precizie a desenului și prin finețea efectelor, dar și prin profunzimea cu care, grație erudiției sale, a abordat unele subiecte ale ilustrației de carte, fie că este vorba de literatură, ori de lucrări științifice și pedagogice. Alături de ilustrația de carte, selecția prezentată în expoziție cuprinde și un număr de lucrări din anul 1758, executate după natură, spontan, direct pe firnisul plăcii.

Sursa foto

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus