Miercuri,
09.10.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Politică la nivel înalt, la Sibiu: ”va rezulta un document programatic transmis Uniunii Europene”

Politică la nivel înalt, la Sibiu: ”va rezulta un document programatic transmis Uniunii Europene”

Patru ambasadori din zone ”fierbinți” ale lumii, rectori de universități, profesori și câteva zeci de experți în relații internaționale, diplomație, migrație și securitate s-au reunit zilele acestea la Sibiu în cadrul unei conferințe ce are ca subiect principal migrația forțată.

Sub numele ”Migrația – provocări și soluții”, proiectul de la Sibiu este rezultatul unui parteneriat româno-norvegian, între Centrul de studii globale din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și Centrul pentru gestionarea crizelor și situații de urgență, din cadrul Unievrsității ”College of Southeast”, din Norvegia. Discuțiile din cadrul conferinței de la Sibiu capătă o anvergură internațională prin prezența a nu mai puțin de patru ambasadori acreditați în România: Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi, ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Hasemit al Iordaniei la București și Hamid Moayyer, ambasador al Republicii Islamice Iran la București. Cel de-al patrulea diplomat este Ali Jawdat, ministrul plenipotențiar al ambasadei Siriei în România.

De la Sibiu la Bruxelles

Faptul că partenerii Sibiului în cadrul acestei proiect provin din Norvegia nu este unul întâmplător. Potrivit organizatorilor evenimentului, în următorii 12 ani, țara din nordul Europei va deveni prima cu o populație preponderent musulmană de pe acest continent.

În acest context, proiectul conferinței de la Sibiu își mai multe obiective, dintre care trei urmează a avea și rezultate cu expunere îndelungată. ”Experții din cadrul acestei conferințe își vor aduce contribuția prin studii, prin ceea ce deja au generat și ne-au transmis, pentru a avea o înțelegere mai amplă a fenomenului. Motiv pentru care va exista și un volum al aceste conferințe. Al doilea rezultat va consta într-o foaie de recomandări politice, un document programatic pe care îl vom transmite autorităților locale, naționale – în România și Norvegia -, dar și la nivelul Parlamentului European, pentru comisiile de specialitate. Acest document poate fi un instrument de dezbatere și un suport pentru luarea deciziilor. Ne dorim ca din mediul academic să aducem un nivel de expertiză care ar putea fi luat în calcul de decidenții de la Bruxelles, dar și de cei din cele două țări partenere, respectiv România și Norvegia”, arată Silviu Nate, directorul Centrului de studii globale din cadrul ULBS.

silviu-nate

Acesta mai arată că, în cadrul workshop-urilor programate în cea de-a doua zi a conferinței va fi structurat ”un model de curs pe teme de migrație”. ”Acest curs poate fi disponibil și altor universități din România. Această temă ne preocupă pe toți și credem că ar putea fi integrată în cadrul facultăților de științe sociale, umane și așa mai departe”.

”În Norvegia există mai multă toleranță față de acest fenomen (cel migraționist – n.r.) și vă spun un element pe care mi l-au confirmat colegii din acea țară: pe o prognoză de 12 ani, această țară va fi prima preponderent musulmană din Europa. Trebuie să vedem cum va afecta această situație scena socială din Europa și cum putem de acum să prevenim anumite aspecte și cum să le gestionăm. Pentru că nu trebuie să privim lucrurile neapărat ca pe o amenințare și să transferăm zona de amenințare către una de oportunitate. România, Norvegia, dar și celelalte state membre ale UE au poziții ușor diferite referitor la problematica migrației. Și România ar trebui să își aducă perspectiva proprie asupra acestui fenomen”, Silviu Nate
Diplomația fină

Nivelul ridicat al discuțiilor purtate la Sibiu în aceste zile este dat și de reprezentanții unor țări văzute drept ”sursă principală” a migrației ilegale. Doar că, lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum apar prezentate în mass-media de largă răspândire. Este unul din lucrurile subliniate de Ali Jawdat, ministrul plenipotențiar al ambasadei Siriei în România. ”Mass media s-a orientat doar pe problema imigranților sirieni. Însă aceștia reprezintă doar 20 la sută din valul care a atins Europa. Restul refugiaților sunt din Afghanistan, Pakistan, Iran, Irak, dar și din Somalia, din Africa de Nord, chiar din Libia. Așa că nu toți sunt sirieni. Media s-a focusat pe sirieni, doar ca să creeze mai multă presiune pe guvernul sirian, doar ca să politizeze problema”, susține diplomatul sirian.

ulbs_migratie-34

În contextul confruntărilor recente din orașul sirian Alep și în contextul unor previziuni referitoare la un nou val de refugiați, reprezentantul Siriei a insistat pe intențiile actualei puteri. ”În fiecare colț din țara noastră trebuie restaurată pacea și securitatea. Planul guvernului nostru are în vedere două niveluri: cel politic și cel de securitate. Războiul împotriva terorismului nu se termină până când nu eliberăm fiecare parte din pământul nostru”, a mai declarat Ali Jawdat.

Despre terorism a vorbit și ambasadorul Iranului în România, Hamid Moayyer. ”Cea mai mare amenințare la adresa lumii este terorismul. Ar trebui să ne unim toate forțele, toată lumea, ca să luptăm împotriva terorismului. Care ne afectează pe toți”, a spus Hamid Moayyer. El a arătat că problema terorismului este inclusiv una europeană și asta nu din cauza atacurilor teroriste care au avut loc pe acest continent sau din cauza valurilor de refugiați. Diplomatul iranian a vorbit despre state europene care vând armament grupărilor declarate teroriste și care, astfel, întrețin acest fenomen, în loc să lupte cu toate forțele împotrivă.

”Nu ar trebui să stăm liniștiți”

Unul din participanții activi la conferința de la Sibiu este Niculae Iancu, rectorul Academiei naționale de informații ”Mihai Viteazul”. ”Nu ar trebui să stăm liniștiți. Suntem parte a Uniunii Europene, iar acest fenomen migraționist afectează întreaga noastră comunitate. Modul de a afecta îl privesc prin prisma problematicilor de securitate. Fenomenul în sine are o origine socială, deci nu are numai conotații negative. Dar între persoanele care fac obiectul acestui fenomen se regăsesc și persoanele care pot genera amenințări la adresa securității. De exemplu radicalizarea este un fenomen cu care ne confruntăm din ce în ce mai des în ultima vreme. Din păcate, terorismul rămâne una din principalele probleme pe care trebuie să le avem în atenție pe temele de securitate națională”, spune Iancu. El consideră că România este un jucător relevant în acest context la nivel european, având în vedere statutul de țară de frontieră a UE.

niculae-iancu

Cât privește politicile de recomandat, Niculae Iancu arată că nu există decizii ”în alb sau negru” atunci când se pune problema dacă refugiații trebuie opriți sau ajutați. ”Evident că nu există o decizie care să ducă la una din cele două soluții în mod tranșant. Trebuie să existe un mixt de soluții. Imigranții probabil că au suficient de multe argumente pentru a apela la această modalitate, în căutarea unui trai mai bun pentru ei și familiile lor. Totodată, aduc și unele beneficii în plan demografic, în special pentru națiunile europene unde demografia este în scădere. Dar, totodată, printre aceștia se pot găsi și persoane care pot genera riscuri de securitate. Nu există o soluție absolută – să-i oprim sau să nu-i oprim -, trebuie să venim cu măsuri mult mai complexe care să asigure o înțelegere și o filtrare corespunzătoare”.

”În locul lor și eu aș aștepta ajutor”

La conferința de la Sibiu i-au parte și studenți. Cristiana Mărginean, studentă în anul II la Studii de securitate, a și realizat o lucrare despre migrație. ”Nu-i putem opri, trebuie să îi ajutăm, să găsim o cale mult mai practică, astfel încât să îi ajutăm și pe ei, dar și pe noi. I-am putea ajuta să înțeleagă mai bine cultura noastră, de exemplu, pentru a se adapta mai ușor la modul nostru de «a funcționa». Pentru că sunt diferențe mari între cultura europeană și cea din locurile de unde provin ei. Căci dacă nu ne vor înțelege, vor rămâne izolați, ceea ce nu este bine pentru niciunii dintre noi”, este de părere Cristiana.

Și tot studentă la Studii de securitate este și Cristina Dumitru, care are un mod personal de abordare a problemei refugiaților. ”Cred că acei oameni trebuie ajutați. Dacă mă pun în situația lor cred că și eu aș avea nevoie și aș aștepta ajutor. Trebuie ajutați să își depășească problemele pe care le au”.

silviu-nate-2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara

Acum 7 ani

Câţi vorbitori - atâţia ascultători + UE !Din orice nimic afli ceva : prea multă "toleranţă " duce la pierderea identităţii ; dacă am uitat ,ne aduce aminte Norvegia ! Pe Orban Victor nu l - au invitat?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Ionescu

Acum 7 ani

Pierdere de bani si de timp. Un impostor alaturi de o academie de plagiatori. Iar cand mai auzi discursul studenților precum astia de aici mai bine inchizi universitatea.Aata e adevarul, nu bla bla bla
Raspunde

Tara lui Ionescu

Acum 7 ani

Domnule Ionescu, nu mai vorbiți în neștiință de cauză. Nu aveți pic de habar despre ce enunțați dvs. Este o rușine ce prezentați și o totala lipsa de respect față de studenți, profesori și România. Oamenii ca dvs. nu fac cinste nici măcar acestui oraș, comunitatea noastră nu are nevoie de mai multi paraziți. Fi-ti și dvs. altfel și documentati-va înainte să aruncați cu vorbele în stânga și în dreapta
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cl. Anul Politic

Acum 7 ani

Cine vrea imigranți să consulte statisticile criminalității din Germania, să citească presa internațională și va afla cu cât a crescut infracționalitatea în ultimul an. Apoi, să-i ia la ei acasă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

tov

Acum 7 ani

inca o sueta de vorbit discutii. dupa ce vestul a nenorocit zona cu primavara araba si alte tampenii
Raspunde

cititor13

Acum 7 ani

offff
Raspunde

Naetlo Anairda

Acum 7 ani

Felicitări rectorilor, profesorilor şi nu în ultimul rând studenţilor de la Universitatea ..Lucian Blaga ,, care au avut curajul de a se implica în buna desfăşurare a Conferinţei Internaţionale. Fiecare e liber să gândească. Totul are un început! FELICITĂRI!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Popescu Mihai

Acum 7 ani

Felcitari studenților. eee, asta chiar a fost buna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus