Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Prima vizită la Sibiu a noului ambasador al Germaniei: ”am așteptat acest moment. Sibienii au cu ce se mândri”

Prima vizită la Sibiu a noului ambasador al Germaniei: ”am așteptat acest moment. Sibienii au cu ce se mândri”

Numit șef al misiunii Republicii Federale Germania în România în cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie, Cord Meier-Klodt a venit pentru prima dată la Sibiu în a doua parte a acestei săptămâni. Ambasadorul consideră că Sibiul este un punct important pe harta relațiilor dintre România și Germania.

Cord Meier-Klodt a sosit la Sibiu încă de joi, iar întâlnirile pe care le-a avut au inclus atât reprezentanți ai Primăriei Sibiu, ai Instituției Prefectului, cât și ai FDGR, ai Bisericii Evanghelice, ai Colegiului național ”Samuel von Brukenthal” și ai Clubului economic german. Ambasadorul a fost însoțit de consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban. ”Am așteptat acest moment. Acest oraș are și în România, și în lume, dar și la noi o reputație bună. Vă asigur că Sibiul și regiunea sunt centre de importanță majoră și din punctul de vedere al Germaniei. Este o primă vizită, cu siguranță nu e și ultima”, a anunțat Cord Meier-Klodt, vorbind extrem de fluent limba română, pe care a învățat-o anul trecut la Cluj Napoca.

Mediul economic își dorește o recunoaștere a meritelor

Ambasadorul a arătat că Sibiul reprezintă un punct important în relațiile cu România, având în vedere că în orașul de pe Cibin funcționează atât un consulat al Republicii Federale Germania, cât și sediul reprezentanței politice a minorității germane în România. ”Regiunea este caracterizată și printr-o importanță economică și educațională”, a mai spus Cord Meier-Klodt, care a amintit că firmele cu capital german au creat în România 250.000 de locuri de muncă. ”Ceea ce se creează în aceste companii este rezultatul unui grad ridicat de tehnologizare, sunt produse care ajung mai apoi și în export”, a adăugat reprezentantul diplomatic al Germaniei. El s-a întâlnit și cu reprezentanții Clubului economic german Transilvania (DWS), iar în urma discuțiilor cu aceștia concluzia diplomatului german este că preocupările mediului economic sunt aceleași și la Sibiu, dar și la Brașov sau Cluj, spre exemplu. ”Cred că ceea ce mediul economic își dorește în general este o recunoaștere a propriei contribuții pe care o aduce la dezvoltarea prosperității în țară”, a afirmat Cord Meier-Klodt. Declarația lui vine în contextul în care, în ultima perioadă, mai mulți oficiali de la București și-au exprimat public diferite opinii care pun într-o lumină mai puțin favorabilă activitatea companiilor multinaționale în România. Ambasadorul Germaniei a insistat și pe așteptările pe care mediul economic le are din partea spectrului politic autohton. ”Așteptările față de politic sunt transparența, predictibilitatea și stabilitatea coordonatelor la nivel economic. Economia germană nu intenționează să investească acolo unde se fac banii ușor, cum se spunea înainte. Economia germană, acolo unde investește, o face pe termen lung. Dar are nevoie de transparență și predictibilitate, fiind un subiect pe care noi îl repetăm de fiecare dată când avem discuții”, a adăugat diplomatul german.

”Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus”

Ambasadorul a remarcat importanța acordată în Sibiu învățământului în limba germană, văzut atât drept o șansă de a avansa în carieră, cât și una pentru a urma cursuri ale învățământului superior în afara țării. ”Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus”, a amintit ambasadorul unul din motourile lansate de reprezentanții Institutului Goethe. În același context, Cord Meier-Klodt a subliniat și importanța învățământului dual, văzut în Germania drept una din principalele pârghii pentru IMM-uri de a recruta personal specializat în anumite meserii. Astfel de cursuri în sistem dual au fost create și în cadrul unor licee din Sibiu, în parteneriat cu firme germane.

Despre Europa cu mai multe viteze

În contextul în care la nivel european se discută tot mai mult despre modul în care țările membre ale Uniunii au acces și relevanță în luarea unor decizii, ambasadorul Germaniei a declarat că este momentul unor astfel de negocieri, după consultarea tuturor partenerilor. ”Este în regulă ca acum, la 60 de ani de la încheierea Tratatului de la Roma (cel prin care a fost instituită Comunitatea economică europeană – n.r.), să ne permitem să ne gândim în ce direcție să o ia Europa. Cred că după evenimentele din contextul Brexitului, dar și cele care au loc în alte țări, trebuie să ne ascultăm cu atenție partenerii, părerile lor pentru anumite subiecte comune în Europa. Ca să vă dau doar un singur exemplu, o țară care este membră a zonei euro are alte priorități, care diferă de ale unei țări care nu este în zona euro. Nu este vorba de a crea noi cercuri”, a afirmat Cord Meier-Klodt. El consideră că trebuie purtate discuții pentru a ”înțelege situația actuală”, astfel încât să fie stabilit un nou model care să stea la baza unei Europe comune. ”Este ceea ce în engleză se numește «reality check», adică dorința noastră de a ne uni eforturile pentru a ne coagula demersul european, și nu contrariul”, a mai spus diplomatul german.

România - un ”jucător sincer”

Cord Meier-Klodt a arătat că apreciază modul în care cetățenii României s-au manifestat în ultimele luni pentru apărarea valorilor statului de drept, în contextul emiterii celebrei OUG 13. ”Oamenii au luat o poziție foarte fermă, într-un mod pe care l-am dori manifestat în mai multe țări ale Europei. Partenerii de la București ar trebui să uzeze de acest moment pentru a arăta că România este în centrul realității europene și poate contribui la aceasta”, a sfătuit ambasadorul german. Potrivit lui, în contextul recentelor evenimente de pe scena politică din România, țara noastră își poate clădi o reputație de ”jucător sincer” la nivel european.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

protestatar

Acum 5 ani

Mergeti, herr,la Brasov! E mai frumos si mai gospodarit decat Sibiul sasilor.
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 5 ani

ahahhahahahahahahahahahhahahahahah uite iasovenii cum ies ca ciupercile dupa ploaie :))
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 5 ani

"Sibiul sasilor"...dar brasovu' "vostru" a cui o fost ma, inteligentule? :))))))))))
Raspunde

Augnik

Acum 5 ani

Si Brasovul e de sasi construit.Dar de unde sä stii asa dacä nu esti ardelean.
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Cred ca nu-i prea vine sa zambeasca .TURCII au turbat aici. Si Turcia vrea sa-si tina propaganda de alegeri aici. Ministrul de Justitie Turc si cel de Economie voiau sa faca propaganda in doua orase. Administratia oraselor nu le-a permis, pericol de incidente.. Turcia ameninta Germania. Vin vremuri grele.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, "au"cum nu, ohoo si-nca din din belsug!...In alta ordine de idei, imi place sintagma, mai ales ghilimele de la Romania-"un jucator sincer"....Oare ce-o fi vrut sa spuna domnul ambasador?....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

E-manuel

Acum 5 ani

Troll imputit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus