Din cauza creșterii numărului de sesizări de plagiat depuse în atenția Comisiei de etică a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, conducerea instituției a decis înființarea unor comisii de analiză a sesizărilor de plagiat pe fiecare domeniu în parte. Din comisia de etică pe domeniul Istorie face parte și profesorul universitar Sabin Luca, împotriva căruia tocmai a fost depusă o sesizare de plagiat.
Decizia înființării acestor comisii a fost luată de Consiliul de administrație al ULBS în 28 martie 2017. Hotărârea a fost transmisă, mai departe, celor nouă facultăți din cadrul Universității, care au responsabilitatea nominalizării cadrelor didactice care să constituie comisiile pe domenii de cercetare și dezvoltare. „Constituirea acestor comisii a fost determinată de creșterea numărului de sesizări privind suspiciunile de plagiat a tezelor de doctorat și a altor lucrări la Comisia de Etică și Deontologie din cadrul ULBS, iar verificarea acestora necesită specialiști pentru o analiză temeinică. Comisiile de etică pe domenii cuprind cadre didactice cu grad de profesor și conferențiar universitar din cadrul facultăților ULBS“, arată pentru Turnul Sfatului conf. univ. dr. Marioara Țichindelean, cea care conduce Comisia de Etică și Deontologie din cadrul ULBS.
Cazul lui Sabin Luca
Una din ultimele sesizări de plagiat depuse în atenția conducerii ULBS îl vizează pe profesorul universitar Sabin Luca, cel care conduce și Muzeul național Brukenthal. Inițial, Comisia de etică a anunțat că se va pronunța la jumătatea lunii martie, după care termenul a fost prelungit până la finalul lunii trecute, în prezent acest termen fiind din nou prelungit. „Comisia de etică constituită pe domeniul «Istorie» va analiza lucrările profesorului Sabin Adrian Luca“, arată acum Marioara Țichindelean.
Reprezentanții ULBS au arătat pentru Turnul Sfatului că durata de soluționare a sesizărilor de plagiat are în vedere prevederile legale, potrivit cărora termenul recomandat (nu și obligatoriu) este de 30 de zile. „Comisia constituită pentru domeniul «Istorie» a numit trei profesori specializați pe arheologie pentru a rezulta o opinie pertinentă. Inclusiv Sabin Luca face parte din această comisie, dar – în mod evident – el nu se va pronunța în această speță“, arată Teodor Boantă, purtătorul de cuvânt al ULBS.
Sesizarea de plagiat în cazul lui Sabin Luca a fost depusă de un alt cadru didactic și arheolog, Florin Drașovean, și se referă la o lucrare apărută în 2006 cu titlul „A Short Prehistory of Transylvania (Romania)“. Care lucrare, se arată în sesizare, include aproximativ 30 de pagini în care sunt preluate (prin traducere din română în engleză) paragrafe întregi din cartea publicată în 1988 de către istoricul și arheologul Nicolae Ursulescu, carte cu titlul „Începuturile istoriei pe teritoriul României“
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sabin Luca , Mărioara Țichindelean , ulbs , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Florin Drașovean , Nicolae Ursulescu , Short Prehistory , Sabin Adrian Luca , Securitate Cibernetică , Teodor Boanta , Pentru Sibiu , Inclusiv Sabin Luca , plagiat , sesizari
Vizualizari: 3554
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Carcotasul de serviciu
Acum 9 ore
Sibian
Acum 10 ore
Gigi