Sâmbătă,
05.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Ninge și cu noi taxe, mai ales pentru hotelieri. ”Cu toate acestea, nu cred că vom scumpi”

Ninge și cu noi taxe, mai ales pentru hotelieri. ”Cu toate acestea, nu cred că vom scumpi”

Pe lângă impozitul forfetar introdus de anul acesta pentru proprietarii de spații de cazare sau restaurante, hotelierilor le-a fost introdusă și taxa de 1% aferentă serviciilor de cazare.

Eliminată în 2016, taxa hotelieră a fost reintrodusă din acest an și trebuie achitată lunar, până în data de 10, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. Taxa astfel colectată de hotelieri reprezintă 1% din costul fiecărei nopți de cazare facturată. ”Unitățile de cazare au obligația de a depune lunar, până la data stabilită pentru plata taxei hoteliere, o declarație de decont la Direcția Fiscală Sibiu, din sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare, la camera 18 în cazul persoanelor fizice și respectiv camera 20, în cazul persoanelor juridice”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Sibiu.

Nu taxele vor crește tarifele. Ci numărul de turiști

Pe lângă această taxă hotelieră, din acest an mai trebuie plătit și impozitul forfetar, a cărui formulă de calcul are în vedere rangul localității, numărul de camere, perioada de funcționare, suprafețe etc. În cazul hotelurilor mari din Sibiu, această taxă forfetară poate ajunge până la aproape 900 de lei, pe an, pentru fiecare cameră, de exemplu. Cu toate acestea, administratorii de spații de cazare din Sibiu nu iau în calcul eventuale modificări de tarife generate de noile taxe. ”Grila tarifară, în cazul nostru, ține de mai mulți factori: competitivitatea între hoteluri, estimarea cererii de pe piață. Imboldul turistic, însă, este unul din principalii factori. Dacă sunt evenimente care atrag turiști, tarifele vor crește. Toate aceste afaceri funcționează așa. Spre exemplu, dacă gradul de ocupare ajunge la 50%, se trece la următoarea grilă de tarifare. Dacă se ajunge la 80%, se trece iarăși la următoarea grilă, iar dacă depășește 90% - tot ca exemplu – se ajunge la tarifele maxime. De aceea, spun că tarifele nu pot crește prea mult din cauza acestor taxe, dar s-ar putea să crească datorită evenimentelor. Această taxă hotelieră nu va avea un impact foarte mare, deoarece nu reprezintă o valoare foarte mare”, apreciază Remus Mocanu, directorul hotelului Parc, din Sibiu.

Reintroducerea taxei hoteliere este chiar apreciată de unii hotelieri. ”Singurul lucru bun este că rămân banii la bugetul local, deci se întorc oarecum sumele cheltuite pentru Agenda culturală”, mai arată un alt administrator de spații de cazare din centrul istoric al Sibiului. Dar modul în care a fost reintrodusă această taxă ar fi putut fi diferit. ”Acea taxă hotelieră, eu cel puțin, aș fi văzut-o mai utilă dacă ar fi fost altfel introdusă. Adică, în loc de a aplica un procent la valoarea totală, să fie introdusă sub forma unei sume fixe pentru fiecare noapte de cazare. Sumele astfel colectate ar fi fost relevante pentru realizarea unei statistici. Ori, așa, este un procent aplicat sumei de achitat la final, din care nu reiese o clară informație statistică, pentru că tarifele hoteliere sunt stabilite în funcție de sezon”.

Că tarifele nu vor crește, cel puțin deocamdată, este de părere și un alt administrator al unui mare hotel din Sibiu. ”Va depinde de fiecare, cum își face calculele. Noi, de anul acesta, mai avem o taxă, cea forfetară, pe lângă cea de oraș. Anul trecut a fost unul bun pentru proprietarii de spații de cazare din Sibiu. Noi însă, deocamdată, nu avem în calcul să creștem tarifele. Politica noastră este de a consolida creșterea de clienți de anul trecut”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

x

Acum 7 ani

Trebuia introdusa o suma fixa / persoana/ noapte de cazare. Era mult mai inteligent din partea primariei sa introduca taxa in acest fel.
Raspunde

Liv Ang

Acum 7 ani

Pai sincer eu peste tot unde am fost am platit City Tax...Se poate introduce si in Romania...lejer
Raspunde

ilie rotariu

Acum 7 ani

Adevarata problema este lipsa a cel putin 2000 de locuri de cazare la 3-4 stele si a dotarilor pentru evenimente. Altfel, scenariu este cel clasic, predat la scoala: cererea mare creste preturile, preturile nu vor mai fi in accord cu calitatea asteptata si preturile concurentei de substituire, si in cca 2 ani se prabuseste destinatia. Turismul e o activitate de sinteza care are nevoie de management la nivel de destinatie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus