Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
25°C

A treia amânare la CCR pe legea care interzice condamnaților să facă parte din Guvern

A treia amânare la CCR pe legea care interzice condamnaților să facă parte din Guvern

Actualizare  Magistrații Curții Constituționale au amânat pentru data de 27 aprilie luarea unei decizii asupra sesizării Avocatului Poporului pe Legea nr. 90/2001, actul normativ care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier. Este a treia amânare decisă de CCR.

Știre inițială. Magistrații Curții Constituționale dezbat, marți, pentru a treia oară, sesizarea Avocatului Poporului pe Legea nr. 90/2001, actul normativ care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier. La amânarea din 21 martie, președintele CCR, Valer Dorneanu, arăta că magistrații constituționali s-ar confrunta cu „cea mai grea” speță de până acum și vorbea de existența unor presiuni mediatice și politice.

Curtea Constituțională a mai discutat sesizarea Avocatului Poporului în ședințele din 7 și 21 martie, dar magistrații nu au reușit să ajungă la o majoritate, amânând luarea unei decizii pentru ședința de marți. „E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională. Acum, ne-am cam apropiat de două variante. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, explica Valer Dorneanu, la amânarea din 21 martie, citat de digi24.ro

Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pe 5 ianuarie 2017. Vizat este articolul 2 din Legea nr. 90/2001, care spune că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au suferit condamnări penale.

În sesizarea depusă la CCR, Victor Ciorbea a argumentat că articolul ar contraveni mai multor prevederi constituționale, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Baba

Acum 5 ani

''...problemele sunt mai ales de apreciere politică...'' Bai Bula,CCR nu face nici politica nici aprecieri politice si nu ar trebui sa poata fi influentata de presiuni mediatice.Chestiunea e de bun simt: un condamnat penal nu are ce cauta intr-o functie publica.Daca a fost condamnat pe nedrept(politic cum spun azi toti borfasii) sa dovedasca!Ce dracu' e asa complicat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus