Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-2°C

Presa internațională: PSD se întoarce la putere la un an după ce a fost îndepărtat de la guvernare prin proteste anticorupţie

Presa internațională: PSD se întoarce la putere la un an după ce a fost îndepărtat de la guvernare prin proteste anticorupţie

Partidul Social-Democrat (PSD) se întoarce la putere, deşi nu are un candidat clar pentru postul de premier, în urma alegerilor parlamentare de duminică, la un an după ce a fost îndepărtat de la guvernare prin proteste de stradă împotriva corupţiei, după incendiul de la Clubul Colectiv, scrie presa internaţională.

Presa internaţională notează de asemenea intrarea Uniunii Salvaţi România (USR) în Parlament, transmite news.ro.

PSD şi Partidului Naţional Liberal (PNL), clasat al doilea, au făcut promisiuni populiste într-una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană (UE), în care o persoană din patru trăieşte în sărăcie, scrie BBC.

Rezultatul alegerilor sugerează că furia populară faţă de corupţia extinsă din această ţară cu 19 milioane de locuitori a făcut loc unei dorinţe de creştere a veniturilor medii, comentează Financial Times.

Euronews notează, de asemenea, că demonstraţiile împotriva corupţiei au "dispărut" după ce PSD a fost înlăturat anul trecut de la putere în urma tragediei de la Colectiv.

"Incertitudinea politică" poate continua la Bucureşti în contextul în care PSD nu are un candidat clar pentru postul de premier, scrie Deutesche Welle.

În pofida scorului puternic obţinut de PSD, îngrijorările cu privire la corupţie au creat "incertitudine" cu privire la cine va conduce viitorul Guvern, comentează New York Times.

Unii analişti îl văd pe Vasile Dâncu, un vicepremier în exerciţiu, drept cea mai bună alegere a PSD, scrie NYT, care citează Smartlink Communications.

Spre deosebire de alte alegeri din 2016, poziţia României în UE nu a fost un subiect important de campanie, mai notează ziarul american.

Liderul USR Nicuşor Dan a salutat rezultatul alegerilor drept "o victorie pentru democraţia românească”, însă corupţia reprezintă o îngrijorare pentru alegători, în contextul în care viitorul premier poate fi liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare pentru fraudă electorală, care respinge acuzaţiile, însă condamnarea îl împiedică să deţină funcţia, scrie BBC.

Predecesorul său, Victor Ponta, este vizat de o anchetă de corupţie, acuzaţii pe care le neagă.

Premierul în exerciţiu Dacian Ciloş, un independent, se află la putere din noiembrie 2015, după demisia lui Ponta.

Mulţi români au considerat incendiul de la clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu 64 de morţi, drept un punct de cotitură, notează postul britanic.

Această tragedie a condus la o intensificare a campaniei împotriva corupţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anchetat miniştri, magnaţi din presă, judecători şi personalităţi, argumentează BBCl, care adaugă că românii susţin campania împotriva corupţiei drept o prioritate a viitorului Guvern.

Preşedintele are dreptul să nominalizeze un candidat în cazul în care nu se formează o majoritate clară, scrie site-ul bulgar Novinite.com.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

xxx

Acum 5 ani

acuma iarasi plecam de unde ami fost acum 4-ani cu dumnezeu inainte.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

Aa doar repetitia e mama invataturii! Ne tot invartim in cerc-ul predominat de PSD. Nu vedem cacatul in care traim, ba chiar ne place! Inteleg ca gresesti 1 data, de 2 ori dar daca de 27 de ani esti tot in rahat si iti place atunci ai o problema! Daca studiem istoria o sa vedem ca poprul ROmana nu a fost niciodaat in stare sa se conduca singuri! Ba mai mult majoritatea mintiile luminate ale Romaniei s-au realizat in afara tarii. Mno in caest caz sa nu ne mai miram de ce au plecat atatea milioane de ROmani si de ce pleaca 90 % din tinerii capabili din Romania!
Raspunde

Gruia

Acum 5 ani

Cu cine ai fi votat? Hillary sau Trump?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus