Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Sibienii s-au “întâlnit” cu Eminescu, de ziua lui. "Fără Eminescu am fi mai altfel, și mai săraci"

Sibienii s-au “întâlnit” cu Eminescu, de ziua lui.

Aşa cum este tradiţia, în fiecare an, poetul Mihai Eminescu este omagiat la Sibiu. Elevi, studenți, profesori, dar și simpli oameni au fost prezenți, astăzi, în parcul Sub Arini pentru a-și arăta aprecierea pentru opera marelui poet și pentru a celebra 167 de ani de la nașterea sa.

În deschiderea evenimentului, participanții au intonat imnul național al României, pe fundalul sonor asigurat de fanfara Academiei Forțelor Terestre.  Prefectul județelui Sibiu, Cristian Roman, a fost cel care a deschis șirul momentelor poetice, recitând câteva versuri din poezia “Glossă” de Mihai Eminescu.

“Am ales să recit aceste versuri pentru a sublinia în primul rând perenitatea scrierilor eminesciene.  Eminescu este la fel de actual astăzi la fel ca și acum peste un secol și jumătate. Atât în privința temelor literare, pe care le-a abordat în creația sa, cât mai ales prin conținutul articolelor de presă pe care le-a publicat în gazetele vremii. Să nu ezităm așadar, să ne îmbogățim cultural și moral din vastul tezaur pe care îl reprezintă opera marelui nostru poet național, despre care Tudor Vianu scria: "Fără Eminescu am fi mai altfel, și mai săraci”, a spus Cristian Roman.
La eveniment a fost prezentă și Corina Bokor, viceprimarul municipiului Sibiu care a ținut să puncteze că deși totul se desfășoară pe repede înainte, sibienii își fac timp pentru cultură.
“Putem spune că trăim într-o lume a computerelor, cu totul pe repede înainte, o lume rece, care trăiește din poezia violentă a știrilor de breaking news, dar noi încă ne găsim timpul să îl omagiem pe poetul Mihai Eminescu și să omagiem sensibilitatea lui. Tot așa putem afirma că Sibiul este un oraș care respectă cultura, care recunoaște că prin cultură comunitatea se dezvoltă”, a spus Corina Bokor.
Din partea Asociaţiunii Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA” au luat cuvântul Dumitru Acu, președintele Asociațiunii și prof. univ. dr. Ioana Crețu, vicepreședinte, care le-a vorbit celor prezenți de ce este mare poetul pe care îl serbăm astăzi.

20170113_133125

Momentele artistice au fost deschise de “profesioniști”, și anume, Cristina Ragoș și Cătălin Neghină, actori ai Teatrului Național „Radu Stanca” care au recitat din versurile lui Mihai Eminescu. Mai apoi, pe rând, elevi de la mai multe școli sibiene au ținut mici momente pentru a-l omagia pe marele poet. Șase elevi din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" au pregătit un moment mai aparte, o scenetă care a dezmorțit obrajii celor prezenți prin zâmbetele pe care le-au “provocat”.  Cei care au încheiat evenimentul dedicat poetului român au fost reprezentanții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Studenții au recitat, dar au pregătit și momente muzicale, fiind acompaniați de fanfară.

eminescu

Evenimentul este organizat de  Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, în colaborare cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA, Teatrul Național Radu Stanca, Universitatea Lucian Blaga și Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

rosu

Acum 7 ani

Parca de Boboteaza, cand s-o dat Aghiazma Mare, or fost mai multi. Or nu se vad toti participantii in poze?
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

de acord ! putem mai mult ! de-ar fi fost macar un profesor de romana si 5 elevi dintr-o scoala care a citit Eminescu s-ar fi umplut parcul !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus