Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
10°C

PSD distruge dreapta | Video și foto

PSD distruge dreapta | Video și foto

Conform datelor prezentate duminică seară, în urma sondajelor de tip exit-poll, PSD a obținut peste 45%, mai mult decât PNL și USR la un loc. La Sibiu, momentul anunțării sondajelor de opinie de după închiderea urnelor s-a trăit diferit, în funcție de tabără. PSD-iștii au aplaudat și s-au fotografiat în grup, USR-iștii au fost puțin șocați, în timp ce liberalii au amuțit.

În urma rezultatelor exit-poll-ului IRES prezentat de Digi 24 în baza datelor de la ora 20.00, PSD a obținut 45,8% din voturi, PNL -20,8 %, iar USR -9,2 % la Camera Deputaților, în timp ce la Senat scorurile sunt PSD -45,3%, PNL -20,7% şi USR -9,3. PSD a obținut 45% din voturi, PNL - 21%, iar USR - 8% , potrivit rezultatelor exit poll-ului CURS-Avangarde, făcut la comanda PS News şi prezentat de Antena 3. Au mai trecut pragul electoral, potrivit exit poll-ului, ALDE-6%, UDMR-6% şi PMP-6%. La Camera Deputaților, UDMR a obținut 6,7%, iar ALDE 6,4%, în timp ce PMP are 4,6%, iar PRU 2,5%. La Senat, ALDE are 6,4%, iar PMP 4,7% din voturi, conform IRES.

Bucurie sobră la PSD

Cu 20 de minute înainte de ora, 21, ora încheierii votului și prezentării primelor date exit-poll, la PSD era mai liniște decât într-o farmacie la o săptămână după ce s-a dat pensia. Televizorul e pus pe Antena 3, vorbește Tăriceanu. ”Sistemul, simpaticul sistem care conduce România”, acuză liderul ALDE, vorbind despre varianta în care partidul pe care îl conduce nu va intra în viitorul parlament. Sunt câțiva membri strânși, nici un lider. Președintele interimar, Ovidiu Sitterli, a ajuns mai târziu și s-a oprit la discuții cu Ioan Banciu, fostul viceprimar al Sibiului și vicepreședinte al Consiliului Județean, alături de Ioan Boța. Primește de la cineva un telefon, a primit probabil un mesaj. Se uită, zâmbește și le spune celorlalți la ureche. Mai sunt cinci minute. Apar și o parte din candidați. Dacă Horațiu Marin era deja în sediu, mai apar Florin Orlățan și Manuela Catrina. Despre Viorel Arcaș se zvonește că e în drum spre Sibiu, venind dinspre Mediaș.

psd-dupa-alegeri-parlamentare-6

La Antena 3, Mihai Gâdea și Mircea Badea le spune oamenilor că acest exit-poll este realizat după datele strânse la ora 19. Ultimele trei ore rămase până la închiderea urnelor nu au fost încă prelucrate. ”Peste două ore vom afla cifrele exacte ale exit-poll-urilor”, anunță Mihai Gâdea. Cineva din sală nu pricepe și e lăsat așa. Mai sunt 30 de secunde. Oamenii se strâng tot mai tare în jurul televizorului. În momentul prezentării lor, se aud aplauze, oamenii se felicită. Dar pare totuși o bucurie reținută. Se mai așteaptă încă datele din Sibiu. Greul pentru filiala județeană de acum începe. Se numără voturile și cândva la ora 3-4 se va ști numărul de parlamentari PSD pe care-i va trimite Sibiul la București.

Vorbește președintele interimar, Ovidiu Sitterli. ”Dacă se vor confirma rezultatele prezentate de exit-poll-uri, sunt niște rezultate care ne obligă, pentru că așa cum am spus și azi când am votat, am votat pentru o Românie a tinerilor, în care toți își doresc să trăiască și sper ca programul de guvernare pe care noi l-am adus în fața opiniei publice în campania electorală să fie dus la bun sfârșit de către guvernul PSD. E un lucru foarte important pentru că cetățenii ne-au acordat acest vot având în vedere că programul de guvernare este viitorul contract social între noi și cetățeni. Sper ca acest contract social să-l ducem la bun sfârșit”, a spus Sitterli. Întrebat de rezultatele pe care le așteaptă de la Sibiu, Sitterli s-a întors la programul de guvernare. ”Electoratul sibian este un electorat matur și cred și trag speranța că citind programul de guvernare, vorbind cu ei pe stradă, vor semna și ei contractul de guvernare. Sper ca împreună să realizăm acest program de guvernare pentru că este un program pentru tineri și pentru alte clase profesionale și sociale și din punctul meu de vedere este bine articulat și răspunde la nevoile tuturor sibienilor”, a mai spus președintele interimar al PSD Sibiu.

Vizită neașteptată la PNL

Cu cinci minute înainte de ora 21, ora încheierii votului și prezentării primelor date exit-poll, la sediul PNL de pe Nicolae Bălcescu este agitație mare. Membrii partidului sunt prezenți în număr mare, toți discută între ei și așteaptă, agitați, primele rezultate.

PNL Cu un minut înainte de aflarea primelor date se mută canalele, până la urmă se decid și rămân pe Realitatea. Lumea se apropie din ce în ce mai mult de televizor, unii urmăresc liniștiți de pe scaune, alții din picioare. La ora 21 se lasă tăcerea în sediu PNL, rezultatele vin cu reacții de dezamăgire și mâini puse în cap. Lumea începe să iasă pe rând afară. Prima reacție a președintei PNL Sibiu, Raluca Turcan, este să spună că nu va da declarații decât la ora 22:30. Viceprimarul Răzvan Pop spune că speră ca măcar pe Sibiu rezultatele să fie mai bune pentru ei. Primele estimări pentru PNL au venit și cu reacții de leșin: “deschideți ușa că ni se face rău”, se aude din sală. Rezultatul e întâmpinat cu proteste, încă nu le vină să creadă și mută de pe un canal pe altul, poate se schimbă ceva. Declarațiile lui Traian Băsescu mai animă atmosfera din sediu și stârnesc râsete - “uite-l și pe acesta”.

Vizită PSD

Liberalii nu au scăpat fără incidente duminică seara. La puțin timp după ora 21:30 are loc o scenă mai puțin obișnuită. Social-democrații sibieni, cuprinși de euforie, au format un grup și au plecat spre sediul liberalilor, de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Singurul care a intrat în sediu a fost președintele pe municipiu al PSD Sibiu, Gheorghe Suditu. Acesta a rămas câteva secunde în ușă, fără să spună nimic. Însă a hotărât să intre și toată lumea se uita consternată. Gheorghe Suditu se simțea ca la el acasă. La un moment dat, a fost abordat de candidatul PNL, Raluca Turcan. “Ar trebui să vă cunosc?”, l-a întrebat aceasta, de pe scaunul de unde urmărea, la televizor, declarațiile de la centru. Gheorghe Suditu i-a spus Ralucăi Turcan: “Dacă vrei să dai mâna cu mine, ar trebui să te ridici”. Președintele PSD Sibiu a plecat, apoi, împreună cu grupul de social-democrați. Scena a durat mai puțin de 5 minute și i-a lăsat pe liberali consternați. Încet, încet încep să vină rezultatele pe fiecare secție din județ, dar greu. La ora 22: 15 liberalii nu au dat nicio declarație, s-a mai făcut o amânare: “pe la 23, 23:30 o să dăm o declarație”, spune Raluca Turcan.

USR Sibiu. ”Se pare că cealaltă opțiune a fost cea preferată de cetățeni”

Înainte cu câteva minute de ora 21:00, la sediul USR din Sibiu, resemnarea era cuvântul care descria cel mai bine atmosfera. „Sperăm doar să nu ia PSD-ul majoritatea”, își ziceau candidații în șoaptă unul altuia. Pe scaune, în fața televizorului, așteptau rezultatele, iar acestea nu au ezitat să apară. Chiar dacă la nivel național, după primele estimări, USR a obținut 9,2% din voturi, candidații de la Sibiu spun că și-au îndeplinit targetul din acest prim mandat.

usr-sediu-dupa-alegeri

După primele cifre, aceștia și-au dat telecomanda din mână în mână în speranța că alt post de televiziune va transmite altă informație. „Mie îmi place mai mult Realitatea”, a spus președinta USR de la Sibiu, Raluca Amariei, schimbând canalul.

Dan Barna, candidat la Camera Deputaților spune că USR și-a îndeplint targetul de 10% pe care și-l propusese, „ceea ce arată că partidul a fost realist de la început și până la final”, spune acesta. „Nu știu încă rezultatele județului Sibiu, sunt convins că sunt semnificativ mai mari, dar important pentru România este ponderea națională, acei 10%. Am văzut că și liberalii au făcut undeva la 20%. Se pare, în momentul de față, că cealaltă opțiune a fost cea preferată de cetățenii României. Poate cu o mobilizare mai bună a tinerilor și a populației active rezultatele ar fi fost diferite, dar asta este esența democrației, să respectăm opțiunea cetățenilor care-și exprimă o opțiune”, a declarat candidatul USR Dan Barna. Referitor procentul mic al prezenței cetățenilor la vot, Dan Barna e de părere că persoanele care nu au mers la vot, nu contează. „Cetățenii care de această dată nu au mers să voteze, ori cât ne place sau nu ne place, nu au contat și rezultatele pe care trebuie să ni le asumăm cu toții sunt cele pe care urnele ni le-au arătat”, adaugă acesta.

 

Foto sediul PSD Sibiu

psd-dupa-alegeri-parlamentare-9 psd-dupa-alegeri-parlamentare-8 psd-dupa-alegeri-parlamentare-7 psd-dupa-alegeri-parlamentare-6 psd-dupa-alegeri-parlamentare-5 psd-dupa-alegeri-parlamentare-4 psd-dupa-alegeri-parlamentare-3 psd-dupa-alegeri-parlamentare-2 psd-dupa-alegeri-parlamentare-1

 

Foto sediul PNL Sibiu

pnl-dupa-alegeri-parlamentare-8 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-7 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-6 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-5 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-4 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-3 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-2 pnl-dupa-alegeri-parlamentare-1

 

Foto sediul USR Sibiu

usr-sediu-dupa-alegeri usr-sediu-dupa-alegeri

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Nicolae Tarcea. Sibiu

Acum 6 ani

Rezultatul alegerilor era de asteptat. De regula partidul aflat de ceva timp la guvernare se erodeaza. Culmea PNL s-a erodat fara a fi la guvernare si ii prevad un viitor sumbru. Cat priveste comportamentul euforic a lui Puiu Suditu, personal il condamn. Unei femei nu trebuie sa i te adresezi astfel. Respectul fata de femei trebuie sa fie primordial indiferent de rivalitatea care exista sau a existat intre cele 2 partide care candva au fost aliate. In viitor sper ca si alegatorii sibieni sa urmeze exemplu celor din capitala si sa devina alegatori cu vederi de stanga.
Raspunde

cetateanu

Acum 6 ani

Doamne fereste !
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

PSD=PARTID TOXIC ! Liviu Dragnea te iubim CA CA Tine nu gasim !
Raspunde

@@@@

Acum 6 ani

Ciocu mic madam,ati furat-o ca la Plevna din vina voastra...hi hi hi:)))
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, mesajul motivațional actual este "Jos hidra PD-L-ista din conducerea locală a PNL-ului"....
Raspunde

Daniel M

Acum 6 ani

Nu inteleg de unde atata euforie la PSD Sibiu, in fond sunt organizatia locala care a pierdut cel mai rau din tara.
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Nu conteaza, o sa cada si Sibiu eventual. PSD-ul e cel mai tare !! Ahahaaha
Raspunde

pff

Acum 6 ani

aia de la psd se vede ca nu au nici cea mai mica urma de bun simt...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus