Telefoanele ”smart” au pe lângă multe lucruri inutile un program denumit calendar. Acolo îți poți seta evenimente importante pe care nu vrei să le uiți. Dar există de asemenea trecute niște evenimente notate prestabilit. Prin ”setările de fabrică”. De exemplu, Anul Nou. Sau Sfântul Ion. Chestii importante.
Cred că așa cum în media există niște evenimente despre care se scrie în fiecare an, indiferent dacă afară plouă sau ninge, tot așa la nivel central se mai dă câte un sâmbure de speranță poporului răbdător. Și asta se face indiferent de cine este vremelnic la conducere. Vă dau un exemplu. Regionalizarea.
Din când în când, dar musai la început de an este o temă care face prima pagină indiferent dacă la guvernare se află liberali, tehnocrați sau pesediști. Deja îmi făceam griji că e aproape martie și nimeni din PSD nu și-a amintit de știrea lunii. M-am gândit că poate s-au liat cu ordonanțele de urgență, sau poate sunt îngrijorați de iarna care nu mai trece dar nu. Vicepremierul Sevil Shhaideh a vorbit la sfârșit de săptămână într-o conferință de presă despre subiect, iar lucrurile au intrat în normal. Stați liniștiți că se va face. Există speranță. ”Planul pe care îl știți legat de regionalizare nu s-a oprit, dar ca să poată fi pus în implementare, principala modificare care se impune este revizuirea Constituției. Deci legislația este pregătită pentru partea de regionalizare, pentru a putea dezbate mai departe legislația, trebuie să avem un proiect de revizuire a Constituției”, a declarat Sevil Shhaideh într-o conferință de presă.
Vicepremierul a adăugat că reorganizările care au avut loc în ultimii ani la nivelul structurilor teritoriale ale unor ministere și agenții guvernamentale nu au legătură cu proiectul de regionalizare. ”Modul de organizare a aparatului central nu are legătură cu proiectul de regionalizare pe care îl cunoașteți din anul 2013. Era cu totul și cu totul altă discuție”, a precizat Shhaideh. Pentru optimiștii fără scăpare, dau o veste proastă: nu se va face foarte repede. Anul trecut, în luna februarie, premierul tehnocrat Dacian Cioloș avea la rândul său un plan extrem de bine pus la punct. Baza de plecare ar putea fi actualul sistem al regiunilor de dezvoltare, cu eliminarea celor 41 de consilii județene. La nivel județean ar urma să fie menținut doar un oficiu prefectural. Însă există și posibilitatea unei reforme administrative care ar ține măcar într-o anumită măsură de dezvoltările organice. „Regiuni administrative mai mici (între 15-18), create prin fuziunea a 2-3 județe pe baza unor criterii precum: fluxurile inter-județene economice și de forță de muncă, conexiuni de transport, populație și suprafață,” a declarat Dacian Cioloș, premierul României din acea perioadă. Erau evident vorbe în vânt. Nu avea majoritate în parlament, avea un mandat de un an și niște limitări constituționale. Dar mă rog…
În 2015, tot în luna februarie, despre regionalizare vorbea președintele Klaus Iohannis. Măcar a avut decența să transmită un mesaj prin gura altuia. Și ce gură: Dan Mihalache. ”Știu că vă preocupă problema descentralizării. Dezbaterea despre descentralizare, dar și despre regionalizare, va trebui reluată, de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale”, le-a transmis Iohannis primarilor de comune, mesajul fiind citit de către consilierul prezidențial Dan Mihalache. În cadrul mesajului, Iohannis menționează și faptul că proiectul de descentralizare și regionalizare trebuie să reprezinte o nouă viziune asupra statului român și a organizării administratv-teritoriale, având ca scop reducerea decalajelor și dezvoltarea. Dacă mergem și mai adânc în istorie, în 2013 dăm peste Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier. "Am stabilit să avem aceste discuții chiar cu cei către care vrem să transferăm competențe, adică reprezentanții autorităților publice locale - primari de comune, de orașe și municipii, președinți de consilii județene. Am ținut să participe la discuții și cei care vor trebui să legifereze ceea ce propunem noi", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea într-o întâlnire cu aleșii locali. Tot Dragnea s-a declarat mulțumit de cum decurge întâlnirea despre descentralizare, "mai ales pentru faptul că cei prezenți sunt foarte implicați, au contribuit din plin la discuții, s-au pregătit încă dinainte cu întrebări și propuneri concrete, au luat foarte în serios acest proces". Era februarie 2013. Vă dați seama cât de serioși au fost dacă nici acum nu avem nici măcar un pas în față? După patru ani.
Februarie e o lună atipică. Se termină de întocmit bugetul, nu e nici primăvară, nici iarnă, de autostrăzi e prea devreme de vorbit, despre sărbători e prea târziu. În plus, Paștele nu-s decât în aprilie. Deci faza cu regionalizarea e numai bună. Ce contează că până acolo trebuie modificată Constituția?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dacian Cioloş , Liviu Dragnea , Consiliului Județean , klaus iohannis , Ministrul Transporturilor , tehnocrati , Ministerului Economiei , Regionalizarea României , Suprafaţă Oculară , liberali , Anul Nou , vicepremier , Evidența Populației , Consiliere Antidrog , Sevil Shhaideh , Piața Constituției , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , discutii , forta de munca , Shaideh , organizare administrativ-terit , pesedisti , descentralizare , Sau Sfântul Ion , Tot Dragnea , Vicepremierul Sevil Shhaideh , Dan Mihalache
Vizualizari: 1337
Ultimele comentarii
Acum 56 minute
Nelu
Acum 57 minute
OpritiRusificarea
Acum 1 oră
Danmanbirbit
Acum 1 oră
Canaris
Acum 1 oră
Kokos