Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
21°C

”După ce împlinesc 18 ani plec în Germania sau Franța. În România nu este promovat…”

”După ce împlinesc 18 ani plec în Germania sau Franța. În România nu este promovat…”

În Sibiu nu este prea cunoscută. Cu siguranță mai mulți oameni au auzit de FC Hermannstadt, aflată în Liga a III-a, sau de FC Voința Sibiu, decât de Andreea Dragoman. Haideți că vă spun ce a reușit în 2016 Andreea la tenis de masă: medalie de bronz la Turneul Campioanelor din China, două medalii de aur și una de bronz la “Bahrain Open Junior & Cadet”, aur, argint și bronz la turneul ITTF din Polonia, apoi a câștigat turneul celor mai bune 12 jucătoare din România, după care o medalie de aur cu naționala României la Campionatul European din Croația și titlul de campioană mondială la dublu în Africa de Sud. În condițiile în care Andreea nici n-a împlinit 18 ani.

Rep.: Pentru început, te rog să ne povestești puțin cum a fost experiența în Africa de Sud, unde ai câștigat poate cel mai important titlu al carierei tale de până acum? Cu ce așteptări ai plecat și cum ai trăit clipele după câștigarea titlului mondial la dublu?

A. D.: De la începutul campionatului mondial ne-am dorit să câștigăm o medalie la echipe, acolo credeam că era singura șansă unde putem câștiga o medalie. După ce am pierdut la echipe am încercat să ne concentrăm fiecare pe simplu și pe dublu, cu toate că nu ne-am așteptam să câștigăm o medalie la dublu. Când am intrat în semifinală am jucat fără frică pentru că știam că nu avem ce pierde și că rezultatul oricum e unul bun, la fel și în finală, am dat totul din noi, ne-am înțeles foarte bine. La sfârșit nu ne venea să credem că am reușit să obținem și am fost foarte bucuroase. Acest campionat a fost o experiență frumoasă pentru mine, unde am trecut prin eșecuri din care am învățat și prin victorii de care m-am bucurat mult.

Rep.: Din punctul acesta de vedere, a fost anul 2016 cel mai bun din cariera ta de până acum?

A.D.: Chiar dacă aș fi putut avea la unele concursuri niște rezultate mai bune la proba de simplu, pot spune că anul 2016 a fost unul foarte  bun, poate chiar cel mai bun de până acum deoarece am fost doar primul an de junioare.

Rep.: Ce urmează în 2017, ce ți-ai propus? Poți depăși realizările din 2016?

A.D..: 2017 în primul rând îmi doresc să fie un an cu rezultate bune, obiectivul meu este să câștig o medalie la campionatul european la individual, să ieșim din nou campioane europene la echipe și să câștig  o medalie la campionatul mondial.

Rep.: Dacă nu greșesc, în afara competițiilor tu locuiești cu părinții în Mediaș, unde și mergi la școală. Cum e să străbați lumea în lung și lat, iar apoi să te întorci la Mediaș, acasă? Cum te acomodezi apoi la viața de zi cu zi?

A.D.: Eu locuiesc în Mediaș și sunt elevă la Liceul Teoretic "Axente Sever". Nu îmi este foarte ușor să combin școala cu sportul, mai ales că sunt foarte mult timp plecată, este obositor, dar m-am obișnuit deja cu asta și după ce lipsesc de acasă, de abia aștept să mă întorc.

Rep.: Mai ții minte prin câte țări ai fost și câte ai văzut până acum?

A.D.: Până acum am fost în 18 țări, dar din păcate de multe ori nu am apucat să văd nimic. În general, pe unde merg, văd doar sala și hotelul. De câteva ori am avut ocazia să mergem să vizităm ceva.

Rep.: Cum ai descrie condițiile de antrenament pe care le ai la Mediaș?

A.D.: La Mediaș, în primul rând, avem sala care este doar pentru tenis de masă, putem avea acces la ea oricând. Suntem o echipa de cinci fete și un băiat care facem antrenamentele împreună și cu domnul antrenor. Eu sunt mulțumită.

Rep.: Ce faci într-o zi obișnuită în care ești acasă, adică nu plecată la vreo competiție? Cum decurge programul tău zilnic?

A.D.: Dacă este în timpul școlii, evident că merg la școala de la ora 7:00 până pe la 12:00 sau 13:00, apoi merg acasă și de la 17:00 la 20:00 am antrenament. De două sau de trei ori pe săptămână merg la antrenamente și după ce ies de la școală. Când sunt în vacanță fac în fiecare zi două antrenamente și câteodată mai ies cu prietenii, dacă îmi găsesc timp.

Rep.: Te-ai gândit ce vei face cu cariera ta după ce împlinești 18 ani, încotro mergi?

A.D.: După ce împlinesc 18 vreau să semnez un contract cu o echipă din străinătate, în Germania și Franța sunt cele mai tari campionate. În Romania mulți seniori pleacă deoarece aici nu este foarte promovat tenisul de masă.

Rep.: Mi-ai povestit mai devreme că ești în Germania pentru o ședință foto pentru o firmă producătoare de echipament sportiv. Cum te-ai acomodat la provocările acestea extra-sportive, dar care țin de viața unui sportiv profesionist? Te vezi peste câțiva ani apărând în reclame la tv sau prin reviste?

A.D.: A fost ceva diferit să merg și să fac doar poze, chiar dacă am făcut și jucând, dar am respectat ce aveam de făcut și a ieșit bine. Nu știu dacă o să apar la reclame la televizor deoarece tenisul de masă nu este foarte promovat, dar mi-ar plăcea.

Rep.: La nivelul la care ai ajuns acum ai putea spune că poți trăi decent din sport, din ce câștigi din tenis?

A.D.: Da, bineînțeles că se poate trăi din sport daca ești un jucător cu rezultate bune. Se câștiga din premiile concursurilor și din salariul jucătorului de la clubul pentru care joacă.

Rep.: Mulți sportivi de performanță spun că pentru a ajunge la un nivel ridicat e nevoie, pe lângă talent, și de un sprijin din partea familiei, mai ales financiar la început. Tu ce sfat le-ai dat copiilor din familii simple din Mediaș, sau din alte localități ale județului, care ar putea avea în sport o cale de a reuși în viață? Pe tine cât de mult te-a ajutat financiar familia la început?

A.D.: Este foarte important pentru un copil să simtă că familia e alături de el și îl susține. Daca un copil își dorește foarte mult și îi place să facă sport, acest copil trebuie susținut cât se poate. Pe mine la început nu a fost nevoie să mă ajute familia foarte mult financiar deoarece totul plătea clubul, dar ei mă ajuta acum financiar.

Rep.: Cât e muncă, zilnică și din greu, și cât e talent în ce faci tu?

A.D.: Munca este singurul lucru care ne poate duce la succes. Bineînțeles că este și foarte important să fii talentat. Dar dacă ești talentat și nu muncești, ești degeaba talentat, iar unii pot să ajungă la succes chiar daca nu sunt talentați, doar cu foarte multă muncă. Arta cere talent, iar talentul cere muncă.

Rep.: În afara unui fel de bar sau club de noapte și a câtorva terenuri din curțile unor școli, în Sibiu chiar nu ai unde să practici tenisul de masă. Crezi că ar trebui promovat mai mult acest sport? Te consideri un fel de ambasadoare a acestui sport?

A.D.: Din punctul meu de vedere este foarte important să fie o sală de sport, mai ales pentru copiii care au multă nevoie de mișcare și acest sport poate fi practicat de oricine. Cred că ar trebui să fie mai promovat acest sport deoarece este unul care dezvolta mintea și corpul.

Rep.: În încheiere te rog să-mi spui care e cel mai fain film pe care l-ai văzut în ultima vreme, ce trupă asculți mai des cu plăcere și cât de des îți cumperi haine atunci când ai puțin timp liber când ești plecată la competiții?

A.D.: Cel mai mult mi-a plăcut filmul Divergent. Muzica pe care o ascult cu plăcere este a celor de la Carla's Dreams, Drake și Justin Bieber, iar la cumpărături nu merg foarte des cu părinții pentru că nu am timp, dar mai merg când sunt plecată undeva și avem pauză o zi.

Andreea Dragoman este legitimată la CS Romgaz Mediaș și este antrenată de Gheorghe Vaida.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Silviu

Acum 6 ani

Felicitari Andreea si mult succes in viitor!
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

Felicitari!
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

Felicitari! Din pacate daca vrei performanta trebuie sa parasesti aceasta tara. Aici nu se stie cum sa se fure mai mult in loc sa se promoveze valorile. Mult succes in continuare si urmeaza-ti visul.
Raspunde

un sonian

Acum 6 ani

Am si eu o nelamurire de ce nu se numeste FC Sibiu pt ca suntem in Ro sau parem mai destepti (slugi) daca vorbim in Tara noastra limba altora Trist ce se intimpla in tara
Raspunde

Rossi

Acum 6 ani

O decizie (grea?) foarte buna. In Romania statul nu ne vrea nici destepti, nici sanatosi, motiv pentru care nu vor investii cu adevarat in Sanatate si Sport prea curand. Succes oriunde vei ajunge.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus