Vineri,
01.07.2022
Partial Noros
Acum
25°C

Protestul ”Ora de lectură” din Sibiu, preluat în marile capitale ale Europei. Programul protestelor de la Sibiu

Protestul ”Ora de lectură” din Sibiu, preluat în marile capitale ale Europei. Programul protestelor de la Sibiu

Românii din capitale precum Londra, Berlin, Paris sau Madrid au luat legătura cu inițiatorul protestului ”Ora de lectură” din Sibiu, pentru a prelua și ei modelul. La Sibiu, în cursul zilei de duminică sunt programate trei proteste generate de recentele inițiative normative ale Guvernului.

Organizată pentru prima dată acum o săptămână, ”Ora de lectură” a adunat în Piața Mare a Sibiului aproximativ 300 de sibieni care au citit, în semn de protest, din volume precum ”Mizerabilii”, ”Constituția României” sau ”Dușmanii societății”. Inițiativa s-a răspândit rapid, pentru ziua de 19 februarie fiind lansate propuneri similare nu doar la nivel național, ci chiar și internațional, spune Doru Apostol, sibianul care a avut ideea primului protest de acest fel. ”Am fost sunat de români din Londra, Berlin, Paris, Madrid și Montreal. Mai aștept câteva confirmări din alte orașe, de unde de asemenea sunt semnale că vor fi organizate proteste similare. Cei din Paris, de exemplu, vor să se strângă să citească lângă Turnul Eiffel”, arată Doru Apostol.

protest prin cultura (43) Potrivit lui, românii care vor organiza ”ore de lectură” în alte orașe ale lumii vor strânge fotografiile pentru a crea un album care să fie disponibil on-line. ”Unii m-au sunat să mă întrebe dacă cer drepturi de autor. Păi, pentru ce? Pentru cultură? E la liber, numai trebuie să vrei să citești. Vom strânge fotografiile de la aceste proteste pentru a face un album”, mai spune Doru Apostol.

”Trei într-unul ori doi”

Comisia de specialitate din cadrul Primăriei Sibiu a eliberat în cursul zilei de vineri autorizații pentru organizarea a șase proteste în spiritul celor din ultimele săptămâni. Pentru duminică, 19 februarie, primul protest a fost avizat să se desfășoare între orele 11:00 și 13:00. ”La protest vor participa aproximativ 100 – 500 de persoane. În cadrul protestului vor participa copii însoțiți de părinți sau bunici. Adulții vor avea pancarte și bannere, iar copiii vor avea jucării, baloane și cretă colorată. Pancartele nu vor avea injurii sau mesaje jignitoare”, se arată în avizul eliberat de Primărie, la solicitarea lui Doru Apostol.

Imediat după acest ”protest al copiilor cu privire la ordonanțele «elefanților»”, a fost avizată organizarea ”Orei de lectură”. ”Persoanele vor avea lipit pe spate o coală A4 cu textul #rezist și vor fi îmbrăcați în ținute decente. Nu se va folosi portavoce sau orice alt element care ar putea perturba liniștea publică. Lecturarea nu se va desfășura cu voce tare”, se arată în avizul eliberat pentru protestul pentru cultură, programat duminică, între orele 13:00 și 14:00, tot în Piața Mare a Sibiului.

În fine, de la ora 18:00 a fost autorizată și organizarea unui protest similar celor din ultimele săptămâni, declanșate de ”ordonanțele elefanților”. Estimarea participării la protest este cuprinsă între 1.000 și 45.000 de persoane, iar traseul marșului este același cu cel urmat de revoluționarii din 1989. Din Piața Mare, protestatarii vor merge către cartierul Hipodrom pe Calea Dumbrăvii, apoi în cartierul Vasile Aaron pe strada Semaforului și se vor reîntoarce în centrul istoric pe străzile Bâlea și Avram Iancu. ”În funcție de numărul participanților, traseul se poate scurta”, a mai aprobat Comisia de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Sibiu.

”Trei într-unul ori doi”, rezumă Doru Apostol, cel care a solicitat avizele, ideea protestelor de la Sibiu. ”Cele trei proteste programate duminica aceasta se vor repeta și duminica viitoare, fiind deja avizate”, explică Doru Apostol.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gigi contra

Acum 5 ani

Dle Doru Apostol, care este ultima carte citita de dvs, in afara a ceea ce cititi la protet, desigur?
Raspunde

Wtf

Acum 5 ani

Jiji, mananci litere si bullshit rosu cu o abnegatie demna de o cauza mai buna. Ce mai zice seful tau, Suditu? Demni de lauda toti cei care au iesit in strada, tu ori esti un bugetar dependent de PSD, ori vreun condamnat disperat ca a ratat Ordonanta.... Domnul Apostol a dat dovada de curaj si spirit civic, tu te ascunzi in spatele unui nick idiot si il critici, el isi foloseste numele real, daca ai sange , du-te si spune-i in fata
Raspunde

protestatar

Acum 5 ani

Foarte bine! Asa vom scapa de analfabetism si de analfabeti!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

protestatar

Acum 5 ani

Mai, nu patati idealurile revolutiei din 1989, mergand pe acelasi traseu! Mi se pare o impietate sa mergeti pe acelasi traseu pe care am mers noi cei care aveam idealuri curate, nu din cele insuflate de manipulatorii de serviciu ca acum... Si cine este dl. Doru Apostol?
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

Dl "protestatar" impietate este ce faci dumneata acuma! Si eu am participat la revolutie si as dori sa stiu care au fost idealurile alea curate si cum de nu a fost manipulare!? Si atunci oamenii au dorit sa schimbe ceva dar majoritatea lor erau intr-o stare de letargie si cu conceptia "las ca mere si asa". Dupa 27 de ani de la revolutie ne conduc tot fostii nomenclaturisit sau invataceii lor! De fapt la revolutia a fost organizata si s-a practicat o manipulare grosolana, cu toate astea s-a schimbat intradevar ceva. Dupa 27 de ani serviciile de baza(invatamant, sanatate, infrastructura, etc..) sunt "in buda" si se datoreaza celor care au "organizat" revolutia si care ne mai conduc inca. Spre deosebire de atunci acuma toata lumea are acces la informatie! Iti e frica ca acuma intradevar se va schimba ceva fundamental? Banuiesc ca da ca altfel nu ai fi fost asa "incuiat" la minte. Respect ptr toti care sunt liber in gandire si informatii si mai ales protesteaza prin cultura! Bag sama ca tu nu sti ce e aia cultura... Cat despre cine e Dl. Apostol nu ai decat sa te informezi, exista internet dar si alte cai de informare.
Raspunde

Ina

Acum 5 ani

Foarte bine spus "aveam" idealuri curate! Si unde, ma rog, s-au pierdut acele idealuri? Prin vreo functie, cumva? Altfel ar fi trebuit sa fii de partea celor ce protesteaza!
Raspunde

Gratian

Acum 5 ani

Ba 'fra, cine-i Doru Apostol? Asta organizeaza de toate cele. Ce tare.........
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, preluara cum nu, pai ce, vazurati vreun popor in lumea asta căruia sa nu-i placa "gogoșile"?... Si-aci in America văzui o mulțime de "culți" ca știti si voi ca americanii-s mari "consumatori" de donuts, ce erau strânși prin piețe si le emana "cultura" prin toti porii... Ba mai mult, ăștia se "culturalizau" intr-un mod specific, pe muzica susținuta de o formație, parca Iehova Band ii zicea...
Raspunde

idgaf

Acum 5 ani

https://ninsorisicurcubee.wordpress.com/2017/02/04/psd-forever-baby/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus