Numărul angajatorilor din Sibiu a crescut în ultimii doi ani cu peste 13%, ceea ce plasează orașul nostru, de mai bine de șase luni, în top trei pe țară la numărul de locuri de muncă vacante. Și trendul ascendent se va păstra în perioada următoare. Investitorii din vest cred că Sibiul și Timișoara sunt cele mai atractive orașe pentru investiții în următorii ani.
O analiză a Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, făcută publică săptămâna trecută în cadrul unei ședințe la Prefectură, arată că numărul angajatorilor activi din Sibiu a crescut în perioada 2015-2017 cu peste 13 procente. În aceeași perioadă, numărul contractelor individuale de muncă înregistrate la ITM a crescut cu peste 8 procente.
Dacă la data de 1 februarie 2015 în județul Sibiu erau înregistrate 141.000 contracte individuale de muncă, la data de 28 martie 2017 numărul acestora a urcat la peste 154.000. Practic, sibienii au de unde alege când vine vorba de job și nu se feresc să plece de la firma unde lucrează pentru un un salariu mai bun, sau beneficii în plus.
”O problemă fundamentală a pieței muncii în județul Sibiu este ceea ce numim fluctuație, care a atins cote alarmante. Aproximativ 50% din contractele înregistrate la noi se desfac și se refac”, explică Francisc Torok, directorul ITM Sibiu.În ultimii doi ani numărul angajaților din județ a crescut cu peste 11.000, ceea ce arată că Sibiu atrage forță de muncă și din afară.
Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituția care centralizează numărul job-urilor disponibile pe piața muncii, Sibiul se află de mai bine de șase luni pe locul doi pe țară (cu unele fluctuații săptămânale, ajungând pe locul trei), fiind depășit doar de Bucuresti.
Efervescența de pe piața muncii s-a putut vedea săptămâna trecută, când în centrul orașului a fost organizat un nou târg de joburi, care s-a bucurat de mare succes, deși șomajul în oraș este aproape inexistent.
”Știm că în Sibiu rata șomajului e printre cele mai reduse, dacă nu chiar cea mai redusă din țară. E clar că pe parte de șomeri stăm bine, avem puțini șomeri în Sibiu și asta ne bucură. Ne bucură pentru că oamenii sunt interesați că crească în carieră, ei vin la târg tocmai pentru că îi interesează creșterea și dezvoltarea lor profesională, nu se complac într-un anumit job”, spune Corina Brândușan, organizator al târgului.La ultimul recensământ județul Sibiu avea o populație de 397.322 de locuitori, dintre care aproape 70% o reprezintă populația în vârstă de muncă. Dintre cei rămași, la data de 28 martie 2017, ITM avea înregistrați 144.866 de salariați.
Camera de Comerț Germano-Română a organizat săptămâna trecută o conferință cu tema ”Orașele viitorului”, la care a invitat numeroși investitori de origine germană. Una dintre concluziile evenimentului a fost că orașele României au un potențial foarte mare de dezvoltare în viitorul apropiat și mediu, iar Sibiul și Timișoara se află pe primele două poziții din punct de vedere al atractivității.
Peter Zlonicky, directorul biroului pentru studii urbane din Munchen, a declarat în cadrul întâlnirii că succesul promovării unui oraș sau al unei regiuni este strict legat de succesul cooperării între factorii locali și investitori, iar Sibiul și Timișoara reprezintă în acest moment principalele priorități pentru investitorii interesați de România.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Ocuparea Forţei , Ministerul Finanțelor , Francisc Torok , Muncă Sibiu , angajari , Inspectoratului Teritorial , Mircea Baniciu , Ministerului Economiei , Pentru Sibiu , itm sibiu , Comerț Germano , Corina Brândușan , Conform Agenției Naționale San , Peter Zlonicky
Vizualizari: 18165
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nada
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
ID
Acum 2 ore
Aciduzzu
Acum 2 ore
Ion