Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

DNA: Lucian Duță, fost șef CNAS, mită de 8.600.000 de euro

DNA: Lucian Duță, fost șef CNAS, mită de 8.600.000 de euro

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă este acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 4,5 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Lucian Duță ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor firme 8,6 milioane de euro pentru semnarea unor contracte.

"În perioada 2010 — 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având atribuții de ordonator de credite, a pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții a două firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte/ acte adiționale încheiate de instituția pe care o reprezenta cu societățile respective. (...) Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii)", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, directorul CNAS ar fi primit 5 milioane de euro în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru proiectarea, construirea și operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România, 2,6 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la același contract, 200.000 euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat și un milion de euro în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice.

"Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4", se menționează în comunicat.

Lucian Duță trebuie să depună, în termen de 10 zile, o cauțiune în valoare de 4.500.000 de lei, în caz contrar riscând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu alta mai gravă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus