Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
4°C

Russell McGregor, dirijorul Johann Strauss Ensemble: ”Ești atât de bun pe cât de bun a fost ultimul tău concert”

Russell McGregor, dirijorul Johann Strauss Ensemble: ”Ești atât de bun pe cât de bun a fost ultimul tău concert”

Russell McGregor cântă muzică clasică, dar este mai carismatic și mai popular decât multe vedete pop. Anul acesta vine pentru a opta oară la Sibiu, concertul de Crăciun de la Sala Thalia fiind unul dintre cele mai așteptate de peste an, biletele epuizându-se în timp record, cu săptămâni bune înaintea evenimentului.

Rep.: E cel de-al optulea concert în Sibiu, deci sunteți practic acasă. Ce știați despre România acum vreun deceniu, când ați început să concertați în țara noastră? R. M.: Trebuie să recunosc faptul că știam foarte puține lucruri despre Sibiu înainte de a începe să concertez aici. Dar acum, după toți acești ani, pot să spun că am văzut o țară într-o continuă schimbare, ce se dezvoltă tot timpul într-un loc modern, divers și interesant al Europei. Și da, venind la Sibiu, chiar mă simt ca și cum m-aș întoarce acasă, am mulți prieteni aici.

Rep.: Biletele pentru concertul de la Sibiu s-au terminat de vreo două săptămâni, semn că oamenilor le-a fost dor de voi. Pe voi ce amintiri vă leagă de Sibiu? R. M.: Sunt foarte bucuros să aud asta pentru că am mult amintiri frumoase legate de Sibiu. Țin minte concertul cu patinatorii pe gheață din cortul din 2007, când Sibiul era Capitală Culturală Europeană, o experiență unică pentru noi să vedem patinatorii dansând pe muzica noastră. Iarăși, îmi aduc aminte cu plăcere concertul în care am avut alături de noi pe scenă un tânăr violonist sau cel în care am cântat împreună cu corul bisericii. Vedeți, e întotdeauna o plăcere să venim la Sibiu pentru că tot timpul există surprize plăcute.

russel-iohannn-strauss-2

Rep.: O mare parte a publicului din Sibiu e tânăr. Cum vedeți această înclinație către muzica clasică în zilele noastre, când avem orice muzică ne dorim la dispoziție, pe internet? R. M.: Ceea ce cred eu că noi avem și altor concerte le lipsește este interacțiunea cu publicul. Asta atrage și tinerele generații, pe lângă restul publicului. Bineînțeles că poți intra pe internet unde găsești orice vrei, dar niciodată nu vei găsi pe internet atmosfera aceea a unui concert live, indiferent că e unul pop sau cu muzică clasică.

Rep.: Vedeți mari diferențe între publicul din Sibiu și cel din Viena sau din alte mari orașe ale lumii unde ați mai cântat? R. M.: Cea mai mare diferență este că la Sibiu publicul este foarte aproape de scenă, ceea ce face evenimentul mult mai intim. Simți că oamenii sunt pe scenă cu tine, devin parte integrantă a concertului.

Rep.: Multă lume spune că stilul tău original de a dirija reprezintă sarea și piperul concertelor Johann Strauss Ensemble. Cât e improvizație și cât e repetiție, din ceea ce vedem pe scenă? R. M.: Este foarte important să simt orchestra concentrată la maxim înainte de a urca pe scenă pentru că doar așa poți face lucruri pe care la repetiții nu poți. De asemenea, depinde mult și de public, de modul în care reacționează, în felul acesta îmi dau seama și eu cât de departe pot împinge limitele. Ideea este că trebuie să fii flexibil, să te adaptezi la moment și să fii dispus să îți asumi unele riscuri. Dar tocmai asta îmi place!

Rep.: În 2019 Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană, după ce în 2007 a fost Capitală Culturală Europeană. Cum ți se pare mâncarea românească? Ai vreun restaurant preferat când ajungi la Sibiu? R. M.: Iubesc mâncarea românească și sunt absolut convins că Sibiul are unele dintre cele mai bune restaurante din țară. Am mâncat cu plăcere și recomand oricui Max, Tango sau Pardon Bistro. Iubesc sarmalele, ciorba de potroace și micii. Mai știu și câteva branduri de bere sau vin produse în România care merg excelent cu mâncarea. Sută la sută voi reveni la Sibiu în 2019 pentru că nu trebuie ratat momentul.

russel-iohannn-strauss-5

Rep.: În perioada aceasta a anului multă lume compară Târgul de Crăciun din Sibiu cu cel din Viena. Sigur știi mai bine, cât de exagerată e comparația? R. M.: Din ce am văzut în anii anteriori Târgul de Crăciun din Sibiu este la fel ca cel din Viena, dacă nu chiar mai atractiv pentru că nu este supraaglomerat. Standurile, luminile de sărbătoare și băuturile, deși niciodată nu beau înainte de concert, sunt la fel de bune ca în Viena.

Rep.: De fiecare veniți cu lucruri noi în concertele voastre, deși formatul rămâne în esență neschimbat. Ce vom vedea nou anul acesta? R. M.: Întotdeauna căutăm să venim cu piese noi în program și anul acesta aducem la Sibiu câteva compoziții care sunt noi chiar și pentru orchestră. Bineînțeles că am inclus în program și publicul, deci să nu se aștepte că vor sta prea relaxați în scaune!

Rep.: Ce sfat ai avea pentru tinerii talentați din Sibiu care văd în tine un model de urmat în viață? R. M.: Urmărește-ți visurile, muncește mult și nu renunța niciodată. E o industrie dificilă în care evident că ai nevoie și de puțin noroc. De asemenea, niciodată să nu spui că ești mulțumit de standardul la care ai ajuns cântând, indiferent de câți ani exersezi la un instrument.

Rep.: Sunt zeci de ani de când străbați lumea, la propriu, făcând ceea ce îți place, să cânți. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat în toți acești ani? R. M.: Respectă muzica și respectă-ți publicul. Nu lua nimic de-a gata și alege-ți următorul moto: ești atât de bun pe cât de bun a fost ultimul tău concert! Deoarece în fiecare an, biletele se epuizează cu cel puțin două săptămâni înainte de data concertului, evenimentul va fi transmis și în Piața Mare a Sibiului, unde va fi amplasat un ecran de mari dimensiuni.

Concertul de Crăciun susținut de Johann Strauss Ensemble este un eveniment înscris pe agenda culturală a Sibiului, fiind finanțat de Consiliul Local Sibiu prin intermediul Primăriei municipiului Sibiu. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu. Partenerul principal și de tradiție al acestui concert este Fundația Con-A, evenimentul fiind recomandat de ziarul Turnul Sfatului. Sponsori sunt Therme București, Zacaria Group, Clinic Ofta Total, dulciurile Feleacul, Tondach, BRD Groupe Societe Generale și Soma. Parteneri sunt Magic FM, restaurantul Pardon, Plastic Pro, Print Atu, florăria Tulipa și hotelul Ibis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus