Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Migrația și sărăcia, dezbătute pe scena Teatrului Gong din Sibiu

Migrația și sărăcia, dezbătute pe scena Teatrului Gong din Sibiu

Migrația, sărăcia și exportul de „creiere” din România. Toate într-un spectacol pe scena Teatrului Gong din Sibiu, vineri, 10 martie, de la ora 19:00.

Platforma de Teatru Educațional a Teatrului „Gong” debutează în acest an cu spectacolul „Rovegan”, în regia Catincăi Drăgănescu. Acesta este recomandat tinerilor cu vârsta peste 12 ani, iar intrarea publicului este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Spectacol premiat

Migrația este unul dintre fenomenele sociale acute care afectează România. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă și de perspective pe plan local determină un exod masiv spre țările occidentale. Migrația a căpătat amploare în ultimii ani, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Ea afectează toate categoriile sociale și ridică întrebări serioase asupra viitorului societății. Fenomenul ia atât forma migrației economice, cât și a exodului de creiere, cunoscut sub numele de „brain drain”. Spectacolul Rovegan a fost prezentat în cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect la Galați în luna septembrie a anului trecut, unde a fost premiat pentru „rafinamentul mijloacelor performative și folosirea alegoriei ca instrument de conștientizare a efectelor migrației economice”.

teatrul gong migratie saracie

Documentare amplă

Inițiatoarea platformei „Go West” regizoarea Catinca Drăgănescu, împreună cu echipa de creație, și-au propus să documenteze și să analizeze atât motivele care determină migrația, cât mai ales experiența emigranților în occident și felul în care aceasta le afectează viața personală și relația cu cei apropiați. În 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita – „Exodul mamelor” – echipa proiectului a efectuat o amplă documentare a migrației motivate de sărăcie, concentrându-se pe situația mamelor românce plecate la muncă în Italia. În urma acestei documentări coordonate de antropologul Alexandra Dincă, și realizate în parteneriat cu organizația World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului în cadrul unei rezidențe de creație la Drama League New York.

„Prin această platformă de teatru educațional ne dorim să dezbatem teme specifice publicului tânăr și, totodată, să consolidăm o mai bună colaborare cu teatrul independent din România, alături de care să dezvoltăm experimente pentru conturarea unui public nou. ROVEGAN este unul dintre cele mai bune proiecte de teatru din 2016 și un must see pentru acest moment la Sibiu”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

La finalul reprezentației va avea loc o dezbatere cu publicul, iar cei care vor să participe își pot face o rezervare în avans pe adresa de email: ticketing@teatrulgong.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

mihai

Acum 5 ani

this is something new! should be there ! great !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus