Duminică,
14.08.2022
Parțial Noros
Acum
24°C

Două producții noi marca TNRS. Despre „tăcerea autorităților” și viața românilor plecați să muncească în Germania

Două producții noi marca TNRS. Despre „tăcerea autorităților” și viața românilor plecați să muncească în Germania

La Teatrul Național „Radu Stanca” se pregătesc două producții noi, ale căror avanpremiere vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Este vorba despre „Iubirea la oameni” din a cărui distribuție face parte studenții Departamentului de Artă Teatrală și „Vorbiți tăcere?” la care iau parte atât actori ai secției române, cât și ai secției germane. Acesta din urmă tratează o temă actuală și anume emigrația forței de muncă dintr-o țară în alta, respectiv a românilor care merg să muncească în Germania.

Începând de vineri seara, publicul sibian va putea lua parte la două dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național „Radu Stanca”.

„Iubirea la oameni”

În cadrul celei de-a XXII-a ediții a FITS, a fost prezentat spectacolul-lectură „Iubirea la oameni”. La doi ani după aceasta, însă, spectacolul, sub regia lui Bogdan Sărătean, capătă formă în studioul Cavas din incinta Facultății de Litere și Arte, din a cărui distribuție fac parte studenții Departamentului de Artă Teatrală.

„E vorba de studenții din Anul III și vor juca alături de profesoara lor și cred că este un plus că joacă alături de ei. Titlul e sugestiv, tratează tipuri atât de diverse și complexe la oameni, nu e o singură poveste. Sunt diverse povești și diverse moduri de a iubi. E un spectacol la care am muncit foarte mult, e un spectacol de aproape două ore”, spune Bogdan Sărătean, regizorul.

„Vorbiți tăcere?”

O altă producție nouă a teatrului este „Vorbiți tăcere” în regia Gianinei Cărbunariu, în care sunt tratate problemele legate de locul de muncă al oamenilor plecați din România în Germania. După o perioadă lungă de documentare în Germania, unde a vorbit cu români ce lucrau acolo, de la constructori până la măcelari, Gianina s-a întors la Sibiu și a mai făcut câteva interviuri cu femei care pleacă să îngrijească persoane vârstnice în Germania.

„S-a întâmplat să pot face documentația în Germania, dar cred că este o problemă europeană, nu-i privește doar pe români și germani. Am venit în Sibiu la începutul lui ianuarie și repetițiile nu au început cu un text, ci au început cu întâlniri cu echipa artistică, în care am vizionat toate materialele adunate de mine în documentare. Ce mi se pare interesant și incitant e să lucrezi într-o astfel de echipă în care avem un regizor român care nu vorbește germana, doi actor români care nu vorbesc germană, doi actori germani, veniți din Germania care înțeleg ceva română, dar nu vorbesc, spune Gianina Cărbunariu, regizorul.

„E o tăcere asurzitoare”

Spectacolul va fi prezentat într-o variantă bilingvă, cu traducere atât din română în germană, cât și invers. „Vorbiți tăcere?” observă mecanismul care duce la declanșarea protestelor oamenilor nemulțumiți că nu-și iau banii și mai mult decât atât trebuie să păstreze tăcerea despre condițiile de muncă.

„Am încercat să bazăm conceptul pe un contrast, să subliniem faptul că oamenii care au plecat din România să lucreze în Germania în diverse domenii trebuie să trăiască într-un soi de anonimat al vieții și există un conflict, nu neapărat contractual, ci unul interior din cauza acestei obligativități de a păstra tăcerea”, spune Mihai Păcurar, cel care a asigurat scenografia și video.

De-a lungul perioadei în care s-a documentat, Gianina spune că a mirat-o foarte mult și atitudine autorităților. „Tăcerea nu vine doar din partea acestor oameni plecați la muncă, tăcerea vine și din partea autorităților, atât cele ale țării din care pleacă, cât și ale țării în care ajung. E o tăcere asurzitoare. Ce m-a interesat pe mine nu a fost să prezint acești oameni ca pe niște victime pentru că nu mi se pare corect, m-a interesat dincolo de poveștile oamenilor un tip de mecansim. M-a interesat cum funcționează acest mecanism al tăcerii, atât de-o parte, cât și a celor puternici, cât și a celor slabi”, explică ea.

constantin chiriac teatrul national radu stanca

„Avem probleme cu spațiile, nu va fi Sala Sindicatelor gata”

Întrebat în cadrul unei conferințe de prese dacă aceste producții for fi incluse în programul FITS, Constantin Chiriac, directorul teatrului nu a vrut să divulge această informație, spunând că încearcă să promoveze toate producțiile teatrului în cadrul festivalului, în măsura în care spațiile îi permit acest lucru. „Ca de fiecare dată avem probleme cu spațiile, nu va fi Sala Sindicatelor gata și nici nu vreau să mă mai implic. E treaba altor oficialități și sper să-și ia acest job în considerare. Nu e treaba mea, nu e instituția pe care o conduc și vrând, nevrând pachetului mare de spectacole pe care le avem, încercăm să le găsim loc”, spune Constantin Chiriac.

Sursa foto principală

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus