Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Zeci de vânători și pescari au protestat în fața Direcției Silvice. „Președintele cu Varga lui… taie craca orișicui“

Zeci de vânători și pescari au protestat în fața Direcției Silvice. „Președintele cu Varga lui… taie craca orișicui“

Câteva zeci de vânători și pescari sibieni au protestat, miercuri după-amiaza, în fața Direcției Silvice Sibiu, nemulțumiți de  activitatea conducerii instituției și a AJVPS-ului.

Actualizare 20:30 Două acțiuni recente ale conducerii Asociației județene a vânătorilor și pescarilor sportivi (AJVPS) Sibiu au determinat oamenii să iasă la protest. Un prim motiv este recenta decizie a actualei conduceri a AJVPS Sibiu de a-l demite pe secretarul asociației, Alexandru Mareș, una dintre cele mai active figuri locale în lupta împotriva braconajului. În plus, protestatarii acuză și modificarea regulilor de participare la alegerile pentru noua conducere, programate joi, modificări care avantajează actualii șefi. „Vrem președinte ales, nu impus“, „Ne-ați vândut pădurile, nu cedăm vânatul și peștii“, „Jos corupții, nu pădurea“, „Nu plătim să ne lucrați“ și „Fond cinegetic, nu cosmetic“ au fost printre mesajele scrie pe pancartele purtate de protestatari. Care au avut și mesaje cu dedicație pentru cei din actuala conducere a AJVPS Sibiu: „Președintele cu Varga lui… taie craca orișicui“ sau „C&R ≠ Consiliul lui Robert“ au făcut referire directă la Robert Blaj, președintele AJVPS (și directorul Direcției Silvice Sibiu), și la Pompil Varga, directorul executiv al Asociației vânătorilor și pescarilor.

protest vanatori si pescari directia silvica (3)

„L-au dat afară pe singurul fără dosar penal“

Protestul de la Sibiu a fost organizat în fața Direcției Silvice a județului, al cărei director, Robert Blaj, în calitate de președintele onorific al AJVPS Sibiu a suspus votului Comitetului tehnic al asociației desființarea postului de secretar ocupat de Alexandru Mareș. „Eu, ca vânător, m-am rupt de țigănia asta, m-am dus la un alt fond de vânătoare, privat. Dar cu pescuitul nu pot să plec, că nu am unde. Iar actuala conducere, l-au dat afară pe singurul care lupta cu adevărat împotriva braconajului și pe singurul dintre ei care nu avea dosar penal“, spune unul dintre protestatari, care nu vrea să își dea numele. „Știți de ce? Pentru că ăștia sunt toți în gașcă. Și ajung prin funcții de control și inspecție, căci se sprijină întrei ei, și te trezești cu tot felul de lovituri de nu mai știi cum să te ridici“, explică omul. Vânătorii sunt nemulțumiți și de creșterea cotizației pe care trebuie să o plătească anual. În prezent, aceasta a ajuns la 2.650 de lei, în condițiile în care majoritatea asociațiilor județene din țară au o cotizație anuală de aproximativ 1.500 de lei. „Cea mai mare cotizație e de 1.700 de lei, în afară de cea de la noi. Și ce fac cu banii, numai ei știu. Căci de hrănit animalele iarna nu o fac, altfel de ce credeți că a venit ursul acela în Sibiu. Mi-e rușine că stau alături de astfel de oameni“, spune Ioan Drăghiță.

protest vanatori si pescari directia silvica (5)

Tensiune la alegeri

Protestul de miercuri după-amiază vine în contextul în care reprezentanților Filialei Pescarilor Sibiu, cei mai activi și numeroși combatanți împotriva actualei conduceri, li s-a retras dreptul de a vota în scrutinul intern programat joi după-amiaza. „Nu cred că actuala conducere mai poate fi schimbată, având în vedere și experiența alegerilor trecute. Iar acum, văd că oamenilor care duc lupta împotriva braconajului li se taie picioarele“, spune Alexandru Horvath, unul dintre pescarii desemnați să reprezinte cu drept de vot Filiala Pescarilor Sibiu. În urma deciziei Consiliului tehnic al AJVPS, însă, Alexandru Horvath nu mai are drept de vot. Protestatarii au mai arătat că, în ultimele săptămâni, reprezentanții actualei conduceri au aranjat lucrurile în așa fel, încât pescarii și vânătorii desemnați să voteze în cadrul AGA de joi, să fie favorabili celor aflați în funcții. „Oamenilor le este frică și de aceea nu vin nici să protesteze. Căci își pierd locul de muncă“, arată Ioan Drăghiță către sediul Direcției Silvice, de unde o parte din angajați lucrează sau sunt membri ai AJVPS Sibiu. Mai mult, cei care au ieșit să protesteze se tem că nu vor putea nici măcar asista la alegeri. „Ni s-a transmis că prezența este permisă în limita numărului de locuri disponibile“, spun oamenii. Alegerile sunt programate joi, de la ora 18:00, la Grand Hotel Dumbrava.

Ce spun cei acuzați

Înaintea protestului, directorul Direcției Silvice și președintele AJPVS, Robert Blaj, spunea într-un interviu acordat Turnul Sfatului că decizia de demitere fost luată prin vot de Consiliul de conducere al asociației. „S-a ridicat problema acestui Mareş care are lacunele lui. Şi în momentul în care la o şedinţă din asta există două voturi împotrivă şi în rest sunt toţi pentru ceva, atunci vă întreb eu democratic: dacă, din 15 oameni ,13 zic că vopsim clădirea asta în roşu, atunci e greu s-o faci galbenă. Nu merge!“, declară Blaj.

Pompil Varga, directorul executiv al AJVPS, arată că tarifele au crescut din cauza scăderii numărului de vânători, de la aproximativ 1.500 la aproximativ 400, corelat cu scăderea numărului de fonduri de vânătoare. „Din 23 de fonduri, noi am rămas cu 12, în baza unei legi dată cu  dedicaţie. Prin această lege, asociaţiile de proprietari de păduri au primit dreptul să îşi facă propriile fonduri de vânătoare în condiţiile în care respectivii proprietari deţineau peste 50% din suprafeţele acestor fonduri. Aşa s-a ajuns ca, acolo unde primăriile deţineau aceste procente din suprafaţă, s-au creat asociaţii, domnul primar şi cu neamurile lui şi-a făcut şi asociaţii de vânătoare, iar fondurile de vânătoare le-au fost atribuite direct“, arată Pompil Varga.

FOTO Silvana Armat

protest vanatori si pescari directia silvica (25) protest vanatori si pescari directia silvica (24) protest vanatori si pescari directia silvica (23) protest vanatori si pescari directia silvica (22) protest vanatori si pescari directia silvica (20) protest vanatori si pescari directia silvica (19) protest vanatori si pescari directia silvica (18) protest vanatori si pescari directia silvica (21) protest vanatori si pescari directia silvica (17) protest vanatori si pescari directia silvica (15) Romeo Stoicescu protest vanatori si pescari directia silvica (14) protest vanatori si pescari directia silvica (16) protest vanatori si pescari directia silvica (13) protest vanatori si pescari directia silvica (12) protest vanatori si pescari directia silvica (10) protest vanatori si pescari directia silvica (9) protest vanatori si pescari directia silvica (8) protest vanatori si pescari directia silvica (7) protest vanatori si pescari directia silvica (6) protest vanatori si pescari directia silvica (5) protest vanatori si pescari directia silvica (4) protest vanatori si pescari directia silvica (3) protest vanatori si pescari directia silvica (2) protest vanatori si pescari directia silvica (1) protest vanatori si pescari directia silvica (31) protest vanatori si pescari directia silvica (29) protest vanatori si pescari directia silvica (28) protest vanatori si pescari directia silvica (27)

Știre inițială Aceștia au venit cu un banner pe care scrie ”Ne-ați vândut pădurile! Nu cedăm vânatul și peștii!”, precum și o serie de pancarte pe care scrie ”Vrem consiliu ales, nu impus” și ”Jos corupții, nu pădurea”.

Cei prezenți spun că reprezintă peste 5000 de pescari.

17668989_1448831925139781_1581792671_o

”Anul acesta cotizațiile s-au ridicat la peste 2600 de lei. În plus, prin funcția sa, domnul Robert Blaj influențează voturile libere ale colegilor din asociație. O parte dintre colegii vânători sunt și angajați ai Romsilva și angajați ai asociației și astfel se consideră că nu  vor vota liber. Am avut la nivelul Filialei de Vânătoare și Pescuit Sibiu alegerile și ne-am desemnat aleșii, iar aceste voturi au fost blocate pur și simplu de către consiliul director al AJVPS Sibiu. Acestea sunt câteva dintre principalele nemulțumiri ale colegilor noștri”, a declarat Romeo Stoicescu, președintele Filialei Pescarilor Sibiu.
17668605_1448831975139776_1671287080_o
”Asociația noastră este ca o mică oglindă a societății în care trăim, vedem că se întâmplă lucruri la noi în asociație exact cum se întâmplă la cel mai înalt nivel în România, unde oamenii ies în stradă și protestează fără să se întâmple nimic. Noi am vrea să vedem mâine, în adunarea generală, că se întâmplă o schimbare în urma acțiunii noastre de astăzi. Suntem convinși că dacă fiecare român ar face la fel, la el acasă, lucrurile ar fi altfel în țară. Cei care pleacă de aici să ne reprezinte merg cu educația că pot face ce vor, cum vor. Nu e chiar așa. Vrem să fim luați în considerare”, mai spune Romeo Stoicescu.
romeo stoicescu

Numărul protestatarilor se ridică la aproximativ 50 de oameni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

pt ala de sus

Acum 7 ani

Oricum tu nu ai curaj sa iesi macar la vreo manifestatie in rest iti bati cucu de tot ce misca domnul E-manuel cu buletin de vl .
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Astia DA, OAMENI HOTARÂTI... Ar trebui tot Orasul, tot Judetul, toata Tara sa fie alaturi de ei. Alaturi de padure, plamanul cel mare al tuturor, de ape curate, de sanatatea copiilor si nepotilor.... Si mai lasati naibii masinile sa rumege in grajd. Mai mergeti si cu bicicleta la buda, nu numai pe patru roti.
Raspunde

Ion cacat

Acum 7 ani

Noi avem drumur
Raspunde

gigea

Acum 7 ani

interesele sunt altele... legea vanatorii, vor exterminarea ursilor, vor sa treaca proiectul de lege care prevede impuscarea a mii de animale din padurile noastre! La ce ati iesit bai maniplulatorilor in strada ? Criminali ce sunteti! Stim si noi, prostimea, ce e in spatele vostru, ce interese reprezentati! Nimic nu se face dezinteresat, din spirit civic in romania! DOAR LA INTERES! Fiecare dintre voi vanatorii, meritati un glont in crestet!
Raspunde

Eu

Acum 7 ani

Problema este că văd intre așa zisul manifestanți și mari braconieri!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

....uai aiestia, da' pi "piesti" i-atz intriebat, uai?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus