Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Speranță prin Artă, ediția a IX-a. „Nu m-au integrat în societate, ci într-o viață nouă”

Speranță prin Artă, ediția a IX-a. „Nu m-au integrat în societate, ci într-o viață nouă”

Biblioteca Astra a fost locul, unde, luni seara, s-au creat noi speranțe, speranțe de vindecare prin artă.  Evenimentul a reunit peste 100 de oameni care, pe acorduri de colinde și pian, au admirat și achiziționat tablouri realizate de pacienții de la Spitalul de Psihiatrie “Gheorghe Preda” din Sibiu. Speranță prin Artă, aflat la a IX-a ediție, face posibil ca ergoterapia să ajute, în continuare, tot mai mulți oameni.

La evenimentul realizat prin efortul susținut an de an de catre Clubul Rotary Sibiu, Clubul Rotaract Sibiu si Asociația Spitalului de Psihiatrie "Gheorghe Preda" Sibiu a participat și Victor, unul dintre pacienții care s-a vindecat prin ergoterapie. Acum pictează tablouri într-o zi, și vorbește cu emoție în glas și lacrimi în ochi despre aceea perioadă. Când a ajuns la Spitalul de Psihiatrie spune că era ca un zombie, un caz pierdut, Dar pictura și oamenii pe care i-a întâlnit l-au făcut să își revină. Să nu mai fugă de oameni, să aibă încredere în el. La “Speranță prin Artă” a venit cu un tablou de mari dimensiuni care înfățisează Pilda Fiului Risipitor, o pildă, care spune el, îi reprezintă viața.

“Mama a murit la nașterea mea, apoi și tatăl meu. Am rămas orfan. Acum sunt aici, dar viața mea nu a fost una ușoară, din pricină că nu am știut să cresc. Eram un om timid, fugeam de oameni. Am trăit sub cerul liber ani de zile, mâncam de pe jos. La un moment dat am decis să nu mai lupt. M-am internat la Spitalul de Psihiatrie crezând că nu mai am nicio șansă. Mi-a fost foarte greu, dar au existat niște persoane minunate care m-am ajutat mult. La un an jumătate de când am fost internat a venit cineva la mine și mi-a spus să pictez, că asta o să mă ajute. Dar am refuzat categoric. Eram un zombi, nu puteam să țin furculița în mână, să pictez nici vorbă. Și începând să pictez m-am ridicat.   Oamenii de la Spitalul de Psihiatrie nu m-au integrat în societate, ci într-o viață nouă”povestește Victor.

dsc_0384

Tabloul lui Victor a fost achiziționat de președintele clubului Rotary Sibiu, Claudiu Gavrea, care spune că a fost încântat și impresionat de munca acestuia.   “Am achiziționat tabloul pentru că m-a impresionat foarte tare povestea lui și modul de realizare. În povestea fiului risipitor poate, uneori, ne regăsim cu toții. Mai avem astfel de momente în care ne dăm seama că ne mai rătăcim. Victor a reușit să facă un tabloul foarte bun, foarte bine realizat, mai ales că l-a făcut chiar în ziua evenimentului. Am povestit puțin cu el, e un om muncitor, pe care vrem să îl sprijinim și pe viitor”, spune Claudiu Gavrea.

Cei mai mulți dintre cei prezenți la eveniment nu au plecat acasă cu mâna goală,  fiind impresionați de tablouri expuse.  “Nu am un ochi de expert, dar tablourile par făcute de profesioniști. Știu însă, că sunt realizate de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie și prin faptul că am cumpărat acest tablou vreau să îi ajut și să îi sprijin”, spune Florin Roman.

dsc_0357

Și Alexandra a fost încăntată de munca pacienților, pe care i-a și cunoscut și spune că o să îi mai viziteze.  „Știam de activitatea lor de dinainte, am vizitat locul în care  fac ergoterapie. Tablourile sunt superbe, exprimă emoție, ceea ce mi se pare fascinant. Exprimă speranță, putere. O să îi mai vizitez. Le transmit oamenilor să facă și ei asta acasă, să ia o carte, niște creioane colorate, cu un pahar de vin alături și să vadă și ei cum se simt”, spune Alexandra Stancu.

Au fost vândute 72 de tablouri și 16 ornamente, iar fondurile strânse în urma expoziției vor fi donate Spitalului de Psihiatrie din Sibiu. “Ne-am bucurat de participarea multor persoane la acest eveniment, persoane care prin prezența lor și prin aportul financiar ca și contravaloare a tablourilor achiziționate, au facut posibil ca pacienții de la Spitalul de Psihiatrie "Gheorghe Preda" Sibiu să poată beneficia în continuare de efectele benefice ale ergoterapiei. Totul s-a petrecut într-o atmosferă placută sustinuță în armonii muzicale de către: pianistul Betuel Borcea, duetul Sebastian&Eduard și Grupul Acapella Theofania", a declarat Alexandra Văcaru, președintele clubului Rotaract Sibiu.

Foto: Rotaract Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus