Duminică,
05.07.2020
Innorat
Acum
20°C

Proiectele maratonului. (3) Constituția României pe înțelesul elevilor

03 Aprilie 2017 15:42

Proiectele maratonului. (3) Constituția României pe înțelesul elevilor

„Vrem să creștem generații de tineri cărora le pasă și, mai ales, sunt informați”. Acesta este motivul care stă la baza proiectului național înscris la maraton de Funky Citizens, care militează pentru o Constituție a României pe înțelesul elevilor de gimnaziu. La ea lucrează deja zece ilustratori și, cu cât se vor strange mai multe fonduri, cu atât vor ajunge mai multe exemplare pe băncile elevilor din județul Sibiu.

Funky Citizens este o asociație clădită pe prietenie și pe „chef de făcut lucruri”, cum le place celor opt membrii să zică. Își propun, printre altele, să construiască instrumente de advocacy, bazate pe cercetare făcute cu „mintea-n cap și pe date atent alese”. La maratonul de la Sibiu s-au înscris cu un proiect prin care își doresc să aducă în școlile din județul Sibiu așa numita Constituție Funcky, care nu e altceva decât Constituția României pe înțelesul elevilor de școală generală.

„Constituția este legea fundamentală”

După mai multe discuții pe care le-au avut cu elevii și profesorii de cultură civică, membrii asociației au căzut de accord că o Constituție adaptată în funcție de vârstă ar fi binevenită.

„Credem că e important să ne antrenăm de mici în sportul numit democrație și să înțelegem că civismul este un exercițiu de cursă lungă, uneori cu obstacole, dar întotdeauna cu satisfacții mari. Constituția este legea fundamentală a țării în care trăim și, hai să recunoaștem, nu e o lectură ușoară nici pentru adulți, darămite pentru copii. Din interacțiunile noastre cu elevii și cu profesorii de educație civică, am înțeles că o variantă mai prietenoasă a Constituției ar fi binevenită”, spun reprezentanții asociației.

Practic, rescriu Constituția pe înțelesul copiilor, folosind cuvinte simple și imagini. Zece ilustratori lucrează deja la transpunerea vizuală a capitolelor importante. Infograficele și schemele explicative nu vor lipsi nici ele. Conceptul maratonului implică, pe lângă cauzele locale, și o cauză națională, cu aplicabilitate pe comunitatea locală. Așa a decis Funcy Citizens să pornească de la rădăcini și să aducă Constituția pentru elevi la Sibiu.

„Ne dorim ca educația civică pentru elevi să capete mai multă vizibilitate și să se înțeleagă că o educație pentru democrație, pe înțelesul elevilor, ne face tuturor bine pe viitor. Zona Sibiului e un loc pe care îl iubim și, mai ales dacă luăm în considerare multiculturalitatea și istoria sa, Constituția în forma ei prietenoasă își poate găsi foarte bine un loc în bancă în școlile de aici”, menționează cei la Funky Citizens.

„Vrem să creștem generații de tineri cărora le pasă”

Deși este o inițiativă la nivel național, reprezentanții asociației spun că fondurile strânse în urma Maratonului de la Sibiu vor fi dedicate exclusiv multiplicării și distribuției Constituției pentru copii în zona Sibiului. „Vrem să creștem generații de tineri cărora le pasă și, mai ales, sunt informați. Constituția e baza. De aici pornim lupta cu apatia civică, din cunoașterea drepturilor fundamentale. Cu cât sunt mai mulți tineri cu inițiativă și implicați, cu atât mai bine ne va fi tuturor, ca societate. Așa că, în funcție de fondurile strânse, Constituția va ajunge la un număr mai mare de elevi”, mai spun reprezentanții asociației.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii trebuie să se înscrie până în 8 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Comentarii

1 comentarii

Radu

Acum 3 ani

A nu se intelege ca se pot alerga doar 42 km ... Se alearga 5, 10, 21 sau 42 km.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus