Marţi,
02.06.2020
Parțial Noros
Acum
12°C

Bătălia pentru o locuință socială: ”Legea îmi dă avantaje”

12 Decembrie 2016 00:52

Bătălia pentru o locuință socială: ”Legea îmi dă avantaje”

Pentru cele 422 de locuințe sociale pe care Primăria Sibiu le administrează, în ultimii cinci au fost depuse 465 de cereri. Prin urmare, diferența între cerere și ofertă lasă loc de povești cu lacrimi și nemulțumiri.

Printre cei care au depus cerere de repartizare a unei locuințe sociale este și Cătălina, originară din Cisnădie, bolnavă de epilepsie de la vârsta de șase luni. Cătălina Iuliana Matei Telegariu are 34 de ani și toată viața a fost nevoită să se mute dintr-o chirie în alta. După spusele ei a stat și la azil, într-o baracă, iar când era însărcinată a stat chiar și în câmp. În 2015 a depus un dosar pentru primirea unei locuințe sociale și a mers de mai multe ori în audiență, fiind disperată că poate rămâne în stradă și nu are unde să meargă.

”Noi nu mai putem”

“Am stat și pe străzi, și la adăpostul de noapte din Turnișor, care acum aparține de Primăria Sibiu, am stat într-o baracă, nu i-a păsat primăriei unde stau. De când s-a născut fetița mea am tot stat în chirii, ne-am mutat, am fost mințiți, am băgat curentul, după care am fost dați afară. Noi nu mai putem să stăm așa, mi-am făcut dosarul pentru locuință socială în 2015, am fost de nenumărate ori în audiență, am spus că noi nu mai putem sta în condiții inumane, cu un copil mic, sunt și bolnavă de epilepsie. Întrebarea din partea primăriei a fost că de ce nu mă primesc socrii sau părinții mei. Părinții mei nu au cum să ne primească și nici socrii. Eu ca persoană cu dizabilitate nu am cum să mă angajez, legea îmi dă anumite avantaje, dar nu îmi scade din chirie”, spune femeia.

catalina-iuliana-matei-telegariu-caz-locuinta-sociala-1 Tânăra spune că nu se poate angaja din cauza problemelor de sănătate și că de multe ori a preferat să nu își cumpere pastilele ca să aibă ce mânca. Momentan stă într-o cameră din Turnișor, împreună cu soțul și fetița lor, unde plătesc o chirie de 400 de lei. Locuință din care ar putea fi, după spusele ei, oricând dată afară. Și nici condițiile în care locuiește nu sunt foarte bune. “Am ajutor social de handicap tehnic de 270 de lei, plus bugetul complementar pentru creșterea copilului până la vârsta de 7 ani, plus alocația copilului. Eu aduc cu toate astea 913 lei în casă, plus salariul soțului meu. Nu vrea să mi se dea locuință socială pe motiv că nu au. Dosarul ba era complet, ba nu era, nici ei nu știau ce acte trebuia să mai aduc. Am mers și la viceprimarul Răzvan Pop și mi-a zis că se vor renova anumite locuințe și că se vor face în jumătate de an. Dar dacă pe mine mă dă proprietarul afară cu copilul, unde mă duc? Eu nu mi-am cumpărat de trei luni pastilele pentru că am preferat să îmi iau pâine, prefer să fac mai multe crize, nu pot să iau medicamentele pe stomacul gol”, mai spune femeia.

Fără estimări

Potrivit răspunsului transmis de Primăria Sibiu în urma solicitării ziarului Turnul Sfatului, Cătălina Telegariu a fost inclusă pe lista de priorități, dar nu se poate face o estimare când va primi locuința dorită. “Doamna Telegariu Matei Iuliana Cătălina a fost inclusă pe lista de priorități prin HCL 383/2016 la poziția 28. Nu se poate face o estimare deoarece repartizarea de locuințe din fondul locativ al municipiului Sibiu depinde de vacantarea unor astfel de locuințe. Repartizarea locuințelor se va face în ordinea înscrierii pe lista de priorități”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu. La începutul anului 2016, primarul Astrid Fodor a anunțat că bugetul pe anul în curs va include și fondurile necesare construirii a două blocuri de locuințe sociale în cartierul Reșița. În prezent, este în curs de stabilire tema de proiectare pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Comentarii

3 comentarii

Muller

Acum 2 ani

Am intrat in Eu si totusi lipsa locuintelor sociale este o problema in Romania iar construirea foarte lenta deci in concluzie si la urma urmei servicile sociale sunt egale cu null la noi
Raspunde

Feisan Cristina

Acum 3 ani

De aproape 16 ani am dosar si abia acum am ajuns pe lista de prioritati nu mai dati vina pe probl de sanatate ca alea sunt vechi si nici pe autoritati sunt convinsa ca daca aveau ne repartizau pana acum si eu am doua fete si in chirie stau si am stat si ele sunt orfane de tata mai dati vina pe ei
Raspunde

Bacila constantin-adrian

Acum 3 ani

Si eu am băgat dosarul ptr locuință socială și eu stau dintr-o chirie in alta plătesc 750lei pe luna am si eu probleme cu un copil este bolnav de o boală pe care se poate agrava dacă nu îl tratez
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus